Hunter

Végre szóhoz juthatnak a kutyák is

Jövő évben várhatóan piacra dobnak egy olyan szerkezetet mely elemzi a kutyák vakkantásait és szavakká alakítja azokat. A "Bow-lingual"-t egy japán játékgyártó, a Takara Co. Ltd. fejlesztette ki, mely egy 6 centis nyakörvre szerelhető mikrofonból áll, ami a hangokat egy palm méretű konzol felé közvetíti. A konzol 200 különböző szót használ beleértve a "játék", "unalmas" és "vidám" szavakat, illetve hatféle érzelmet tud kijelezni valósidőben.

Ha a kutya egymás után több vakkantással fejezi ki mondandóját, akkor azokat szavakká, majd a szavakat automatikusan mondatokká alakítja, mint például: "Kérlek, kérlek, ha nem figyelsz rám, morcos leszek".

Az eszközt be lehet állítani "kutya napló" módba is, ami rögzíti és elemzi a blöki napi érzelmeit. Amikor a gazdi hazatér a munkából ehhez hasonló üzenetek fogadhatják: "Ma nyugodt, békés napom volt" vagy "Rengeteg csodálatos dolog történt, nagyon vidám nap volt!". A rendszer életképesnek tűnik, mondta Roger Mugford, kutya pszichiáter. "Minden kutya beszédében vannak hasonló elemek". Ennek ellenére a kutya tulajdonosoknak illene felismerni kedvenceik érzéseit számítógép nélkül is.

David Cavill a brit Dogs Monthly magazin munkatársa ennél jóval szkeptikusabb. "A kutya, ha játszani akar, akkor odamegy hozzád és csóválja a farkát. Nem hiszem, hogy társítani lehetne azt a hangot, amit akkor hallatnak, amikor gyakorlatban játszani szeretnének".

A Bow-lingual körülbelül 24000 forint körüli áron lesz elérhető, először Japánban 2002 februárjától. A Takara a továbbiakban is fejleszteni kívánja az eszközt, főleg a mobil technológia irányába, azaz az adatok a mobiltelefonokon is megjelennének szöveges üzenet formájában, így ha netán kutyánk szomorú, beteg vagy társaságra vágyik, rohanhatunk haza hanyatt-homlok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Güzü Bagoly #18
    Szaeintem akinek ilyen mütyür kell, hogy megértse a kutyáját akkor az ne is tartson állatot!!
  • Coine #11
    :-))))))))
  • Lacc #5
    Na hát ez tipikus japán hülyeség. Ezek nem normálisak, bazz.
  • Coine #1
    Ez elég hihetetlen, miért működne pontosan ?
    Megint az lesz, hogy a kutyát emberi tulajdonságokkal ruházzuk fel, miért tudnánk, hogy amikor ugat mit gondol ? Vagy, hogy az melyik szó lesz a szótárból ?