Berta Sándor

OLED-ek, mint csomagolóanyagok?

Olyan szerves fénykibocsátó diódákat (OLED) fejlesztettek ki európai kutatók, amelyek akár sorozatban is gyárthatók és csomagolóanyagként használhatók.

A ROLLED program keretében létrehozott új fajta OLED-ek mechanikus nyomtatási eljárásokkal készíthetők el. Ez jóval olcsóbbá teszi a gyártási folyamatot és így az eszközök az eddiginél több területen alkalmazhatók. Az egyik ilyen terület lehet a csomagolóanyagok piaca. "Az általunk készített utolsó prototípus már több színű" - jelentette ki Arto Maaninen projektkoordinátor, a VTT Technical Research Centre of Finland technológiai menedzsere.



A két szín megjelenítésére képes prototípusnál egy zöld kereszt muttaja, hogy ha a csomagolás még bontatlan és egy piros kereszt, hogy ha már felnyitották. Ez azonban csak a kezdet. A tudósok ugyanis most olyan megoldáson dolgoznak, amelynél ötvözni lehet az OLED-eket és például a különböző szenzorokat. Így a szenzorok adatai közvetlenül a diódák segítségével jelenhetnének meg, és a csomagolás kibontása nélkül pontosan tudni lehetne, hogy romlott-e a hal vagy a hús, vagy sem. Az újfajta szerves fénykibocsátó diódák emellett megmutatnák, hogy a termék hamisítvány-e vagy eredeti, illetve alkalmasak lennének a vásárálók figyelmének felkeltésére is.

Az eszközök a működésükhöz szükséges energiát kinyerhetik többek között egy, a közelükben elhelyezett NFC-kompatibilis mobiltelefonból. "De emellett lehetőség van nagyfrekvenciás technológiák segítségével a vezetéknélküli áramellátás vagy gombelemek alkalmazására. Mechanikus nyomtatási eljárást használunk a nyomtatott elektronikák készítésére alkalmazott Inkjet-technológia helyett, így a gyártási költségek akár a jelenlegi felére csökkenthetők és az eszközök előállítása is gyorsabb. Az első OLED-es csomagolóanyagok 2-3 éven belül megjelenhetnek a piacon" - hangsúlyozta Arto Maaninen.

Az új szerves fénykibocsátó diódák vastagsága 200-250 mikrométer, ami 3-4 egymásra helyezett papírlap vastagságának felel meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • krajcsovszkig #25
    "A Nintendo a Rock Band és a Guitar Hero után ismét a zenére koncentrál"

    Ez most úgy hangzott mintha azok is Nintendo-termékek lennének, még a végén valaki összezavarodik... ;)
  • dez #24
    Az OLED réteget lehet, csak éppen a nagyobb kijelzők TFT réteggel (ez vezérli az egyes szubpixeleket) együtt az igaziak, amit már nem lehet csak úgy nyomtatni...
  • Roli012 #23
    aztán ha feltörik, nézegethetek egész nap viagra-hirdetéseket.
  • csibra #22
    Mintha évek óta mondogatnák, hogy lehet nyomtatni az OLED-et. Itt most éppen mechanikus nyomtatást, régebben ugye tintasugaras technológiát emlegettek. Csak azt nem értem, hogy akkor hol vannak az olcsó (mert ezt is mondták rá) nyomtatott OLED-es kijelzők?
  • brueni #21
    a legjobb a neve: rolled

    energiaellátás meg lehetne nyomtatott, hajlékony napcella...
  • Chriss745 #20
    Sebaj, majd legalább a Tesco-ban jobban menő szakma lesz az informatikus. Ki tudja jobban meghackelni a szavatossági elektronikát, hogy 2999-et írjon ki a két hete dög szagú húsnak.
  • Ps1ch0 #19
    csak szedjunk osze anyi penzt hogy csiphessunk belole mink is egy ici picit :)
  • Dany007 #18
    Szerintem azért lesznek előnyei is : P
    Viszont a 7köznapi papír plakátok lecserélése digitális mozgó, interkatív reklámokra igen nagy biznisz lesz. És valaki nagyon meg fog gazdagodni belőle...
  • concrete #17
    vagy mégrosszabb: egy wifi hálón, állapotérzékeny reklám a már megvásárolt hétköznapi termékeken, pl újságon, sörösdobozon, stb. (google adsense alapon ...)


  • concrete #16
    hábazz, pedig a tejesdobozon kb 5 másodperces gyorsblokk-ok fogják hirdetni győzikét ...