Hunter

SpaceX: Háromból nulla

Harmadszor is kudarcba fulladt a SpaceX magán űrrepülési cég Falcon 1 rakétájának kilövése, ami ezúttal már rakományt is szállított, többek közt a NASA kísérleti napvitorláját. Lehet hogy ez utóbbi hoz balszerencsét a rakétákra, tény ugyanis, hogy eddig még egyetlen napvitorlát sem sikerült pályára állítani.

A Falcon 1 magyar idő szerint vasárnap 6 óra 34 perckor indult a csendes-óceáni Omelek-szigetről. A rakéta három műholdat szállított és elvileg ez lett volna a SpaceX első "éles" kilövése - az előző kettőt demonstrációs repülésnek szánták, ennek megfelelően nem is látták el rakománnyal. Nagyjából 2 perc 20 másodpercnyi repülés után azonban a rakéta első és második fokozatának nem sikerült szétválnia, olvasható a SpaceX sajtóközleményében. "Azt vártuk hogy pályára áll, ez azonban nem történt meg" - összegzett röviden Diane Murphy a cég marketingért és kommunikációért felelős alelnöke.

A szakértők szerint az ilyen hibák elfogadhatók egy új rakéta fejlesztése során, a SpaceX pedig a projekt folytatása mellett tette le a voksát. Azt még nem lehet pontosan tudni mi okozta a szétválási hibát, vagy hogy egyáltalán mi lett a rakéta sorsa. Amennyiben a második fokozat begyújtotta a hajtóművét, a rakéta egész biztosan megsemmisült a levegőben, ha ez nem történt meg, akkor nagy valószínűséggel visszazuhant a Földre. Az első fokozatot felszerelték egy ejtőernyővel is, mivel elvileg többször felhasználhatónak tervezték. "Egy hajónk kint van hogy megkeresse, jelenleg azonban semmilyen eredményről nem tudunk beszámolni" - nyilatkozott hétfő este Murphy a New Scientistnek.


A PayPal alapító Elon Musk által létrehozott SpaceX célkitűzése, hogy tizedére csökkentse a földkörüli pályára történő állítás költségeit, eddig azonban még egyetlen kilövés sem járt sikerrel a cég első és legkönnyebb rakétájával, a Falcon 1-el. 2006-ban néhány másodperccel a kilövést követően üzemanyag szivárgás semmisítette meg az első rakétát. A tavaly márciusi második kísérletben a rakéta elérte a 300 kilométeres magasságot, azonban túlságosan nagy oszcilláció alakult ki, aminek következtében a második fokozat túl hamar állt le.

A mostani rakéta egy Pentagon által támogatott műholdat, a Trailblazert, valamint két NASA fejlesztést szállított. Az egyik a mikrogravitációs biológiai kísérleteket szállító PRESat, a másik pedig a lapunkon már részletesen kivesézett NanoSail-D, egy 9 négyzetméteres napvitorla. A NASA-nak van egy tartalék darabja is az utóbbiból, csupán a kilövő jármű hiányzik hozzá, tudta meg a New Scientist a projekt főfelügyelőjétől, Mark Whortontól. A rakéta 208 ember hamvait is megpróbálta feljuttatni az űrbe, köztük a Star Trek egyik színésze, James Doohan (Scotty, az eredeti sorozat gépésze), valamint Gordon Cooper NASA űrhajós földi maradványait.

Többeket nem lepett meg a Falcon 1 meghibásodása. "Nem nevezhető váratlannak" - mondta Charles Lurio űrrepülési mérnök. "A nulláról kezdték, nem volt semmi amire támaszkodhattak" - utalt arra a tényre, hogy a SpaceX teljesen egyedi rakétakialakítással próbálkozik, számos új alkotóelemmel. Bár a kilövő álláson többször is begyújtották már a rakétát, technikailag ez volt a cég harmadik próbarepülése, tette hozzá Lurio.

A SpaceX az idén még két Falcon 1 kilövést fog végrehajtani, miközben töretlenül folyik a Falcon 9 fejlesztése. Ez lenne a cég nagyágyúja, amitől a tényleges bevételeket várják, mivel ez a rakéta felveszi a versenyt az USA legnagyobb teljesítményű Delta és Atlas rakétáival. Az első Falcon 9 jövő év elején repülhet. A cégnek jelenleg 11 további kilövésre van szerződése, melyek közt egyaránt találhatunk Falcon 1 és 9 rakétákra szólókat. Elon Musk egyetlen tényt azért pozitívumként értékelt, ez pedig az első fokozatban bemutatkozott Merlin C1 hajtómű, ami úgy működött, ahogy az a nagy könyvben meg van írva, ez lesz ugyanis a Falcon 9 főhajtóműve is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • RealPhoenixx #96
    Radon-Nexus-assdf: a hibrid vakuum repulorol itt az sg-n is volt cikk, es nem fantazia cikk, szval meg mielott a teljes leirast kernetek tolem, elotte olvassatok mar el.

    Normalis esetben, csak hogy egy elo peldat is felmutathassak, ami valszeg hozzatok kozelebb all vagy ilyen vagy olyan okbol kifolyolag (ezt most nem firtatom hogy kinel melyik eset), szval altalanos iskolaskent csak nem allsz oda egy professzorhoz, hogy magyarazzon el adott szakteruletrol adott specialis dolgot, de ha meg is teszed, korberohog a prof, plane ha annyira speci a kerdesed, s akkor meg meginkabb korberohog, ha elbol latja, hogy abszolute hianyos hatter ismeretekkel rendelkezel, szval most komolyan, ilyen gagyi jatekba en aszem mar bocs, de nem megyek bele.
  • assdf #95
    Ez a zenon ritka nagy f@sz lehetett, mivel ki mondta hogy gyengébbeket győzött le a futó? Ő volt a jobb de azt seholsem mondta hogy ő volt a legerősebb vagy hogy a többiek gyengébbek lettek volna nála...

    Ebből nekem csak az jött le, hogy ez a zenon nevü filozófus ritka nagy komplexusban szenvedett mert vszinü gebe volt és mindig elverték sportban, és az ilyen beszólásokkal probálta meg ellensúlyozni azt hogy béna...
  • NEXUS6 #94
    Igen, lehet kinek a f@xa nagyobb játékot is játszani, de erről jut eszembe, egy történet egy görög filozófusról: Zenon odamegy az örömittas olimpikonhoz, aki éppen akkor nyerte meg a futó számot, és azt mondja:
    - Most boldog vagy ugye?
    - Persze, hiszen első lettem!!!;D
    - Első lettél, mert végül is te vagy a jobb?
    - Így van! Mindenkinél jobb vagyok:DDD
    - És annak örülsz hogy nálad gyengébbeket győzöl le???!
    - :(
  • assdf #93
    Na jó de senkisem akadályozza meg őket abban hogy saját elképzelésüket bebizonyitsák, vagy ha már az nem megy, legalább bemutasson egy müködő példányt.
    Csak az a baj hogy ők csak mondanak valamit, majd TŐLED várják hogy bizonyitsd be hogy miért müködik/nem müködik. És ha bebizonyitod mindjárt jönnek a következő agymenésükkel.
    És hát nyilvánvaló hogy egy bizonyitás sokkal nagyobb munka mint egy ötlet felvetése, igy te leszel hátrányba.
    Ha én azt mondom hogy a zpm-et törpapa sz@rta és semmi más nem kell hozzá mint elfogni törpapát és lesz nagy világbéke, akkor erre mit mondasz?
    Elkezded hajkurászni törpapát, vagy azt mondod hogy rendben, mutassam meg az élő példát, vagy bizonyitsam be?
  • NEXUS6 #92
    Mielött nagyon szétkapnánk az UFO-hívőket, az elött bizony gondolkodjunk el olyanokon, hogy a NASA-nak volt egy kezdeményezése a jövőbeni meghajtásokról. Ide mindenki beküldhette az agymenéseit, és ha jól emléxem a pályázatokal elbíráló testület főnöke viccesen azt mondta, hogy minden olyan esetet is megvizsgálnak, ami csak egyetlen természeti törvényt sért.

    Az un. lifter is valahonnan a NASA laborokból származik.

    Pl elkezdhetnénk azon is gondolkodni, hogy ezekből az sci-fi elképzelésekből, hogy lehetne valóságot csinálni, nem pedig azon szórakozni, hogy hagyjuk az alacsonybb képzetségű emberkéket fejjel nekiszaladni tudományosan megalalapozott érvink betonfalának.
    ;DDD
  • DrRadon #91
    "- vakuum segitsegevel (hajokkal) csokkentenek az egysegnyi terfogatot, igy pedig mar nem szukseges ragoznod, hogy nah de a sajat tomege, etc"

    Ezt magyarázd, mert nem értem. Meg a többit sem. De most tényleg magyarázz és ne ködösíts. Annak a hatalmas energiának - amivel a sok hosszúra eresztett mondanivalódat bepötyögted - a töredékével eloszlathatnád a tudatlanságunk. De te nem teszed. Csak szavakat raksz egymás mögé, sokszor értelmezhetetlenül.

    "szval vannak akik mar hallottak ugynevezett hibrid vakuum leghajos repulo tervekrol"

    Hát nem. Mondjuk UFO magazint nem olvasok. Talán abban volt.

    "Radon: olvass pls, es ertelmezz"

    Figyelj barátom. Te is. Olvass sokat és értelmezz. Ne várd tőlünk, hogy megértsük a gondolataid, ha úgy fogalmazol és írsz, mint egy bedrogozott MSN-ező.

    "Pl: teleszkop keszites (merthogy nincs zavaro legkori viszony, etc) "

    Hát ha szerinted jobban megéri teleszkópot építeni a Holdon mint mondjuk a Lagrange ponton, vagy akár egy szimpla Föld körüli pályán, akkor hajrá. Szedd a vákuumos bigyódat, meg a kábel rendszeredet és alkoss valami forradalmit, legalább tettekben értesd meg magad, mert szavakkal - úgy látom - ez nem mindig sikerül.
  • RealPhoenixx #90
    Radon: olvass pls, es ertelmezz, attol nem leszel okosabb, hogy kiragadsz nehany szot es megkezded a segedmunkasok melo eredmenyenek jellemzojet.
    Ide irom hogy az mi, nehogy az legyen, hogy ezt sem erted: a kotest (remelem tod hogy mit jelent ez, mert ezt meg egy segedmunkas vagy betanitott munkas is siman vagja) :)

    Az amit viszont emlitettel, biztosan jo helyen van neked, de nem mindenki rendelkezik olyannal, szval vannak akik mar hallottak ugynevezett hibrid vakuum leghajos repulo tervekrol, de mind1, csak miattad megegyszer leirtam, bar nem kenyerem az ismetles, mert azt inkabb gyengebb iskola koteles szemelyeket oktato tanarok jellemzoje, es en nem az vagyok, thx :)
  • NYCBoy #89
    Kissé bizonytalanok az emlékeim, de hátha nem, és érdekel is valakit a hold távolodásának oka: a Föld forgásának (surlódás) következtében a dagájkúp nem a Föld-Hold középpontját összekötő egyenesre esik, hanem kicsit a hold "elé", ez a plusz tömeg húzza, gyorsítja a Holdat, és ez a plusz sebesség kényszeríti magasabb pályára.
  • Epikurosz #88
    "5-8 éven belül"

    Én 3 éve ismerem a honlapot (a szöveg nem változott), tehát 2-5 éven belül lesz anti-g hajtómű???
  • valamit #87
    Bolygóközi (vagy akár csillagközi) űrjárműveknek, a szükséges plusz sebességhez. A Lagrange pont(ok közé feszített pályá)ba mágneses gyorsítópálya, amit időről-időre napenergia töltene fel a gyorsításhoz. Pl. De persze ez is sci-fi.