Hunter

NASA kontra NASA: két holdrakétán dolgoznak a mérnökök

Nappal a NASA mérnökei az új Ares holdrakéta fejlesztésén dolgoznak, az élet azonban éjszaka sem áll meg, ekkor egy titkos projekt formálódik, egy alternatíva, ami állítólag olcsóbb, biztonságosabb és könnyebben megépíthető, mint az Ares, írja a SPACE.com.

A Jupiter névre keresztelt tervezet akárcsak az űrsiklókat leváltani hivatott Ares rendszer, a Marshall Űrrepülési Központban dolgozók ötlete. A projekten dolgozó mérnökök szabadidejükben, legtöbbjük a névtelenség homályába burkolózva fejleszti a Jupitert nyugalmazott űrrepülési mérnökök és más űrmegszállottak közreműködésével. Az Ares projekt egyik vezetője szerint a Jupiter csak egy szalvétarajz, ami soha nem fog működni. A másik oldal szóvivője, Ross Tierney elmondása szerint több mérnök és alvállalkozó is szeretné felülvizsgáltatni az Ares terveket, de nem merik indítványozni, lefokozástól, áthelyezéstől vagy elbocsátástól tartva.

A Jupiter terveit egy 57 főből álló mérnök csoport ellenőrizte, akik között az űrügynökség középvezetői rétegéből is többen képviseltették magukat, mondta Tierney. Ez a szám eltörpül az Ares apparátusa mellett, melyben több ezer kormányzati és alvállalkozói alkalmazott dolgozik. Az Ares program vezetője szerint nem kizárt annak a lehetősége, hogy több embere is érintett a másik programban. "Nem tudom, mit csinálnak az embereim a szabadidejükben" - mondta Steve Cook egyik interjújában az AP hírügynökségnek.

Cook maga is ismeri a Jupiter projektet és nincs tőle elragadtatva. A NASA nem hivatalosan átvizsgálta a rakéta terveit és megállapította, hogy az elv egy ingatag számokon alapuló elhibázott tervezet. "Nem életképes, azt mondtuk rá, hogy ez nem működik, és ezzel tovább is léptünk" - zárta rövidre az értékelést Cook, hozzátéve, hogy ezzel szemben az Ares projekt remek ütemben halad, az Ares I rakéta első próbarepüléséig már kevesebb, mint egy év van hátra.


Bal oldalon a két Ares rakéta, az Ares V és Ares I. Jobb oldalon a Jupiter 232 rakéta, ami egyaránt alkalmas rakomány vagy rakomány és űrhajósok szállítására

A vita jól tükrözi az amerikai űrrepülés irányvonalát illető nézetkülönbségeket, amik az űrsiklók 2010-es nyugállományba helyezésével kerültek előtérbe. A tervek szerint 2015-ben megindulnak az orbitális repülések az Ares I-el és nehézsúlyú változatával, az Ares V-tel, 2020-ban pedig már űrhajósokat szállítanak a Holdra, akik az Ares I-hez csatolt kapszulában utaznak. Az Ares I alapja egy módosított űrsikló gyorsító rakéta. Az asztronauták egy holdfokozattal fognak összekapcsolódni, amit a nagyobb Ares V állít pályára, majd ez a konfiguráció indul a Holdra.

A Jupiter - ami gyakorlatilag egy kilövőjárművet foglal magában - szintén két külön kilövést igényel a Holdra való eljutáshoz, rakétái azonban egyaránt egy középen elhelyezkedő űrsikló külső hajtóanyagtartályhoz csatlakoznak. A kialakítás egyes elemei még az 1980-as évek elején a Marshall Űrrepülési központban kidolgozott koncepciókhoz nyúlnak vissza, míg több másik elem a '90-es évek első feléből származik, amikor a Marshall egy új rakétarendszeren dolgozott, ami soha nem repült. A projekt támogatói szerint a Jupiter nem csak egyszerűbb, de erősebb is az Aresnál, ráadásul a Jupiter rakétákkal a NASA 19 milliárd dollár fejlesztési költséget és további 16 milliárd működési költséget takaríthatna meg az elkövetkező két évtizedben.

A kormány Költségvetési Hivatala tavaly már megkérdőjelezte a NASA jelenlegi Hold-programját, ami a jelentések szerint 320 milliárd dollárt emésztene fel 20 év alatt. A NASA beszámolói szerint az Aresre eddig 7 milliárdot költöttek. Steve Metschan mérnök, aki korábban a NASA alvállalkozójaként is tevékenykedett, jelenleg pedig a Jupiter csapatot erősíti, úgy véli, az elnökválasztás megváltoztathatja a NASA terveit. Azzal vádolja a NASA-t, hogy eltitkolják azokat az információkat, melyek bizonyítják, hogy a Jupiter jobban megfelel a célnak, mint az Ares. "Attól félünk, hogy mire mindenki átlátná a helyzetet, addigra az összes nehéz rakományt szállító rendszerünk megsemmisül" - mondta Metschan. "Összességében egy független felülvizsgálatot szeretnénk kérni az egészre."

Cook szerint a Jupiter összes becslése előzetes, ezen felül a NASA "mindenféle" előterjesztett tervezetet megvizsgált, és egyik sem volt olyan erős vagy biztonságos, mint az Ares, összegzett a program vezetője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • droidka #132
    Orion projectről(Freeman Dyson) utánaolvastam, ha már elkezdtem agyalni a témán:) :) :)... Valami hasonló azért nem lenne rossz... :)

    http://www.islandone.org/Propulsion/ProjectOrion.html

    http://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_pulse_propulsion

    (Ez írja, hogy aszteroidákat is el lehetne tolni vele elvileg...)
  • droidka #131
    [Mert oda (LÉNYEGILEG) a mostani technikával is el lehetne menni... (Némi fejlesztéssel persze...)]
  • droidka #130
    Meg majd ha kiéleződik a verseny Kína+ruszki vs U.S. között, akkor is mit várnak egyesek attól? (Persze nyilván lenne abban is némi haszon ilyen szempontból) de végső soron mi lenne??? Az, hogy egyik küldene embert a Marsra és ''bizonyítaná társadalma felsőbbrendűségét'', azt nem történne utána még vagy 200 évig semmi...

    (Én ebben a kérdésben elég pesszimista vagyok.)
  • droidka #129
    Én NEM állítom magamról, hogy mindent tudok. És ezt nem is szégyellem.

    Mondd, amit gondolsz...

    Bár nyilván a porózusabbaknál ez nem jó, de a szikláknál is csak olyan erővel, hogy lehetőleg ne üsse át...
    Nyilván az lenne a legideálisabb, ha erős hajtómveket rá lehetne fogni mindre és azzal lelasssítani, irányítani... Csak az a baj, hogy ilyen (úgy tűnik a forgalomban) nincs... Ezért mondtam azt amit...

    Várhattok arra, hogy a magáncégek MAJD megváltják a világot! De kérdem én, MIKOR? Mióta mondják ezt, hogy MAJD kimennek... MAJD, persze.De akkor miért nem történik semmi? Mert EZ SEM ELÉG HAJTÓERŐ(!!!), hogy van nyersanyag az űrben... (Legalábbbis pilanatnyilag).



  • Epikurosz #128
    Hát, ha ezt sem tudod, akkor biztos a többit sem tudod, kedves droidika...

    Ezért kell kérdezni, tőlem. :-)
  • droidka #127
    (Én az nem mondtam, hogy senki nem nyitná ki a száját… :) De biztos, hogy akkor a többi is automatikusan elismerné? Talán ésszerűbb elkerülni a pánikot…)


    Bár mondjuk arra lennék én kíváncsi, hogy a gyakorlatban az vajon mennyire lenne jó, ha nem az lenne a cél, hogy darabokra akarnánk szétlőni egy nagyobb meteort, (frontálisan vagy belülről) hanem csak oldalról, szekvenciálisan, sok robbantással, lökdösve, hogy lehetőleg ne essen szét kisebb darabokra, hanem hogy lehetőleg letérjen egyben az egész a pályájáról… Nem tudom…
  • Epikurosz #126
    Ne irkálj butaságokat.
    Rengeteg az amatőr csillagász, biztos lenne közülük egy, akinek eljár a szája. Volt is már téves riasztás, tehát épp, hogy "bevallanak" olyanokat is, amelyek nem is fognak megtörténni.
  • Garga Pitic #125
    "A Csillagászok Klubjának első szabálya: senkinek sem beszélsz egy becsapódó aszteroidról.
    A Csillagászok Klubjának második szabálya: senkinek sem beszélsz egy becsapódó aszteroidról.
    A Csillagászok klubjának harmadik szabálya: a becsapódás addig tart, ameddig tartania kell.
    A Csillagászok klubjának negyedik szabálya: egy Föld és egy becsapódó aszteroid.
    A Csillagászok klubjának ötödik szabálya: egyszerre csak egy becsapódás .
    A Csillagászok klubjának hatodik szabálya: se ing, se cipő, se öv a becsapódás után.
    A Csillagászok klubjának hetedik szabálya: ha ma vagy földközelben először, be kell csapódnod.
    "
  • droidka #124
    Na meg gondolj bele, ha az Apofisz (vagy egy másik) meteor valóban eltalálná a Földet, szerintem a népnek, a tömegnek a csillagászok sohasem vallanák be… Pont pár hete láttam az Orson Wellsről készült dokumentumfilmet… Az mekkora súlyos egy poénarc volt, te jó ég!:) ’’Hárommilló ember elindult egyik irányba az autópályán’’ …(Mert a másik irányból ’’jöttek’’ az ufók:)... )
  • droidka #123
    Hát igen, én már csak egy ilyen vicces ember vagyok…

    (Bár érdekes kérdés: HA az aszteroida-öv helyén egykor tényleg egy bolygó volt(? ki tudja, bár biztosan ezt persze nem állítom), akkor azt vagy egy természetes aszteroida szétkap(HAT)ta, vagy… szétrobbantották a birodalmiak??? ;) Tessék röhögni!)