MTI

Magyarország "nem mozdul" a Galileo-programra

Magyar részről nem mutatkozik kellő érdeklődés az európai műholdas navigációs rendszer, a Galileo-program megvalósítása iránt, pedig a projekt kifejezetten alkalmas arra, hogy abba kis- és középvállalatok is bekapcsolódjanak - mondta csütörtökön Barsiné Pataky Etelka néppárti európai parlamenti (EP)képviselő, aki az EP által áprilisban jóváhagyott Galileo-program parlamenti jelentéstevője volt.

Barsiné csütörtökön nyitó előadást tartott az EP ipari szakbizottságában szlovák kezdeményezésre rendezett meghallgatáson, és beszámolt a korábban megfeneklett projekt ígéretes újraindításáról. Elmondta, hogy miközben a műholdas navigációs rendszer kialakításába várhatóan sok nyugat-európai, főként német vállalkozás kíván bekapcsolódni, élénk érdeklődés mutatkozik Szlovákia, a Cseh Köztársaság, valamint Szlovénia részéről is. A csehek hamarosan tagjai lesznek az Európai Űrügynökségnek, a szlovákok pedig főként a Galileo-projekt nyomán létrejövő felhasználási lehetőségek iránt mutatnak élénk érdeklődést - tette hozzá. Magyarország eközben hallgat - állapította meg.

A programhoz kapcsolódó fejlesztési tendereket várhatóan még ebben az évben kiírják. Az európai globális navigációs műholdrendszer (GNSS) két programból áll: az Egnosból és a Galileóból. Az Egnos (European Geostationary Navigation Overlay Service) olyan regionális rendszer, amely a GPS-jeleket használja újra, és további jelekkel javítja a műholdas navigáció teljesítményét. A Galileo pedig harminc műhold és az ehhez kapcsolódó földi irányító infrastruktúra összessége. A polgári célokra tervezett, anyagi haszonnal is kecsegtető projekt a tervek szerint versenyképes alternatívát jelenthet az amerikai GPS-szel szemben.

A Galileo fejlesztési szakasza során építik meg és lövik fel az első műholdakat, és ekkor hozzák létre az első földi infrastruktúrákat is. Az összes űrbeli és földi infrastruktúra a kiépítési szakaszban készül el. Ez a fázis 2013-ra érhet véget, és ezután kezdődhet a hasznosítási szakasz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • defiant9 #4
    "Mo. azért nem mozdul rá, mert..."

    Mert ebből nem tud a fidesz slepp lopni. Legalábbis a milliárdos közpénzből fizetett tanácsadó cég nem tudott előállni olyan megoldástervvel amivel végül stroeman loerinc-nél landolt volna egy jelentős összeg. Ha találtak volna működőképes lopási módozatot akkor hidd el rögtön nagyobb lenne a 'kormányzati' érdeklődés.
  • HyBrIDNyLA #3
    Mo. azért nem mozdul rá, mert gazdasági szempontból érzékeny és jelenleg inkább a rövid távú stratégiák dominálnak a térségben. Nem éppen ésszerű döntés egy már működő rendszer mellett olyanba invesztálni, amely -vélhetően- annyival nem fog többet tudni, mint a már kiforrott, elterjedt és jelenleg alkalmazott technológia, főleg ezt úgy h az adott projekt már egyszer befulladt. Forráshiánnyal küzdve (tudom, stadionra van, de ebbe most ne menjünk bele..), teljesen racionális döntés elkerülni, majd megfinanszírozza más és ha majd kezd beválni, akkor valamelyik lépcsőben beszállni, alacsonyabb kockázat mellett.
  • KarmaXXL #2
    Pedig igazán hasznos lenne...
  • uniu #1
    Sztem azért nem mozdultunk rá, mert a kisebbséget túlzott mértékben megint elnyomtuk, és a sok Nobel dijas cigány tudós disszidált a NASA-hoz, inkább.