SG.hu

Gondolataival mozgat egy egeret a Neuralink első emberi páciense

Elon Musk közölte, hogy közel egy hónappal azután, hogy beültették a páciensbe a Neuralink cég chipjét, az első emberi kísérleti résztvevő képes agyával irányítani egy számítógépes egeret, A részletek azonban továbbra is ismeretlenek, és úgy tűnik, hogy más, agy-számítógép interfészeken dolgozó cégek eddig több technológiai akadályt vették sikeresen, mint a Neuralink.

"A fejlődés jó, a páciens úgy tűnik, teljesen felépült és képes irányítani az egeret a képernyőn pusztán gondolkodással" - mondta Musk, az agychipes startup tulajdonosa. "Megpróbálunk minél több gombnyomást elérni csak gondolatokkal, jelenleg ezen dolgozunk. Bal egér, jobb egér, egér le, egér fel" - mondta, "amire nagyjából akkor van szükség, ha kattintani és húzni akarsz valamit." Musk a múlt hónapban közölte, hogy a vállalat befejezte az első beültetési műtétet egy emberi tesztalanyon, miután tavaly engedélyt kapott arra, hogy a chip-implantátum és a sebészeti eszközök biztonságosságát és működőképességét embereken tanulmányozza.

A kísérleti pácienseknél egy chipet helyeznek el műtéti úton az agynak abba a részébe, amely a mozgás szándékát irányítja. Egy sebészeti robot által telepített chip rögzíti és továbbítja az agyi jeleket egy alkalmazásnak. A kezdeti cél az, hogy "az emberek képesek legyenek egy számítógépes kurzort vagy billentyűzetet irányítani pusztán a gondolataik segítségével" - írta a cég szeptemberben. Az agyi chiptechnológia első emberi kipróbálásának korai sikere fontos mérföldkövet jelenthet a Neuralink azon erőfeszítései számára, hogy a potenciálisan életet átalakító technológiát - különösen a mozgásra és kommunikációra képtelen emberek számára - a laboratóriumból a való világba vezesse. Musk azonban kevés részletet és bizonyítékot közölt a művelet eredményéről, így egyelőre nem világos, hogy a beültetés milyen jelentős tudományos előrelépést jelent.

A Neuralink célja végső soron az, hogy az implantátumok segítségével az emberi agyat számítógépekhez kapcsolja, hogy például bénult emberek okostelefonokat vagy számítógépeket tudjanak irányítani, vagy vakok visszanyerjék látásukat. A meglévő agy-gép interfészekhez hasonlóan a vállalat implantátuma is összegyűjtené az agy által küldött elektromos jeleket, és azokat cselekvésekként értelmezné. Musk a múlt hónapban azt mondta, hogy a cég első terméke a Telepathy nevet viseli majd, hozzátéve, hogy a kezdeti felhasználók olyan emberek lesznek, akik elvesztették végtagjaikat. "Képzeljük el, ha Stephen Hawking gyorsabban tudott volna kommunikálni, mint egy gyorsgépíró vagy egy árverésvezető. Ez a cél" - írta.

Egy dolog világos: a fogyasztók nem fognak egyhamar széles körben hozzáférni a technológiához. Mielőtt a Neuralink agyi implantátumai a szélesebb piacra kerülnének, hatósági jóváhagyásra van szükségük. Más, hasonló munkát végző cégek már messzebbre jutottak a kutatási folyamatban: a Synchron nevű cég például 2021 óta dolgozik emberi kísérleteken. A vállalat ez év elején közölte, hogy agyi implantátumot megkapott eszköze korai emberi tesztelői - akik mindannyian "súlyos bénulásban" szenvednek - képesek voltak arra, hogy az eszközzel egy személyes számítástechnikai eszközt irányítsanak "a rutinszerű digitális tevékenységekhez", például SMS-ezéshez, e-mailezéshez és online vásárláshoz.

A Neuralink ellen 2022-ben hatósági vizsgálat indult, mert egy majom meghalt, amikor megpróbálták rávenni az állatot, hogy játsszon a Ponggal, az egyik első videojátékkal. 2022 decemberében az alkalmazottak a Reutersnek elmondták, hogy a vállalat elsiette a piacra dobást, ami az állat pusztulásához és szövetségi vizsgálathoz vezetett. Tavaly májusban azonban a Neuralink megkapta az FDA, az amerikai gyógyszerügyi hivatal engedélyét az emberi klinikai vizsgálatokra, és néhány hónappal később a startup elkezdte felvenni a nyaki gerincvelő-sérülés vagy amyotrófiás laterálszklerózis (ALS) okozta kvadriplégiában szenvedő betegeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • kvp #5
  A jelenlegi kiserletek meg csak az agy mozgasi teruleteiert felelos regiokra terjedtek ki. Viszont elvileg lehetseges lenne periferialis (gerinci) idegpalyakat javitani vele. A latokozpontot meg nem probaltak emberek eseten, a latoideghez pedig a jelenlegi muteti modszerrel nem lehet hozzaferni, de ahhoz amugy is keves lenne a jelenleg elerheto elektroda denzitas, valoszinuleg egy 2D tusoros szilicium lapka jobb lenne arra a celra.

  Viszont amit meg nem teszteltek az az elektrodak hosszu tavu kilokodese. Szerves, rugalmas elektrodak nelkul fellep a mechanikai, mig fem tartalmuak eseten a biologiai kilokodes. Mindketto a mukodes megszunesehez vezet es a korabbi fejleszteseknel tobbnyire elojott. Nem teljesen publikus a ceg altal hasznalt elektrodak kemiai/mechanikai felepitese. Egyebkent ezert hivjak kiserletnek, meglatjuk mennyire tartos.
 • MerlinW #4
  Elvileg gyógyíthatatlan gerinc, ideg, végtag és egyéb szervi problémákat is át tudnak (fognak tudni) hidalni a cuccal, ezekben az esetekben nem kérdéses. Ha meg valaki időjárás widgetet akar a "szeme elé", az meg majd eldönti áldoz-e rá az épségéből meg a pénztárcájából.
 • duke #3
  "Gondolataival mozgat egy egeret "

  Persze fogadjunk hogy idomitott egeret hasznaltak, elore betanitottak merre menjen. :))))
 • Tetsuo #2
  Nézd, fogyatékos emberek egyetlen megoldásaként biztos nem utasítják vissza.
  Azután meg, ha egészésges embereknek is ad valami komoly pluszt, akkor simán elterjed.
  Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2024.03.01. 14:44:34
 • t_robert #1
  Azért úgy vélem nem lesz túl népszerű az agyba ültetett chip. Azt még el tudom képzelni, hogy mondjuk felvesz egy homlok pánt szerű izét és azon keresztül irányítana. Igaz tudom a koponya csontok igen csak erősen fékezik a jelek erejét az agyból és torzítanak. vagyi nehéz volna pontosan meghatározni a gondolatok pontos felfogását. De senki nem szereti, ha turkálnak az agyában feleslegesen. Bár egyenlőre az volna a cél. hogy magatehetlen lebénult embereknek adjanak valamilyen szintű használható kommunikációs formát. De nyilván ha használható, akkor csak felmerülhet egészséges emberek agyába ültetni chipet.
  Utoljára szerkesztette: t_robert, 2024.02.26. 14:34:36