59
  • Artak
    Az azért nem igaz, hogy az almaecetben nem lehet más mint az almában. Mert az ecet ha jól tudom erjesztéssel készül. Ami során mint tudjuk a baktériumok a már meglévő anyagokból újakat képesek előállítani.
    Ugyanez igaz a vörösborra is. Nem teljesen ugyanazokat a dolgokat tartalmazza mint a szőlő.
    Az anyag lehet hogy megmarad, de azért korántsem mindegy, hogy kapaszkodnak egymásba a kicsiny molekulácskák. :)
    Az a "mint tudjuk" kicsit tudálékosan hangzik de nem annak szántam. :)

• babajaga
    Szent-Györgyi Albert egyszer nevetve mesélte hogy kitöltettek vele egy "intelligenciatesztet" és 68 pontot kapott. Ezek szerint én egy egészen hülye ember volnék? Kérdezte tőlünk.
  • babajaga
    Mondjuk az meg az emberi együgyűséghez tartozik hogy azt hiszik hogy a vörösbor a vérképzést segíti.A szőlőben igazad van mert jó pár éve az almaecetért álltak sorba a boltokban egyiknek sem volt annyi esze hogy az almaecetben nem lehet más mint az almában (anyagmegmaradás).Most voltam a Harvardon, ott még nem tudnak arról hogy a kémiai törvények érvényüket vesztették, megváltoztak volna.
  • babajaga
    Na most egy kicsit eltévedtél, mert a ragadozó azt jelenti hogy mozgó élőlényekre vadászik és natúre fogyasztja őket.Az oroszlán is csak azért öli meg a zsákmányállatot hogy az ne ficánkoljon evés közben, Kevesebb "eszű" állatok az élőt is eszik. A rovar is "hús".
  • toto66
    A csecsemő kor után van a kisgyermek kor...
  • Epikurosz
    na-na!
    A kis gyerek tényleg nem eszik husikát, csak tejcsit.
  • toto66
    " Egy oroszlán nem él meg "hús" nélkül sokáig, de egy ember akármeddig"
    Ez nem teljesen igaz, a felnőtt ember "elvegetálhat" hús nélkül de a kis gyermek bele is halhat a vegetáriánus étrendbe!
  • who am I 7
    Bocs, a sok hibáért, meg félig meddig értelmetlen mondatokért :D fakk..ma kidolgoztam magam, szal alig élek..és még mindig kellene csinálnom ezt azt ..Na mind1, én bajom..ez van, ha az embernek két élete van :D kár, hogy ilyenkor nem változik át a 24óra/nap 48-á"...
    Szal, nem tom, h mennyire folyik minden csapból, ez az agresszió, én most csak józan paraszti ésszel erre gondoltam :) , h amig nem jut el a csúcsig egy bizonyos faj, addig vhogy erőszakoskodni kell..hacsaknem lenne, az egyenlőség világa..ahol nincs csúcs :D de akkor maradtunk volna egysejtűek :D Szal, sztem, amig elértük azt, h ki tudjunk alakítani egy kezdetleges, intelligens civilizációt, addig oké az erőszak (állatokat ölni kellett...élelem miatt, meg pro-kontra, az állatok is ugyanúgy táplálkoznak, őlnek > fajfentartás), sajnos ez az élet egyik fontos tényezője.Viszont az emberek már eltúlozták, de kérdés az, hogy mondjuk erőszak nélkül, h fejlődik egy társadalom?Civilizáció?Háború nélkül, miért nem motiváltabbak egyes szegmensek?Miért kell ahhoz erőszak, h nagyléptékben fejlődjünk?Olajmaffia...ott meg pont fordítva van...Ők alkalmaznak erőszakot, h ne fejlődjünk...kezdetleges intelligencia.Mondjuk, ez az önző gén nagyon gec*, nem is nevezném intelligensnek ezeket a vezetőket, mert épphogy nem ölik le lassan a kisembereket a pénzükért..szóval nagyon szánalmas férgek az "állam" illúziójukkal együtt.
    Ellenben, ami nagyon fontos, az internet, mert qva sok embert össze tud fogni, és az értelmesebbek is megtudják vitatni a dolgokat/megtalálják egymást, intézkedni tudnak, csoportokat kialakítani esetleg...kiváncsi leszek, mi lesz a köv. lépcsőfök..evolúció rulz :) Kiváncsi leszek ki győz a végén, az intelligencia (ha kifejlődik egyszervégre), vagy az önző"én..(ez már régkifejlett:D)..NA mind1,sok lesz, reggel kelés, mert meló..áh..no comment.
    jóéjt
  • Epikurosz
    "esetleg az agresszió az élet fentartásához is szükséges?"

igen, most ez folyik a csapból is.

Meg az, hogy igyál vörösbort, mert akkor nem kap a szived infarktust.
    Ez utóbbira nekem megvan a frappáns válaszom: egyél piros szőlőt, az jobb, mint bor. Csak ugye ezt nem szeretik hallani a borászok.

Az agresszió-progresszió páros viszonyán még gondolkodnom kell.
  • Epikurosz
    nekem az, hogy eszik növényt is, az nem zárja ki a ragadozó mivoltot.

A kutya is megrág füveket, például.

a medve is eszik málnát (legalábbis a meséskönyvekben :-).

Én nem szűkíteném le a ragadozást arra, hogy hús nélkül elpusztulna.

Különben, szerintem az oroszlán sem pusztulna el hús nélkül. Mondjuk, erre nem fogadnék, de amíg kicsi, ő is csak tejet iszik.

A macska, amely szintén macskaféle, tejen is elél (valameddig).
  • Epikurosz
    Hm.
    A szitakötő ragadozó (rovar; szakkönyv szerint is), mert más repülő rovarokra vadászik. Sőt, nekem egyszer az volt a benyomásom, hogy egy példány rámtámadt, mert beléptem a vadászterületére (egy kis kerti tavacska mellett). Tehát nem eszik húst, de ragadozó. Még szerencse, hogy kicsi.
  • who am I 7
    MMM.Nem gondolod, h esetleg az agresszió az élet fentartásához is szükséges?Szerintem nincs tökéletes intelligencia, vagy ha van is vagy lesz, ahhoz mindenképp az agresszión keresztűl kell "verekedni".Hogy, egyszerűbb legyen, a fennmaradáshoz ölni is kell, aggressziót alkalmazni..Na mármost, mivel nincs ellenfelünk civilizálódás terén, igazándiból erre már nincs szükség.Tehát, sztem, az ember eljuthatna a következő fázishoz : az intelligenciához.Amikoris, tud uralkodni magád, a javak, a saját önző génjeit le tudja vmilyen szinten győzni.Sztem qva ilyen kevés van.Ad1.ad2 6.5 milliárdan vagyunk....Se a vezetőket nem könnyű kilőni, se a másik 5 milliárd embert aki sztem most igy ebben a formában eléggé fosztja a Földet.Nadehát..ez az élet rendje..majd lesz valami, és helyre áll a "rend"..ha más nem, az antikrisztus
  • unknown nick
    Szerintem nem mind1, hogy megjegyzi a számokat és abból egy újbóli absztrakciót képez fejben vagy egy egyszerű mozdulatsort utánoz le saját magától. Persze egyik se könnyű 9 szám esetén.
  • Sir Quno Jedi
    Izéna. Szal. az ember elvileg mindenevő és a mindenevők jó része megeszi a húst/tojást/dögöt is, sőt ha teheti "vadászik" is (akár rovarokra, vagy ami a méretéhez illik), mer tutira komázzák a fehérjét. Ebből a szempontból tehát a zember nem ragadozó. Egy oroszlán nem él meg "hús" nélkül sokáig, de egy ember akármeddig.
  • Epikurosz
    Én viszont nem. Ez az állandó kételkedés. Most komolyan. Mert átvillant eszemen az, hogy fennmarad a jelenlegi kizsákmányoló társadalmi rendszer, és az éhbérért dolgozó tudósok és a kiszipolyozott robotok csak-csak kifejlesztik a csk. utazásokhoz szükséges technológiát. Utána, meg exportálják saját mizériájukat más bolygókra. Nagyon nem szeretném, ha mi így tennénk, vagy velünk ez megesne.
  • Epikurosz
    Mit értünk ragadozó alatt?
    olyan állatot, amely nem elégszik meg a növényekkel hanem másik állatot is megeszik. Ilyen szempontból az ember igazi ragadozó. Még kannibalizmusra is vetemedett/-het.
    Ennyi elég?
  • unknown nick
    Kíváncsi lennék a majom mit jegyez meg: a számok helyét vagy azt hogy előzőleg milyen sorrendben nyomkodott?
  • stremix
    Sztem pedig nem is tudják h azok az izék számok, hanem vmilyen írásjeleknek fogják fel és csak a formájukra emlékeznek.
  • Gabe Dearborne
    Fújd fel, mikor építettek a majmok számítógépet? He???

Mellesleg régóta mondom, hogy az ember távolról sem a legértelmesebb lény.
  • Ferrer
    Az ember mióta ragadozó? :O Most nem azért...
  • AzUs
    "Még szerencse, hogy csillagközi utazásokhoz olyan technológia szükséges, amelyet agresszivitáson alapuló társadalom nem tud kifejleszteni, ugyanis addigra önmagát is megsemmisíti." Huhh, na most megnyugodtam.
  • Epikurosz
    Az ÉLET olyan nagy meglepetéseket nem tartogat...
  • Epikurosz
    Valami rémlik, de most hirtelen nem emléxem, hogy mik az ezek a szurikáták, de biztos úgy van. Az olyan nagy meglepetéseket nem tartogat, de egy bizonyos határon belül kétségtelenül szép és elragadó változatosságot tud felmutatni.

Nekem egyébként van egy olyan elméletem, hogy az [b]"eredendő bűn" alapvetően ez: a saját DNS minél nagyobb területen való elhintésére törekvés[b].

Az egyes fajok más-más képességeket, túlélési és győzelemre vívő technikákat fejlesztenek ki, és az egész állandó mozgásban van.
    A képeségek eredője, és az épp aktuális helyzetben való alkalmassága számít, nem önmagában egy-egy bravúr (fejszámolás, hasbeszéd, kardnyelés stb.)

A Földön a Homo sapiens sapiens egyértelműen a legsikeresebb faj, a csúcsragadozó, és ez csak akkor változna, ha valamilyen földi vagy kozmikus katasztrófa elsöpörne minket és más fajok, valamilyen oknál fogva, sikeresen túlélnék.
    Én bízok abban, hogy természeti csapás a közeljövőben nem tud erőt venni rajtunk.
    Egy másik, nálunk fejlettebb és agresszívebb földönkívüli civilizációval való találkozás azonban megszorongathatna minket. Még szerencse, hogy csillagközi utazásokhoz olyan technológia szükséges, amelyet agresszivitáson alapuló társadalom nem tud kifejleszteni, ugyanis addigra önmagát is megsemmisíti. Ki van ez gondolva. :-)
  • Sir Quno Jedi
    Vagy ugye a szurikáták (úgyis most megy a tv-ben róluk jó sorozat), ha elfoglalják egy másik nagy család területét/járatait és legyőzik harcban a többit, akkor módszeresen kiírtják a másik törzset, méghozzá a kölykeiket is az utolsó szálig. Aranyos kis izék, nem... Ez a túlélés szabálya a vadonban, az erősebb marad életben, ezt tesszük mi is.
  • GyuriX2572
    Ha az emberenek is csak annyi dologgal lenne tele a feje, mint egy csimpánznak valószínűleg nyernének.
    Pár autistát is benevezhetnének.
  • Ironka
    "Amíg a számok csak héttized másodpercig voltak láthatók, a diákok és a bajnok majom egyformán, nagyjából 80 százalékos pontossággal teljesítették a feladatot, ám amikor a felvillanás idejét két- illetve négytized másodpercre szűkítették, Ajumu kétszer jobb eredményt ért el, mint az evolúciós egyenesen előbbre jutó ember. Még azután is, hogy a diákok három hónapon keresztül gyakoroltak."

index.hu

mondjuk ez az evolúciós egyenes egy faszság és nem létezik
  • n3whous3
    Akkor ok
  • Epikurosz
    "2. Az egyetemisták először vettek részt a kísérletnben, a majmok meg már hónapok óta ezt gyakorolták"

nem. Az egyetetisták is ugyanannyi időt gyakorolhattak. Ha a cikkben másként van, az tévedés.
  • Epikurosz
    napokban láttam egy természettudományos filmet a majmok közötti agresszióról.

Vannak csordák közötti háborúk is, de a leggyakoribb az, amikor a másik csorda egyik elkóborolt hímét elkapják, és csoportosan agyonverik. A kutatók megfigyelték, hogy módszeresen, felváltva verik, tapossák az idegen csimpánzt, még azután is, hogy már nem mozdul, és kitépik a nemi szerveit.
  • Boogey
    "Meg lehet, hogy a csimpánz ügyesebben memóriajátékozik, de kick-box-ban én vagyok a jobb! :) "

LOL!!! Hat en azert nem allnak ossze kick-box-olni egy gyermeket vedo vagy egy him csimpanzal. Tudtommal fizikailag is sokkal erosebbek az embernel. Szal ... csomot kotne rad akar mennyire tudsz kikboxolni. :P
  • n3whous3
    Az én véleményem:
    1. Ha a majmokon alkalmazott betanítást embereken is megcsinálnák, nekik is 76%-os lenne a teljesítési arányuk
    2. Az egyetemisták először vettek részt a kísérletnben, a majmok meg már hónapok óta ezt gyakorolták

úgyhogy hülye tudósok nem tudom hogy tudtak ebből objektíven levonni következtetést...
  • toto66
    "Lehet h furan hangzik, de a csimpanz bizony, bambuszviskot sem tud tervezni.."
    Mégfurább: fészket építenek, igaz csak éjszakára...
  • JeD
    Itt már lemaradt, de pl. Origo / Index (nem tudom, hol olvastam már a hírt) szerint meg akarják ismételni a kísérletet, de ezúttal gyerekekkel. Ugye a csimpánzok is fiatalabbak voltak, és itt is írják, hogy "A legtöbb gyermek rendelkezik ezzel a képességgel (fényképmemória), viszont ez az idő múlásával megkopik.". Szóval én arra a kísérletre is kíváncsi lennék.
  • Tetsuo
    Lehet h furan hangzik, de a csimpanz bizony, bambuszviskot sem tud tervezni.. :D :P
  • Szeszmester
    Jaja :)

Meg lehet, hogy a csimpánz ügyesebben memóriajátékozik, de kick-box-ban én vagyok a jobb! :)
  • ParadoxH
    Akik szerint a majom betanítási ideje a kakukktojás, azoknak ajánlom figyelmükbe, hogy azért az átlag homo sapiens is beleölt életéből mondjuk iskoláztatásra etc, etc. Továbbá a majmoknak csupán a játék szabályait tanították meg! Elhiszem hogy egyesek meglepődnek, hogy egy "alacsonyabb rendű" lény bizonyos dolgokban jobb képességgel rendelkezik mint mi, de van olyan terület, ahol mi is alacsonyabb rendűek vagyunk más állatokhoz képest. Pl nem a mi szemünk, hallásunk, etc a legjobb az állatvilágban. Miért? Mert a túlélésünkhöz ennyi is elegendő. Itt az újdonság az, hogy bizonyos intelektuális (vagy hogy nevezzem) témában maradtunk alúl. És meg is van rá a magyarázat, hogy miért:
    "A vadon élő csimpánzok a fán érő gyümölcsök felméréséhez, harcosaik hierarchikus pozíciójának számontartásához, és ellenségeik elhelyezkedésének gyors feltérképezéséhez használják ezt az adottságot."

A csimpánzoknak ez nagyban növeli a túlélési esélyüket. Ezért fejlődőtt ki náluk jobban ez a képesség vagy nálunk fejlődött vissza, cserébe viszont megjelentek újabbak pl a kommunkiáció nagyban fejlődőtt. Érthető tehát hogy egy olyan tulajdonság ami megnöveli a túlélési esélyeinket a vadonban megmarad, annak a tulajdonságnak a kárára, amelyik kevésbé teszi ezt.
    Na én is jól kiöntöttem a lelkemet :P
  • Zocsi
    Ez egy hülyeség! És most nem azért mondom, mert én ember vagyok, de hogy lenne már intelligensebb egy majom, mint egy ember? Próbáljon meg a maki házat (most nem bambuszviskóra gondolok) tervezni, ha sikerül neki (bármennyit gyakorolhat felőlem), akkor a fejére teszem a koronát!
  • Psichopat
    Meg az inteligencia amúgysem mérhető.
  • kzoard
    még azért se lehet meghatározni, mert mindig is halnak ki és születnek/fedeznek fel állatfajokat.
  • kzoard
    ez csak egy kíséret. más alanyokkal(akik erre felkészülnek v. kisgyereek) más eredmény lenne. a fejlődés nem biztos hogy erre felé a "jobb". szerintem minél egyszerűbb, annál fejlettebb. pl: japánba komjútervezérlésű hangérzékelős wc. nem egyszerűbb, ha csak megúzol egy kart?