MTI

Magyar találmány az érelmeszesedés szűrésére

Az érelmeszesedést diagnosztizálására magyar szakemberek által kifejlesztett új műszert mutattak be, és a betegség megelőzésére szolgáló Érhálózat akcióról tartottak sajtóértekezletet pénteken Budapesten.

Az Arteriográf elnevezésű magyar találmány az érrendszer állapotának vizsgálatára, valamint az érelmeszesedés korai stádiumban való diagnosztizálására alkalmas. Jelentősége abban van, hogy nagy mértékben elősegíti a még tünet- és panaszmentes szív és érrendszeri megbetegedéseket.

Ez azért fontos - mondta el a sajtótájékoztatón Dr. Zámolyi Károly, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke - mert Magyarországon a szív-és érrendszeri betegségek okozzák minden második ember halálát. A magyar férfiaknak mindössze 60 százaléka éri meg a 65. évet, s az infarktus, agyvérzés legtöbbször váratlanul és néha meglepően fiatal korban szedi áldozatait.

Az Arteriográfot létrehozó magyar kutatócsoport vezetője, Dr. Illyés Miklós az MTI-nek elmondta: a kutatást 2001-ben kezdték el, egy speciális berendezés segítségével a pulzust mérték. Adatbázisukban mintegy 2 millió pulzusgörbét tároltak, melyeket megvizsgálva azt figyelték meg, hogy hordoznak-e az érelmeszesedésre vonatkozó információt. Ennek megtalálása nyomán fejlesztették ki az Arteriográfot.

A műszer nagyon egyszerűen működik: fekvő helyzetben bizonyos szabályok betartása mellett - például a mérés előtt nem szabad kávét, alkoholt, nehéz ételt fogyasztani - a páciens vérnyomásméréshez hasonló vizsgálaton esik át. A karjára "mandzsettát" tesznek, ami többször összeszorul (tehát nem egyszer mint a vérnyomásmérésnél), majd pár perc múlva egy számítógép adja ki az eredményeket.

Illyés Miklós elmondta: a mérésnél 12 paramétert vizsgálnak, ezek között szerepel a vérnyomás- és a kis artériák állapotát megjelenítő érték, ez utóbbi azért nagyon fontos, mert a kis artériákban kezdődik legkorábban az érelmeszesedés, akár már 20-30 éves korban.

Az Arteriográfot 2004-ben szabadalmaztatták, a gyakorlatban 2005. eleje óta használják, a tapasztalatok szerint nagyon jó eredménnyel, de a módszer csak akkor tud segíteni a lehangoló halálozási helyzeten, ha alkalmazásával a tünet- és panaszmentes, aktív korú lakosság széles rétegeit sikerül megszűrni. Ennek érdekében indították el az Érhálózat nevű akciót, amelynek célja, hogy a veszélyeztetettek mintegy 5 millió főre tehető köre minél nagyobb arányban jusson el a szűrővizsgálatra.

Magyarországon mintegy 150-160 készülék található, mellyel elsősorban a munkahelyeken, a háziorvosi látogatások kapcsán a betegek otthonában (kisebb számban orvosi rendelőkben) kívánják elvégezni a 7 ezer forintba kerülő mérést. A módszer előnye, hogy az Arteriográf hordozható, a vizsgálat elvégzése egyszerű és felhasználó-független - mondta Dr. Illyés Miklós.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #4
    Egyébként a kínai hagyományos gyógyászatnak x 100 éve része a pulzusdiagnosztika. Még számítógép sem kell hozzá, és többféle problémára fényt derít.
  • dez #3
    Nahh, kurvajó. Ha ennek a Dr. Illyésnek a lakosság egészségi állapotának a javítása lenne a célja, és nem a nyerészkedés, akkor talán nem 7000Ft-ba kerülne egy 5 perces, fogyó eszközt nem igénylő, viszonylag olcsó eszközöket igénylő vizsgálat. Aztán majd csodálkoznak, hogy nem érnek el semmit, mert a TB sem teljesen hülye.
  • pbanfa #2
    Minket telefonon kerestek meg, hogy menjünk el a készülék tesztelésére. Meg is örültem neki, egész addig, amíg a hölgy be nem jelentette, hogy személyenként 7000 ft.
    Ők tesztelik a készüléket én meg fizessek érte? Ez nem fordítva szokott lenni? Jó, ne essünk túlzásokba, nem akarom, hogy nekem ezért fizessenek, de hogy én fizessek érte?! Fizetek én elég TB-t ahhoz, hogy minden ilyen jellegű vizsgálat ingyenes legyen. A készülék tesztelése során felmerült költségeket térítse meg a TB, ne én!
    Vagy túl dúrvák az elképzeléseim?
  • L3zl13 #1
    "Jelentősége abban van, hogy nagy mértékben elősegíti a még tünet- és panaszmentes szív és érrendszeri megbetegedéseket."

    Öööö, akkor talán mégsem annyira hasznos felfedezés. :DDD