Hunter

Ellentmondásos a koreai atomkísérlet

A tudóstársadalom óvatos, kivárásos taktikával szemléli az észak-koreai eseményeket, egyelőre azt sem zárják ki, hogy sikertelen volt az állítólagos atomrobbantás, sőt még az is kérdéses, hogy valóban nukleáris töltettel kísérleteztek-e.

A választ várhatóan a szeizmikus vagy a légköri adatok körültekintő elemzése adja majd meg, a jelentések ugyanis elég ellentmondásosak, különösen, ami a robbanás erejét illeti. A dél-koreai Földrengés Kutató Központ 3,58-as erősségű rengést regisztrált Észak-Korea Hamgyong tartományából, ami 0,8 kilotonna TNT erejének felel meg. Az orosz ITAR-TASSZ hírügynökség Szergej Ivanov védelmi miniszter szavait idézte, aki a robbanás erejét 5-15 kilotonna közé becsülte. Összehasonlításként a hirosimai atombomba 12 500 tonnányi TNT-nek felelt meg.

A források többsége szerint a koreai robbanás egy kilotonna alatti volt, ehhez képest az oroszok jelentése igen nagy eltérést mutat, így a tudósok elsősorban ennek megerősítésére vagy tagadására várnak. 15 kilotonna ugyanis már megfelelne egy kísérleti robbantás erejének, vélekedik a kutatások ellenőrzésére specializálódott független szervezet, a londoni Vertic atomfizikusa, James Acton. Furcsa módon könnyebb elkészíteni és tesztelni egy Hirosima-méretű fegyvert, mint egy ilyen kis erejűt, ahhoz ugyanis rendkívül jól kell ismerni a szükséges miniatürizálási technikákat, magyarázta Acton a New Scientist kérdésére, hozzátéve, hogy ha valóban egy kilotonna alatt volt a robbanás, akkor feltehetőleg besült a bomba, azaz nem sikerült elérnie a teljes láncreakciót.


A robbanás Amerikai Geológiai Intézet által rögzített szeizmogrammja

Egy másik lehetséges változat szerint Észak-Korea csupán TNT-t robbantott fel a föld alatt, egy hagyományos robbantás és a nukleáris kísérlet között ugyanis csak egészen apró eltérések vannak. Egy atomrobbanás sokkal gyorsabb lökéshullámot produkál, mint egy kémiai, egy ilyen kis szeizmikus eseménynél azonban ezt a különbséget elég sokáig tart kimutatni.

Az átverés elmélete sem egyértelműen jelenthető ki, figyelmeztet Acton, mivel egy föld alatti atomrobbanást szimuláló nagy mennyiségű TNT felrobbantása sem egyszerű feladat. Hatalmas föld alatti üregre, valamint a detonátorok precíz összehangolására lenne szükség egy ilyen művelethez. Előbbire legfeljebb a kémműholdak adhatnak valamilyen utalást.

Ha valódi atomrobbantás történt, akkor elképzelhető, hogy kiszabadulnak és a légkörbe kerülnek az árulkodó jegyek, a plutónium vagy uránium részecskék, de nem kizárt, hogy a helyszín tökéletesen szigetelt, ekkor ez a módszer sem ér sokat, aminek kiderítéséhez nem árt egy berepülő kémrepülőgép sem. Egy másik megoldás a műholdak és a földi letapogató radarok közös alkalmazása, melyek rögzítik a terület topográfiáját a robbanás előtt és után. A talaj mozgásának, vagy süppedésének mértéke utalhat a robbanás méretére és természetére.

Jó támpont lenne az ENSZ bécsi Átfogó Atomkísérlet Tilalmi Egyezmény Szervezetének (CBTO) észlelése. A hivatal 189 szeizmikus és hidroakusztikus megfigyelő állomásból álló hálózattal rendelkezik, aminek pontosan az atomkísérletek felfedezése a fő feladata. A testület azonban nem adhat ki nyilvános állásfoglalásokat az általa regisztrált és kielemzett incidensek természetéről, ezért nem erősíthették meg egyik álláspontot sem, illetve a sikeres kísérleti robbantásról szóló észak-koreai bejelentést sem. Adataikat azonban már továbbították 176 tagállamuk 770 intézetének.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wanek #269
    Te valami provokátor lehetsz a friss regeddel. Amúgy meg baromságot írtál.
  • Epikurosz #268
    Csókolom! Két sör között beugrott ide ön is?
  • Alexandros #267
    Sziasztok mi a véleményetek a koreai robbantásokról, nekem véleményem Magyarország elöször heverje ki a Gyurcsány vitát.Szerintetek? Szerintem az Orbán többet hazudik nem? Jobb egy zsido ma mint100 cigány holnap.
  • Epikurosz #266
    "Én már azon a ponton vagyok, gyerekeim, hogy két fajról kezdek beszélni az emberi fajon belül: vannak a kultúrlények, és vannak a barbárok."

    No, tessék, nem vagyok egyedül:
    http://index.hu/tech/tudomany/2faj061018/
    Itt Magyarországon már most két faj van.
  • wanek #265
    Publikus, már megjelent, bárki számára elérhető ötleteket miért ne írna le az ember? A saját ötleteimet meg vagy megvalósítom én, vagy magamban tartom. Utálom az ingyenélőket.
  • Epikurosz #264
    ...és tulajdonképpen on-topic vagyunk mert Teller Ede a H-bomba atyja...
  • Epikurosz #263
    Még csak annyit, hogy Lipták prof, jóhiszeműségében nem kételkedem, tisztességes ember, épp jó csaléteknek.
  • Epikurosz #262
    "A figyelők meg tehetnek egy szívességet. "
    Nevetsz te, de ha tudnád..., hogy így is lehet megcsapolni a szürkeállományt.

    Mondok egy példát: az origo.hu-n tette fel egy bájos fórumozó a kérdést, hogy ötleteket vár arra vonatkozóan, hogyan lehetne érzékelni a kertben a vakondok által ásott járatokat. A naív fórumozók aztán természetesen próbáltak segíteni a rágcsálók által veszélyeztetett kerttulajdonosnak. Aztán lassan kezdett szivárogni az elmélet. Kiderült, hogy nem is vakondokról van szó, hanem alkalmasint palesztinokról, akik titkos alagutakat ásnak a Gázai övezet határán, ahol mindenféle dolgokat csempésznek be. Szóval, így is lehet okosodni. :-)

    De van másik példám is: Maga Lipták Béla nagytekintélyű Professor Emeritus tette fel a világhálóra (Hungarian American Lobby levlistája) azt a felhívást, amely a Nobel-díjas Teller Ede nevében kérte a magyar fiatalokat, hogy egy megadott címre küldjék el ötleteiket, tudományos szakdolgozataikat, találmány-terveiket. Szegény Teller Ede ekkor már vak volt, beszélni is alig tudott. Próbából el lett küldve néhány szakdolgozat, válasz soha nem érkezett rájuk.
  • wanek #261
    Ámulok és bámulok :)
    Én azért ezeket nagyon erős fenntartással fogadom.
    A figyelők meg tehetnek egy szívességet.
  • Epikurosz #260
    Re: lepkefing :-)

    Van egy olyan irányzat, hogy a műlégy megeszi a természetes legyet, amelynek lebomlása során metángáz keletkezik, és az hajtja tovább a kütyüt, persze nem Forma-1-es sebességggel. Na, ehhez mit szólsz?
    Egyébként nekem lennének ötleteim, de itt nem árulom el őket, mert minden szavunkat figyelik.