43
  • halgatyó
    #43
    Valamit nem értek, de nagyon. Azt mondják, hogy ezt a kórt a vándormadaral terjesztik. Amelyeket ugyebár védeni kell, meg megint csak védeni. A libákat és csirkéket pedig meg kell öldökölni. Mintha az nem lenne állat, nem érezne, nem félne az életéért...

    Miért értékesebb 1000 (ezer) vándormadár élete, mint 1-2 millió tenyésztett madár?

    Azokat nemhogy megölni, de még megzavarni sem szabad?

    Miért kell félnie annak, aki fel meri vetni ezt a kérdést?
  • GyuriX2572
    #42
    Ez kész hisztéria. Nincs madárinfruenza veszély. lol...
  • sz4bolcs
    #41
    Ne írjatok ilyet, még olvassák a csirkék az alaptalan vádakat, és bepöccennek!
  • Kornan
    #40
    Már bocs de te vagy buta ha ezt hiszed.A hozzád hasonlók azt hiszik ,hogy mindenkinél okosabbak.Az államnak egyáltalán nem éri meg,hogy kárpótolja a magyar gazdákat,fizesse a járványügyiseket,ha nem lenne baj.Azért is fizetik ki ,mert akkor több gazda eltitkolná ,hogy néhány szárnyasa megbetegedett és megpróbálná eladni,nehogy tönkremenjen,meg ha sokan tönkremennek az árt a magyar gazdaságnak is.Ha nem tennék meg a mefelelő óvintézkedéseket az egész magyar madárállomány elpusztulna,forgalomba kerülnének a beteg állatok,szerinted mi a fene állítaná meg?Ráadásul ha ezt nem tennénk meg az illetékeseket biztos ,hogy beidéznék az egyik európai bíróságra,mert a határokon sem állna meg.Nem attól lettek betegek az állatok ,hogy mindenféle táppal etetik az őket és külföldön már több ember is mehalt madárinfluenzában,nemcsak akik ott dolgoztak.Jó egy kicsit felfújják,mert egyenlőre urai vagyunk a helyzetnek,de bolond aki azt hiszi,hogy ez a veszély valótlan.Nem állnak semmilyen csoportok érdekei a háttérben,miért jöttök mindig ezzekkel az összeesküvés elméletekkel minden témában.
  • Morden23
    #39
    Yurij:
    Már előjöttek más állatokra is kórok.
    Az államnak nem azért olcsóbb leölni az állatokat (amiért kártérítést kell ofkorsz fizetni), mert felvásárolni drágább, hanem mert az esetleges következmények nemcsak drágábbak, hanem veszélyesek is. Nemcsak egészségileg, de szociális és gazdasági szempontból egyaránt.
  • Yurij
    #38
    Hát a buta te vagy barátom,meg az a sok okos aki reteg állandoan.Hiába na ez a egész hisztéria nem más mint egy felfujt hülyeség.
    Meg el kellene gondolkozni minden állat tarto tanyasi embernek hogy vissza kellene térni a jól bevált régi állat neveléshez és nem minden fata tápal tömni az állatokat a nagyobb haszon reményében.Szegény öreg emberek akik a mai napig igy nevelik az állatot ök a legnagyobb vesztesek mert be etetik öket evel a hülye dumával.
    Figyeljétek meg elöbb vagy utobb elöjönek majd valami marha,nyul,serés kor-al is.Mert még mindig olcsobb az államnak leölni az állatokat mint felvásárolni.
    Vegyétek már észre itt bizonyos csoportok érdekei miatt van az egész.GREENPEACE-ke neked kellene ezt legjobban tudni.
  • Mice
    #37
    a szignójából...
  • Mice
    #36
    de ez most mi a fenének kellett ide?
    már a csapból is ez a $$$$ folyik és szerintem kvára idegesítő

    azért mert valamiben benne van a H5N1 ez máris hűdetudományos?

    sosem volt bajom az sg hírekkel eddig és belőlem még sosem jött ki az, hogy "már megint egy bulvárhír...", de könyörgöm ha nincs témátok amiről írnátok akkor ne emeljetek át ilyet ide

    írjátok meg, hogy "bocs, de most nincs semmi új hírünk" k$rvaciki lesz, de most őszintén: így jobb?

    nesztek sg fórum! hír! madárinfluenza! aztán meg majd úgyis elflémelgettek magatokban!

    bah...
  • Morden23
    #35
    Az lehet, hogy ő szimplán kilapátolt egy rakat triviális infót a Google-ből, de te mitől vagy okosabb? Mert a kommentedből nem csapódott le semmi, komám...
  • NeoMaN
    #34
    Te mennyire buta gyerek vagy barátom...
  • torques
    #33
    hali!

    csak annyit Kedves Yurij, h mindenki attól tart, amit SAJÁT MAGAD IS LEÍRTÁL:

    "Az igazi veszélyt az jelentheti, ha egy humáninfluenza-vírussal fertőződött ember madárinfluenza-vírussal is megfertőződik. Ekkor ugyanis kialakulhat egy új, emberi influenzavírus, amelyik már képes emberről emberre akár cseppfertőzés útján is terjedni és világjárványt okozni. Ez ellen egyelőre még nem tudunk védekezni. Egy ilyen vírus kialakulásának veszélye azokban az országokban nagy, ahol sem a társadalmi érintkezésben, sem az állattenyésztésben nem tartják be az alapvető higiéniás követelményeket. Terjedése a fennálló globalizált viszonyok, az országok és földrészek között egyre gyorsabban leküzdhető távolság miatt pedig bizonyára gyors is lesz."
  • tealc
    #32
    az első 9 hsz-re no comment, tovább nem is olvastam a hír topicját.
    Ahogy a #31. is írja olvassátok már el!!!
  • Yurij
    #31
    OLVASSÁTOK EL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


    A madárinfluenza emberre való átterjedése gyakorlatilag lehetetlen n Ki nyer a folyamatosan fenntartott pánikhangulaton

    A kór, amely a madárinfluenza-vírus terjedése nyomán felütötte fejét a világmédiában, méltán kaphatná a madárhisztéria nevet. Az influenzavírus madarakat pusztító, H5N1 vírustörzsét elhullott vadmadarakban mutatták ki Magyarországon februárban, a baromfiállományban viszont még nem jelent meg. Szakemberek szerint indokolatlan a média által gerjesztett hisztéria, hiszen a megfelelő állat-egészségügyi óvintézkedések betartása mellett minden bizonnyal elkerülhető, hogy megtámadja a háziszárnyasokat. Embert, az eddigi tapasztalatok alapján, csak különleges körülmények között, sok tényező együttállása esetén fertőz meg. A H5N1 vírus emberről emberre pedig nem terjed.

    A témáról megbízható információk olvashatók a www.madarinfluenza.bpallatorvos.hu weblapon.

    - A madárinfluenza, nem lehet eléggé hangsúlyozni, állatbetegség – magyarázta dr. Fodor László állatorvos, a Szent István Egyetem Állatorvostudományi Karának dékánja. – A világ minden táján előfordul és szinte minden madár megkaphatja, de vírusát elsősorban vadkacsák, vadlibák, hattyúk közvetítik a bélsarukkal. Magyarországon is ismerték már a XX. század elején, habár erről nem sok adat áll rendelkezésünkre. Háziszárnyasokban először 1959-ben regisztrálták felbukkanását, ekkor söpört végig az első járvány a világon. Vélhetőleg Magyarországon is régóta jelen van, de hogy pontosan mikortól, azt nem tudni. Először dr. Tanyi János víruskutató munkái irányították rá a figyelmet az 1960-as évek végén, ’70-es évek elején. A professzor, aki később a Debreceni Állat-egészségügyi Intézet igazgatója lett, már a 70-es években kimutatta jelenlétét a hortobágyi madárállományban. Régóta tudják, hogy a vírusnak többféle altípusa létezik. A különböző törzsek megbetegítő, azaz korokozó képessége (pathogenitása) viszont nagyon változó lehet. Azt biztosan tudjuk, hogy a nagyobb korokozó képességű törzsek kivétel nélkül a H5-ös vírustörzshöz tartoznak. Mivel az influenzavírus, akár emberi, akár állati influenzavírusról beszélünk, meglehetősen instabil szerkezetű, folyamatosan változik, így biztosan nem lehet tudni, hogy a 70-es években feltűnt változata milyen képességű volt. Az Alföldön 1975-ben regisztrált H5N1 vírus okozta baromfi-megbetegedéseket gyorsan izolálták, az érintett baromfiállományt pedig felszámolták.

    A világon 2006-ra a madárinfluenzában megbetegedett emberek száma 170 volt, ebből 91-en haltak meg. Ezzel szemben összesen mintegy 160-170 millió madarat pusztítottak el, mert fertőződött a vírussal. Ha a két számot egymás mellé tesszük, akkor jól látszik, hogy egymillió beteg madárra jut egy megfertőződött ember. Ezek az emberek kivétel nélkül mind érintkeztek a fertőzött állatokkal, hiszen részt vettek a több százmillió beteg szárnyas elpusztításában, vélhetőleg megfelelő védőöltözet nélkül. Ez több millió madár–ember találkozást jelent, ehhez kell viszonyítani a 91 halálesetet.

    – Lássunk még egy konkrét számot. A 80 milliós lélekszámú Vietnámban két év alatt összesen 43 ember halt meg a kórtól, ha ezt átszámítjuk Magyarországra, akkor nálunk a 10 milliós lakosságból ez évi 3 embert jelent. Ezzel a számítgatással csak azt akarom bemutatni, hogy mennyire eltúlozzák a kérdést a médiában. Ez ugyanis nem nagy szám, csupán csepp a tengerben. Emellé nyugodtan állíthatunk egyéb, sajnos sokkal nagyobb halálozási statisztikájú betegségeket, amelyekben évente sokkal többen halnak meg nálunk, mégsem retteg tőlük senki.

    A szakemberek szerint a fertőződéshez még az sem elég, ha beteg csirkét fogyasztunk, hiszen ha megfelelően készítjük el, legalább 170-180 fokon sütjük ki, akkor a vírus elpusztul. A fertőződéshez közvetlenül kell érintkezni a madárral, illetve annak ürülékével, vagy magas pára- és portartalmú helyen kell nagy mennyiségű vírust belélegezni. Többek szerint az is fontos kritérium, hogy a fertőzött páciens immunrendszere legyengült állapotban legyen. Ezért érthetetlen a pánikkeltés, mert a madárinfluenza nem terjed az emberek között, az európai országok higiéniás viszonyai és állat-egészségügyi előírásai mellett pedig minimális az esélye annak, hogy beteg háziszárnyasokkal érintkezzünk.

    Az utóbbi évtizedekben tizenkét baromfiinfluenza-járvány zajlott le a világban különösebb hírverés nélkül. A mostani járvány első figyelemre méltó hulláma 1997-ben, Hongkongon söpört végig. A járvány kialakulásában valószínűleg közre játszhatott, hogy az akkor felfutóban lévő ázsiai csirketartás következtében hatalmasra duzzadt a baromfiállomány. Ekkor rengeteg állatot elpusztítottak, Kínában viszont az állatállomány leölése helyett oltással próbálkoztak. Ez hiba volt, mert az oltás nem volt megfelelő és a vírus tovább szaporodott az állatokban. Ennek és az európai állat-egészségügyi követelményeket messze alulmúló, helytelen állattartásnak köszönhetően Kínában 2003-ban ismét felütötte a fejét, majd rövid alatt terjedt tova a Dél-Kelet ázsiai tréségben (Demokrata, 2005/37).

    A tartósan fennálló H5N1 járvány vélhetőleg nagyságrendekkel növelte meg a vírus kórokozó képességét, amely visszafertőzve az eddig tünetmentes, vírusgazda vadmadarakat is elpusztíthatja. Ez a magyarázata az Európában elhulló vadmadarak növekvő számának. Az öreg kontinensen a kórt baromfiállományban eddig még csak Romániában és Ukrajnában mutatták ki. A hozzánk legközelebb eső ország pedig, ahol emberi áldozatot követelt, Törökország.

    Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a kór kivétel nélkül olyan helyeken szedett áldozatokat, ahol az általános higiénia, európai szemmel nézve, legalábbis rengeteg kívánnivalót hagy maga után. Az európai higiéniás viszonyok közepette szinte lehetetlen, hogy a lakosság nagy arányban megfertőződjön a kórral. Ezért valószínűtlen, hogy a H5N1 vírus az emberek között tömeges fertőzést okozzon. Európában mindössze egyszer, 2003-ban Hollandiában fordult elő, hogy emberek betegedtek meg a madárinfluenza H7N1-es fajtájával, amikor fertőződött szárnyasokkal érintkeztek. Az ezer betegből csupán egy halt meg. Egy biztos, a madárinfluenzával megfertőzött ember nem terjeszti tovább a fertőzést.

    Az igazi veszélyt az jelentheti, ha egy humáninfluenza-vírussal fertőződött ember madárinfluenza-vírussal is megfertőződik. Ekkor ugyanis kialakulhat egy új, emberi influenzavírus, amelyik már képes emberről emberre akár cseppfertőzés útján is terjedni és világjárványt okozni. Ez ellen egyelőre még nem tudunk védekezni. Egy ilyen vírus kialakulásának veszélye azokban az országokban nagy, ahol sem a társadalmi érintkezésben, sem az állattenyésztésben nem tartják be az alapvető higiéniás követelményeket. Terjedése a fennálló globalizált viszonyok, az országok és földrészek között egyre gyorsabban leküzdhető távolság miatt pedig bizonyára gyors is lesz.

    Nem lehet tudni, mennyi az esély arra, hogy ez bekövetkezzék. A pánikból viszont így is jól lehet keresni, csak meg kell találni a módját. A most már 24 órán át híreket sugárzó média, a naponta, illetve hetente megjelenő újságok hasábjait jól meg lehet tölteni a világ különböző tájairól érkező szörnyűséges történetekkel. A szenzációra éhes, a másik embert sújtó tragédiákat lassan napi lelki táplálékként fogyasztó tömegek vevők a rossz hírre.

    Nem feledkezhetünk meg a gyógyszeriparról sem. Egy ilyen pánikkeltés serkentőleg hathat a gyógyszergyárak kutatás-fejlesztési ágazatára, hiszen az államok az elérhető közelségbe kerülő veszély hatására, egy esetleges járvány megelőzésére komolyabb összegekkel is hajlandók a célzott kutatásokat megtámogatni.

    A közelgő gyilkos kór, mint a falra festett ördög rémképe, félelemmel tölti el a lakosságot, annak ellenére, hogy nem is létezik. Ehhez képest mintha megfeledkeznénk a rendszeresen komoly járványt okozó, cseppfertőzéssel terjedő, évről évre új változatban megjelenő emberi influenzavírusról.

    Igaz, hogy nincs minden évben influenzajárvány, de ha kitör, a lakosság jelentős hányadát érinti. Négy-nyolc hét leforgása alatt több százezer ember fertőződik meg, sokszorosan több, mint amennyi egyéb fertőzések következtében egész évben. Ez a nagy szám a többi földrészre is érvényes, hiszen évente több száz millióan esnek át influenzafertőzésen világszerte. Az influenza nagyon erősen fertőz és bárki megkaphatja. Tíz felnőttből egy, tíz gyermekből pedig átlagosan három betegszik meg. Valójában nem közvetlenül a vírusfertőzés, hanem a betegség következtében fellépő szövődmények jelentik az igazi veszélyt.

    Magyarországon a kilencvenes években, 1993-ban volt utoljára viszonylag nagy járvány, amit egy influenza B vírus okozott. Ekkor több mint egymillióan betegedtek meg. Azóta csak A vírus okozott megbetegedést, ami legfeljebb ötszázezer embert érintett. A négy legnagyobb járvány hazánkban 1969–70, és 1970–71 telén volt, ekkor több mint kétmillióan estek át a fertőzésen, valamint 1972–73, illetve 1974–75-ben, amikor több mint egymillióan lettek betegek.

    Általában a fiatalabb korosztály betegszik meg, a fiatal felnőttek, illetve a gyermekek. Ennek oka, hogy a legtöbbjük még nem találkozott az összes létező vírusváltozattal, és amíg ez nem történik meg, addig nem alakul ki a megfelelő immunitás a vírussal szemben. Ezért akár évente is influenzásak lehetnek. Az ötvenéves, 1950 és 2000 közötti influenzastatisztika szerint Magyarországon több mint 26 millióan betegedtek meg influenzában, ami átlag 520 ezer ember évente. A 26 millió betegből 22 ezren haltak meg a vírusfertőzés következtében, azaz évente átlagosan 440-en. A számok magukban foglalják az 1950 óta fellépett két nagy világjárvány, az 1957-es úgynevezett ázsiai, és az 1968-as úgynevezett hongkongi influenzajárvány áldozatait is. Az emberi influenza ma az egyik legszélesebb körben fertőző, legnagyobb világjárványt előidézni képes vírus.

    Nem zárható ki, hogy egy, a jövőben kialakuló, eddig nem ismert humáninfluenza-vírus újabb, az 1957-es ázsiai, és az 1968-as hongkongihoz hasonló világjárványt okozhat. Tegyük hozzá viszont Fodor professzor úr véleményét is, aki szerint azt, hogy ez az új humáninfluenza-vírus éppen a madárinfluenzát okozó H5N1 törzsből alakul ki, semmi sem támasztja alá. Ráadásul a ma ismert három nagy humáninfluenza-járvány egyike sem madárinfluenzát okozó törzsből alakult ki, mint ahogy a többtucatnyi ismert madárinfluenza-járvány egyikét sem követte még humánjárvány. Egyelőre az a legfontosabb, hogy megfelelő óvintézkedésekkel megakadályozzák, hogy az emberiinfluenza-vírus a madárinfluenza vírusával találkozzon. Bízzunk benne, hogy Ázsiában, ahol a legnagyobb erre az esély, ezt ugyanígy gondolják.
  • Yurij
    #30
    Ez nem más mint pazarlás,ugyanis embere nem terjed ez csak egy medi kacsa.Ugyanis ha a fertözöt állatot 70C fok vagy nagyobb forobb vizbe melegitjük vagy sütjük minden bakterium elpusztul.Álltalábban ezek mögöt a hirek mögött mindig áll valami érdekcsoport aki képes a buta informácio szegény társadalomra hatni.
    Olyan helyen képzelhetö csak el a fertözés ahol a higénia szint 1 alatt van.Se viz se gáz se semmi nincs.
    Nyugodtan egyen mindenki csirkét,libát,pulykát stb ha fözitek vagy sütitek nem kell parázni.
  • Morden23
    #29
    Feltételeztem, mindenki tovább tudja képzelni, de azért köszönöm a korrekciót :)
  • Tetsuo
    #28
    Lehet folytatni is :):
    "Inkább 300.000, mint valahanyadik hatványa. Az embereknek."
  • Morden23
    #27
    Mint a rákos sejtek kivágása: belekerül jónéhány "ártatlan" sejt is.
    Inkább 300.000, mint valahanyadik hatványa.
  • kbupdate
    #26
    ja, most nézem, miért 300000-nek olvastam a "háromezret" aztán 100x- ennyit utána még:D
    Éreztem hogy vmi nem stimmel:D
  • UnnameD
    #25
    Harminceze.. háromszázezer
  • BaliBoy
    #24
    Jah. Én is úgy tudom, hogy levegőn keresztül emberre nem veszélyes még a H5N1 sem. Afrikában pl azért halltak meg gyerekek madárinfluenzában mert döglött csirketetemekkel játszottak.
    Valaki írta lejjebb, hogy nem kell elítélni nemzeteket a kór terjedése miatt. Szerintem meg igen! Lásd az előbb említett példát. Vagy a nagyon okos románokat akiknek akkora a nemzeti önbecsülésük, hogy nem az országukból kilépő, hanem a belépő autkat fertőtlenítették. És hogy meg ne vádoljon valaki rasszizmussal. Az a magyar gazda aki viszatartja a kényszervágást a fertőzött területen sem lesz jobb az előbb említettektől. Főleg annak tekintetében, hogy 100% káratlanítást kap.
  • assdf
    #23
    Jah, lassan jönnek az öngyilkos merénylő csirkék akik influenzával fertőznek... Biztos beszervezte őket az alkaida...
  • csibcsab
    #22
    a terrosrista vagy az akárki meg akar ölni
  • csibcsab
    #21
    Na egy példa arra h tök mindeggy h csirke vagy kacsa. Ha odakerülsz h megöl egy terrorista vagy akárki és tuod h meghalsz tök mindegy h kilyukasztja az agyadad vagy felrobbant ugy is meghalsz szal tök mindegy h kacs vagy csirke a fő az h szárnyas és a madárinfluenza ellen nincs bevédve
  • Sadist
    #20
    Nem tökmindegy? Sok városi suttyó meg se tudja különböztetni a kacsát a libától :D
  • Inquisitor
    #19
    "Nem csirke, kacsa."
    Inkább liba. Legalább is hírekben azt volt, hogy a környéken nagyban folyik a libamáj "termelés".
  • Inquisitor
    #18
    Nem, "csak" 300.000, de akkor is sok. Ráadásul senki nem mondta, hogy betegek és/vgy fertőzöttek, csak éppen 3Km-en belül vannak egy fertőző góchoz. :-/
    Mondjuk még mindíg könnyebb elfogadni, mint ha ugyan ezt emberekkel csinálnák, de azért ...
  • kbupdate
    #17
    30000000 baromfit? nem semmi
  • Shadow_THH
    #16
    #13 hmm az lehet még
    #15 pista bácsi oszt fevegye ám a szkáfándert me gyün a radai rosseb széjjeszedi belülről a tikokat
    aha ok :D
  • A1274815
    #15
    "Egyedül akiket mondjuk úgy hogy veszélyeztethet, azok a baromfiiparban dolgozók, de mivel ők is max. kaját adnak nekik, vagy levágják vagy ilyesmik, konkrétan nincsenek kitéve a veszélynek, de jobb a vigyázás, és pl. nekik kioszthatnák a vakcinákat... Másnak nem kell, mert nem lehet belőle baj..."

    Vagy kapjanak valami védő öltözetet.
  • Max Damage
    #14
    Túl felvan kapva ez az egész.... kb. 20 éve volt egy hasonló áradat, mégsem lett belőle gond és most sem lehet... Nem kell vakcina sem, mert nem fertőző átlagos viszonylatban (mondjuk úgy h alig érint valakit), aki meg megfertőzik az meg is érdemli már elnézést!

    Tudjátok akármilyen állatot megsütve elveszti a korokózokat, a baktériumokat, mindent... mert ezek a kb. 100°C feletti hőmérsékletet nem bírják, és egyszerűen elpusztulnak... Szóval ehető a madárinfluenzával fertőzött állat is, nem fogsz megbetegedni tőle... Veszélyt csak akkor jelenthet, ha nyersen eszed meg (nincs megsütve, megfőzve...), vagy ha együtt alszol ezekkel az állatokkal (akkor is csak az emberre veszélyes változat bánthat)!

    Gondolom kezditek kapizsgálni, hogy erre nincs túl sok esély, ha meg együtt alszol mégis velük, akkor meg ne tedd... Elég hülye aki a csirkeólban lakik (romániában azért halt meg 3 ember, mert ott lakott)! Egyedül akiket mondjuk úgy hogy veszélyeztethet, azok a baromfiiparban dolgozók, de mivel ők is max. kaját adnak nekik, vagy levágják vagy ilyesmik, konkrétan nincsenek kitéve a veszélynek, de jobb a vigyázás, és pl. nekik kioszthatnák a vakcinákat... Másnak nem kell, mert nem lehet belőle baj...
  • Esrohnoil
    #13
    "de nem értem miért nem lehet csirkét enni, ha jól átsütik/átfőzik nincs az a bacilus/virus ami megmaradhatna benne -.-"

    Azért nem, mert már akkor elkapod mikor megveszed nyersen -ha vírusos-, mivel az influenza levegőben is terjed.
  • Shadow_THH
    #12
    ezt én is igy tudom, hogy mivel nem teljesen 'igazi' vírusról van szó (eddig is volt madár influenza de valahogy 20 ezer éve nem bántott embert) rohadt gyorsan mutálódik. így a beoltottak biztosan úl élik az első virus hullámot, viszont a másodikat a mutálódás miatt biztosan nem (hozzászokik a virus pont az ellenanyaghoz)

    aztán lehet hogy összeesküvés elmélet rulez :)

    de nem értem miért nem lehet csirkét enni, ha jól átsütik/átfőzik nincs az a bacilus/virus ami megmaradhatna benne -.-
  • Emmegki
    #11
    Nem csirke, kacsa. Érdekes, mindenhol csirkét mutogatnak, mindenki csirkére asszociál.

    Amikor volt ősszel az előző pánik, az lett az egészből hogy csirke helyett inkább kacsát vásárolt a nép :)

    A madárinfluenzának eddig egyetlen áldozata van itthon, a magyar baromfiipar.

    Ez az angliai laboratórium meg hatalmas üzlet lehet valakinek. Elméletileg mi kifejlesztettünk egy vakcinát, azóta eltűnt a magyar laboratórium vagy mi?
  • Esrohnoil
    #10
    Húsipari cégnél dolgoztam. A vakcina kamu. Sima influenza ellen akartak mindenkit beoltani, de a prof. mondta is h. az új variáns ellen sz*rt sem ér.
  • TiTuS
    #9
    Hol van a "híres" beharangozott vakcina? Miért nem oltathatja be magát bárki? Esetleg én vagyok a tájékozatlan? Vagy csak erről is elfelejtettek tájékoztatást adni? ...

    A kergemarhakórmiatt tartózkodunk a marhahústól, a sertések hormonokkal vannak felpumpálva, a csirkéket kiirtjuk.. akkor mi marad? :)
  • Shadow_THH
    #8
    sajnálom azokat a szegény falusi bácsikat néniket akik egész életükben állatokat tartottak, erre idejön hozzájuk egy szkafanderes ürge és felgyujtja a tyukólat :/
  • insomniac
    #7
    itt a baj már nem kicsi
  • csibcsab
    #6
    Amugy csak azé nem védik és gyógyítják a szárnyasokat mer leölni egy olcsóbb és biztosnágosabb amugy meg a gyógyítást nem az állam hanem a gazdák állnák, és nem tuom szerintem 300 000 csirkéhez nem tuom mennyi pénz kellene de bittos h sok és akkor a gazdák igy úgy vasnnak vele hogy inkább vágják le mert ólcsóbb.
  • noss
    #5
    lenne tippem kiket kéne leölni, de az állatokat inkább védeni vagy gyógyítani kéne!

    ezzel mesterségesen felkúrják az árakat, (tudatosan) elveszik sokak megélhetését!
  • Inquisitor
    #4
    Mondjuk egy állati nagy pech az egész, mivel az előírás szerint X kilóméteres körben le kell ölni a baromfikat, viszont ez pont olyan helyen történt, ahol rengetegen tartanak libákat. Ezért ilyen magas a leölendő állatok száma :(