SG.hu

Hazánk a Földmegfigyelési Csoport tagja

Az elmúlt időszak természeti csapásai a figyelem középpontjába állították a földi szférákban zajló folyamatok kölcsönhatásait.

Ezek vizsgálatára átfogó nemzetközi programok indultak és megfigyelő rendszerek épültek ki. Ám a különböző tudományterületek globális rendszerei koordinálás és integrált irányítás hiányában továbbra is szakterület-specifikus célokat szolgálnak.

A feladatok harmonizálása és az eredmények valódi integrált hasznosítása érdekében elindult a "Globális Földmegfigyelő Rendszerek Rendszere" program, az ún. GEOSS (Global Earth Observation System of System). A program végrehajtásában résztvevő államok és szervezetek közössége az ún. Földmegfigyelési Csoport (Group of Earth Observation) — röviden GEO —, amelyhez 2006. április 21-én Magyarország is csatlakozott.

A Kárpát-medence a Föld egyik legérzékenyebb térsége az árvízveszély, belvizek és aszályok tekintetében. Felszíni vizeink több mint 90 százaléka határainkról túlról érkezik. GEO-tagságunkkal olyan — nem csupán regionális, hanem szélesebb körben gyűjtött — globális információkhoz jut hazánk, amely csökkentheti kiszolgáltatottságunkat többek között a fenti területeken is.

A Földünk egészére kiterjedő GEOSS-programnak köszönhetően megbízhatóbbá válik a szárazföldi, biológiai, légköri és óceáni eredetű természeti csapások előrejelzése, de mélyebben megismerhetjük a lassabban lezajló, sok évre kiterjedő globális változásokat is. Könnyebbé válik a katasztrófák (pl. árvizek, szökőár) kivédése, illetve következményeik enyhítése. Hatékony lépéseket tesz lehetővé az egészségüggyel összefüggő világproblémák leküzdése terén is, sőt, az energia- és vízgazdálkodás növekvő globális problémáinak megoldásához szükséges információ közkinccsé válik.

Mindezekkel együttesen megnő az esélyünk az ember okozta klímaváltozás fenyegető veszélyeinek megfelelő kezelésére. Hatékonyabb információs alapokra helyezhető a mezőgazdasági termelés, valamint a szárazföldi és tengeri ökoszisztémák, és ezekkel együtt a biológiai sokféleség védelme. GEO-tagságunkkal Magyarország nem csupán gyorsan jut hozzá az országunkat érintő vizsgálati eredményekhez, hanem akár speciális vizsgálatokat is kezdeményezhet, amelyek elősegítik egyes hazai szakterületek tudományos fejlődését is. A szerteágazó koordinációt kormányzati szinten az Informatikai és Hírközlési Minisztérium látja el.

A GEOSS megvalósításának 10 éves akciótervét a „Földmegfigyelési Csúcsértekezlet” 2005. február 16-án tartott brüsszeli ülésén, 40 nemzetközi szervezet küldötteinek jelenlétében, több mint 60 ország magas rangú képviselője hagyta jóvá. A 10 éves cselekvési terv célja: a már létező, vagy ezután létrejövő globális megfigyelő rendszerek átfogó hálózatának létrehozása, ezáltal a Földdel foglalkozó tudományterületek felzárkóztatása az információ korszakának követelményeihez és lehetőségeihez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!