SG.hu

Sikertörténet a gyógyszerhulladékok visszagyűjtése

Az elmúlt három hónapban mintegy 50 tonnányi otthon tárolt veszélyes hulladékot vitt vissza a lakosság, a patikák a tervek szerint 300 tonnányit fogadnak vissza év végig az idén keletkező 2000 tonna gyógyszerhulladékból.

December óta az ország 2050 gyógyszertárban és csaknem 600 fiókgyógyszertárban gyűjtődobozok fogadják vissza a felesleges, lejárt szavatosságú gyógyszereket. Az elmúlt három hónapban patikánként átlagosan kétszer ürítették a százliteres tartályokat, így 1,5 millió doboznyi, vagyis 50 tonnányi veszélyes hulladékkal kevesebb jutott környezetünkbe. A magyarországi gyógyszerfogyasztás évi 300 millió darab, ebből kétezer tonnányi marad meg a háztartásokban.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium eddigi tapasztalatai szerint a lakosság aktív partner a gyógyszerhulladék különválogatásában, így az év végéig várhatóan sikerül mintegy háromszáz tonna medicinát begyűjteni. A teli dobozokat a patikáknak szállító három nagykereskedő cég szállítja el, a pirulák összepréselve jutnak el az égetőkbe. A gyógyszermaradványok megsemmisítése évente várhatóan 200 millió forintot emészt fel, ez a költség azonban nem a fogyasztókat, hanem a gyártókat és a nagykereskedőket terheli.

A gyógyszerhulladék különválogatása szerintük annak ellenére is sikertörténet, hogy a gyártók, forgalmazók részére nincs gazdasági kényszer, a rendszerből való kimaradásnak pedig nincs komoly szankciója. Az érintettek zöld gondolkodását mutatja, hogy lényegében az összes - mintegy 200 - cég csatlakozott a begyűjtési hálózathoz és vállalta annak finanszírozását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • raingun #2
    És mégis mit kellene tenni a lejárt, bizonytalan eredetű gyógyszerekkel?

    Ez is örvendetes, hogy sikerül kivonni, ahelyett hogy a környezetet (vizeket) szennyezné.
  • Fityfirity #1
    És miután begyüjtötték elégetik...
    Szép...
    :(