55
-
#55 a kockák fellélegezhetnek van remény :DDD -
enrico #54 Az újraélesztés azért kizáró ok, mert ilyenkor a páciensnél leállt a szív és a légzés kitudja mennyi időre. Ekkor kitujda mennyi időre nincs kielégítő vérkeringés, igy a transzplantálandó szervek kitujda mennyi ideig nem jutnak elegendő vérhez, oxigénhez. Azaz károsodnak. Ekkor effektíve a károsodás mértékét biztosan megítélni nem lehet. Ezért inkább nem is rizikóznak "kitudja milyen" károsodott vese, máj, szív-tüdő (itt alapból kizáró ok ugye) stb. átültetéssel. -
John Wayne #51 Amputálták a világ első átültetett kezét -
aki kérdez #50 Enrico, az újjáélesztés miért kizáró ok? -
enrico #49 Amit leírsz abból nekem inkább az jöbn le, hogy halált állapítottak meg, nem pedig agyhalált. Az agyhalálhoz amint írtam is bizottság kell, és időkorlát nincs amit írtál. Vagy van aktivitás, vagy nincs. De persze részletesen ismerni/tudni kellene az esetet. Milyen betegségei voltak, miért feküdt ott (milyen okból) stb.stb. NEm azt mondom, Te állítasz valótlant, csak azt, hogy sokszor félremagyaráznak dolgokat, elmesélik, megy tovább az info és jelentősen torzul. Egyébként meg furcsa, megmagyarázhatatlan dolgok mindig voltak, lesznek is, de kiemelném, hogy ezek nem gyakoriak, SŐT!
Az esetek többségében az agyhalál traumás, azaz sérülés következménye, autóbaleset, fejlövés stb. következménye. Ilyenkor azért nem szoktak felébredni csak úgy ha az agyhalál beállt. -
#48 "Ez elég szomorú de tényleg ilyen a magyar egészségügy!!!"
Hat ez inkabb az angol egeszsegugy... -
#47 Koszi, megprobalom mindenkeppen. Most mar kb 1 honapja, hogy javulgatok, tudok irni a gepen rendesen az ujjaimmal, vagy fozni, bevasarolni. szal, valahogy megoldodik. -
#46 "A kutyát a család kérése ellenére elaltatták."
Az ember "halas" a legjobb baratjanak. -
Cat #45 most hallottam a tévében, hogy ez a csaj valójában öngyilkos akart lenni, de a kutya megmentette, igaz, közben a fogaival szétroncsolta az ajkát meg az állát.
A kutyát a család kérése ellenére elaltatták. -
Atees1987 #44 Lehet -
dez #43 Miért ne lehetne az? :P -
dez #42 Amit írtam, egy klinikán történt, annak is az intenzív osztályán, ahol azért vannak megfelelő műszerek. Lényeg, hogy már x perce (x = amennyi az agyhalál beálltának hivatalos kimondásához min. kell, talán 10 perc, vagy ilyesmi) nem volt agyi aktivitás. És utána mégis felébredt. Szal nyilván nem volt teljesen meghalva, és ezt talán a sejtjei is "tudták", és valahogy késleltették a pusztulás elindulását (az oxigén-hiány ellenére). Ebből nekem az jön le, hogy igazából még ma sem tudják pontosan, mitől halott az egyik ember, és mitől nem a másik (bár annak látszik). (Egyébként volt több hasonló eset is.) -
Atees1987 #41 Mivan??? Te valami orvos vagy??? -
enrico #40 Sokszor keverik a dolgokat. Lehet halált megállapítani. Általában ezzel kapcsolatban van a legtöbb rémhír, nagyobb részük kamu/ál- és rémhír, régi sztorik. Nem mondom, hogy nem volt és ilyen és nem is lesz, de egyre kevesebb. Itt csak egy orvosnak kell megállapítania halál tényét (nincs pulzus, nem lélegzi, nincs szívműködés). Ebben az esetben nincs szervtranszplantációra lehetőség (kivéve cornea, fascia, de ez más tészta).
Az agyhalál megállapításának szigorú kritériumai vannak. 3 egymástól független orvosnak kell kimondani az agyhalál tényét. Egy csomó tényezőt ki kell zárni (hypothermia, gyógyszermérgezés stb.) és vizsgálatot megcsinálni (cornea- , garatreflex..stb.). Ilyenkor csak az agy nem működik, nincs kvázi aktív agyi aktivitást mutató EEG-jel (nem EKG!!). A szív, légzés általában működik (vagy spontán, vagy gépi ill- gyógyszeres segítséggel). Ezek az állapotok igen nagy "range"-ben lehetnek. Van olyan, hogy akár hnapokig is "működésben tarhatók a szervek", de néha csak órákig.
Szervdonációra, átültetsére akkor kerülhet sor, ha nem állt fent a páciensnél tartós hypotonia (alacsony vérnyomás), nem kellett ujraéleszteni stb. Valamint viszonylag egészségesek egyébként a szervei. Nem tiltakozott életében. Immunológiailag passzoljon egy recipienshez (aki vár egy szervre).
Röviden ennyi. Ha vna még kérdes...nyugodtan. -
troc #39 Biztos Lord Voldemort is azért olyan rossz, mert elvitte a cica az orrát. Lehet egy ilyen műtéttől megjavulna. -
Atees1987 #38 Ez elég szomorú de tényleg ilyen a magyar egészségügy!!! Sajna -
Alfa Of NS #37 Juj... -
Zsoldos #36 Hat ez eleg durva. Ennel meg itthon is jobban mennek a dolgok.
Ha kicsit feljavulsz, vagy tudod mar csinalni kezdj el sportolni, ha nem tetted(pl uszas), nagyon jol segit megelozni/enyhiteni az inhuvelygyulladast. -
#35 Nekem oktober elejetol van inhuvely gyulladas az osszes ujjamba, a csukloimba, konyek es mindket vallamba. Elmentem a haziorvosomhoz, aki "beutalt" a szakrendelesre, ahonnet kuldik majd a levelet, hogy mikor mehtek szakvizsgalatra. Ez volt ket honapja. Azota is a levelet varom, ami az orvosom szerint akar 12-13 het lehet meg.
Kozbe elmentem nehanyszor az ugyeletre, legtobbszor ejszaka, amikor mar napok ota nem tudtam rendesen aludni a fajdalomtol. Termeszetesen meg se vizsgaltak, csak kaptam egy doboz fajdalomcsillapitot, csak huzzak a francba. Se antibiotikum, semmi.
A haziorvosom nem mert felirni antibiotikumot, hatha allergias vagyok ra. (az mar mas teszta, hogy antibiotikumokon nottem fel, mint akarmelyik magyar) Egyebkent o a 4. vagy 5. orvos aki latott azota.
Most mindenfele hazi maszlagokat csinalok, bar nem tudom, hogy attol-e, de lassan gyogyulok. Ha letelik az a 12-13 het es vegre meglatogathatom a szakrendelest, talan mar meg is gyogyulok.
Amugy az iment az angol egeszsegugyi ellatasba pillanthattatok bele.
Valoszinu, hogy nem en vagyok az egyetlen, aki inhuvelygyulladassal sorbaall es messze lesz@rjak az orvosok, barki akit kerdezek az itteniek kozul, mindenki egyontetuen azt mondja, hogy itt ez teljesen normalis dolog. Ha a jarobetegeket igy lesz@rjak, vajon mennyi joga lehet azoknak aki komaba vannak, vagy netan agyhalottak? (angol viszonylatba) -
#34 Majd akkor o is kap egy uj arcot...:) Amugy meg nem semmi elveszteni az orrodat alladat meg az ajkadat egy kutyatamadas soran.. Biztos nem egy csivava "harapta" meg..... -
dez #33 Nyiván ez a hivatalos álláspont. Talán a háziorvosod sem tud róla, hogy előfordult már ilyen eset. Nem verik túl nagy dobra az ilyeneket, mert az zavart szül. -
teddybear #32 Kíváncsi lennék egy szakértő véleményére is. Pl. gyakorló orvoséra. Most már nem csengetem fel a háziorvosomat, de ha legközelebb beszélek vele megkérdem. Ha el nem felejtem addig. -
teddybear #31 A XIX. században egész hisztériajárvány tört ki, az élvetemetéstől való félelem. A furcsa találmányok sorában egymást érték a különböző a koporsóból jelző, és menekítő ezközök, ill. az időtájt a halottakat hosszabb ideig (1-2 hét) őrízgették a halottasházakban temetés előtt.
Hát, lehet hogy az orvos felületes volt az utolsó vizsgálattal, de tudtommal az agyműködés leállása után nincs visszatérés. Abból az állapotból nincs feléledés, csak a felszínes kómából. Ezen a szinten még van agyműködés, és akad aki magához tér, néha hosszabb idő után is. -
dez #30 Ha 1x előfordulhat, előfordulhat többször is. -
kukacos #29 Akkor ott rossz volt a diagnózis. Nyilván vannak határesetek is. -
Zsoldos #28 Olvasd mar el milyen serulesei voltak elotte. Ha sikerul, az eletet kapja vissza, es emiatt a vilag legboldogabb embere lesz. -
dez #27 Legalább egy dokumentélt esetet ismerünk, amikor egy agyhalottnak nyilvánított személy fél óra után magához tért. -
Cat #26 nemértem miért a halott érdekeit nézitek (mintha lenne neki...), amikor egy ilyen agyhalott féltucat másik embert segít hozzá az élethez! -
Pukkár #25 Egy jó smink csodákra képes:D -
Anteris #24 tisztelt rémüldözők, csak az arc egy részét cserélték ki, nem az egész cuccot. -
fako #23 Az a donor addig a gepen lesz amig egy ep szerve/testresze is van. Mindent le fognak szedni rola. A vegen marad kb egy arc/ful/szem/fog nelkuli fej, meg egy ures torzs.
-
#22 valoszinu a donort nem nyitott koporsoban temetik.. :) -
John Wayne #21 Hát, immunoszupresszánsokat szedni se lehet egy leányálom. Ez vajon olyan, mint az AIDS, egy megfázástól eltaknyolsz, mert el van nyomva az immunrendszered? -
Anee #20 vicces a nip/tuck-ba volt mostanában pont ilyen témájú tész, és ott be is mutatták nagyjából hogy mit takat...3.évad 9. rész....jah és csak aki bírja... -
teddybear #19 "Ilyenkor mesterségesen életben tartják az agyhalottakat és dézsmálják a szerveit?"
Hát, ha jól emlékszem, akkor kb. 20 éve volt egy film, a címe Kóma, abban sem azt rótták fel az orvosoknak, hogy az agyhalottak szerveit felhasználják, hanem hogy az élőkből csináltak agyhalottakat, és a szervekkel kereskedtek.
Végülis akinek kisímult az EKG -ja, az gyakorlatilag nem él, mert ha leszedik a gépekről, végleg, és visszafordíthatatlanul meghal. Ezt csak a hozzátartozók nem tudják elfogadni, de ennél még cifrább esetek is voltak már. Itt nálunk is. -
Alfa Of NS #18 Hát nem lehet egy leányálom... -
Inquisitor #17 Lehet hülyeség, de átültetésnél elég más lehet a paciens arca, viszont ha használja az izomzatot, az hosszú távon (éppen mint a sajátja) idomulni fog a csontrendszeréhez ... nem? -
#16 Vajon a páciens hogyan fogja feldolgozni? Betöri ő is a tükröt? Lehet súlyos depresszió fogja sújtani. -
sped #15 Persze, nincs egyébként bajom ezzel, csak picit morbid a dolog. A génmódosítós-magától visszanövős megoldás nagyságrendekkel jobb lenne, csakhát még nincsen kész. Valamikor volt itt erről egy cikk. Jobb híján megteszi a hullacsonkolás is. -
#14 Akkor "kocsányon lógnak a szemei" :D