Hunter

Becsapódott a Genesis kapszula

A Genesis minta-visszajuttató kapszula kényszerleszállása nem csupán a baleset kapcsán támaszt kérdéseket az űrmérnökökkel és tudósokkal szemben, de arra sem tudjuk még a választ, hogy vajon sikerül-e valamit megmenteniük a felbecsülhetetlen értékű rakományából a tudomány számára.

A meghibásodás első számú gyanúsítottja egy fedélzeti akkumulátor, aminek az ejtőernyőrendszert üzembe helyező robbanó tölteteket kellett volna aktiválni, ezáltal lelassítva a kapszulát a helikopterrel történő légi befogáshoz. A potenciális okok között felmerült még az elektromos hiba, illetve a fedélzeti gravitáció érzékelő meghibásodásának lehetősége is.


A Genesis szonda három éven át figyelte a Napot

A 205 kilogrammos kapszula a becslések szerint óránkénti 193 kilométeres sebességgel csapódott be a Utah-i Kísérleti és Kiképző Terület sivatagi talajába. Az első felmérések alapján a mintatároló külső és belső borítása is megrepedt a nagy sebességű becsapódás következtében, bár a becsapódást tompította a korábbi nap esőzéseinek köszönhetően felázott talaj. A NASA a baleset okának megállapítása érdekében megkezdte a Genesis vizsgálóbizottság felállítását. A mostani nyomozó munka valószínűleg könnyebb falat lesz, mint az űrsikló körül felmerült problémák kiderítése.


Az ejtőernyő nem nyílt ki, és becsapódáskor megsérült a kapszula is

A Genesis teljes költségei 264 millió dollárt emésztettek fel. "Mint tudjuk ez egy kockázatos üzlet" - mondta Andrew Dantzler, a NASA Naprendszer Részlegének igazgatója, hozzátéve, hogy elsődleges feladatuk a földi személyzet testi épségének garantálása, biztosítandó, hogy az esetlegesen fel nem robbant töltetek nehogy kárt okozzanak a mintáért kiküldött személyzetben és nem utolsó sorban az esetlegesen épen maradt mintákban.




A mintatároló a napszél részecskéit tartalmazta

A következő lépés a tárolóegységek elszállítása egy úgynevezett tiszta helységbe, ahol a tudósok megkezdhetik a rakomány használhatóságának vizsgálatát. Az esetnek annyi haszna mindenképpen van, hogy a földi csapatok a hibákból tanulva jobban felkészülhetnek a 2006-ban visszatérő Stardust egység befogására, amit ugyanígy, ugyanitt kívánnak elfogni. A Stardust, akárcsak a Genesis szintén egy Discovery osztályú szonda.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Anteris #17
    mer hazuttak, ez egy ufó...
  • bbenii #16
    Nem kellett volna vmi krater keletkezzen a becsapodas helyen ha mar ugysem volt mi lefekezze azt az ur-kutyut? Egy ekkora meretu meteor jo nagy lyukat hagyott volna maga utan!
  • Plutonium #15
    Nem akarok sneki lelkébe se gázolni, de 193kmph-s sebességgel egy audi is tud menni. Ez nevetséges, hogy annyitól megdöglött. A stardust-ra meg az van írva a cikkbe, hogy 13km/sec-os sebességgel jön? Ez meg megint egy annyira szélsőséges érték, hogy az röhej.
  • Dzsini #14

    itt vannak az adatgyűjtő lapocskák darabjai... úgy néz ki a vizsgálatok alapján nem szennyeződött, csak ripityára tört. elég derűlátónak tűnnek odaát :)
    http://www.genesismission.org/mission/status_report5.html
  • sz4bolcs #13
    Hogy egybenmaradt :-)
  • IDZ #12
    ROOOOFL enberek!!!
    x800-as csillagrencer
  • Dzsini #11
    nagyobb szemcse... hát szóval 0,4 miligramm anyag van, amit begyűjtött a lapokon 3 év alatt :)

    #8-ra: ez egy apró, ember nélküli szonda. az emberes járművek azért másképp szoktak landolni :)) (meg szerintem az 51es körzetet akartad emlegetni, de mindegy :)) )
  • MaDFoX #10
    Egyebkent a kepen a nenik meg a pasi valoszinuleg NEM a tarolorekeszt hanem az elektronikat (maradekat) piszkalja, a tarolokat (ami maradt) valoban tisztaterben probaljak eletre pofozni (ami megrepedt, azt akar a takaritono is "elemezhetne" ertektelen vacak - hacsak nem szurnak ki valaminagyobb szemcset, a rengeteg szemet kozott - de meg akkor sem biztos hogy nem itthonrol van... :C ) Kar..... :C
  • MaDFoX #9
    "de mi az hogy "nem nyílt ki" hát ha a kocsikba is csak úgy nem nyílna ki a légzsák ..."

    Nem akarlak elszomoritani, DE jobb ha bekotod az ovet is... ...eleg gyakran NEM nyilik ki - vagy nem idoben...
  • Esrohnoil #8
    LOOOL...
    Elképzelem h. akár egy idegen űrhajó is járhatna így...
    "Az emberiség megsemmisítésére szánt űrhajó nem tudott megfelelően lassítani a légkörbe lépéskor ezért lezuhant."
    Vajon 100 év múlva is az ejtőernyős, helikopteres módszerrel vadásznak szondákra?
    Ha belegondolok mit mondhattak az idegenek az 52-es körzetnél történt balesetnél...
    "Te, ktdhfpi17854! Nem megmondtam h. ellenőrizd le azt a qva fékezőernyőt mielőtt a földre küldött béke-delegáció megkezdi a leszálást? Most 500 évet várhatunk míg a legközelebbi x800-as csillagrendszerből küldenek egy másikat..."