Hunter

Nem mind Szputnyik, ami fénylik

Eladó egy szovjet Szputnyik műhold, mely egykor bevezette az űrkorszakot és elindított egy őrjöngő versengést, ami hamarosan az első ember világűrbe jutásához vezetett. Az online vásárlási lehetőséget a Sovietski.com és az eBay.com ajánlja 25.000 dolláros kezdő liciten, ami alapvetően egy rejtélybe burkolózott talány, mivel senki sem tudja megmondani mennyi hiteles Szputnyik létezik.

Az eredeti Szputynik, a fényes fémgömb négy kiálló antennával, melyet a Szovjetunió lőtt fel 1957-ben nagy riadalmat keltett az Egyesült Államokban a Hideg Háború éveiben. Az akkori óvintézkedések hatására Moszkva számos tartalék modellt készített és a szovjet rendszer bukása óta ezekből több is az egykori ellenség kezére került felettébb kapitalista módon. Cathleen Lewis a washingtoni Smithonian Orosz és Szovjet Űrgyüjteményének kurátora szerint Moszkva eredetileg négy tartalék Szputnyikot készített, ám ennél lényegesen több ilyen űreszköz került "forgalomba". Az eredeti 83 kilogrammos modell elégett a Föld légkörébe való visszatérés során.


A Szputnyik 1-et 1957-ben készítették, egy 83 kilós fémgömb négy antennával

"Rendkívül szűkös a dokumentációnk. Nem tudunk semmi biztosat mondani" - utalt Lewis a most felbukkant, eladásra kínált példányra. Ha a Sovietsky.com, a szovjet relikviákra specializálódott cég Szputnyikja valódi, akkor relatíve alkalmi vételről beszélhetünk. Június 5-től kerül aukcióra az eBay-en, 25.000 dolláros kikiáltási áron, 29.500 dollárnyi készpénzért pedig minden licit nélkül, azonnal elvihető.

A Sovietski "egyedülálló" Szputnyikját az Ukrán Tudományos Intézetből származóként reklámozza. A Smithonian Múzeum kiállításán is találkozhatunk egy ilyen műholddal, illetve számos orosz múzeum állítja, hogy eredeti Szputnyikja van. A Seattle-i Repülési Múzeum több mint 100.000 dollárt költött két evvel ezelőtt egy a moszkvai Űrkutatási Múzeum dokumentációjával ellátott Szputnyikra.

"Nagyon meg kell nézni a megvásárlandó tárgy eredetét" - mondta Ralph Bufano a múzeum elnöke. "Azért akartam ennyire ezt a darabot, mivel ez ellenőrizhető volt, hogy az eredetiek közül való. Sokan megpróbálnak a semmiből pénzt csinálni" - magyarázta. "Többen is ajánlották már, ha nem tudok hozzájutni egy eredeti űrruhához, vagy valami hasonlóhoz, akkor készítenek nekem egyet."


A Smithsonian múzeum tetejéről logó szovjet Sputnyik-1

George Stauffer, akinek szakmája szerint ugyan nem sok köze van az űrkutatáshoz, mivel jól menő autókereskedő, mégis két eredeti Szputnyikkal büszkélkedik, ezzel a legnagyobb gyűjtőnek mondhatja magát az űrrelikviából. Egy interjúban elmondta, hogy papírokkal ő is le van látva, méghozzá a moszkvai Technikai Eredmények Múzeumának jóvoltából.

"Soha nem lehet kizárni, hogy az ember hamisítványt vásárol" - mondta. "A gyűjtők és a drága autók világában dolgozom, ahol egészen elképesztő másolatokkal találkozok, melyekről sokszor szakértő sem tudja megmondani, hogy nem eredetivel van dolga."

Stauffer csillogó Szputnyikját három éve vásárolta egy NASA tisztviselőtől Floridában, "aki ismert egy megfelelő kapcsolatokkal rendelkező orosz felet". Weboldalán, a www.staufferclassics.com-on 39.000 dollárért árulja a két példány egyikét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!