Hunter

Javított hírnevén az Ariane 5

Európa kereskedelmi rakétája két műholdat állított geostacionárius pályára a héten, első útja során a decemberben fellőtt legújabb verzió látványos robbanása óta. Az Ariane magyar idő szerint 23 óra 52 perckor indult a francia-guayanai Kourou űrkikötőből. A sikeres kilövés hatalmas lendületet adhat a rakéta üzemeltetőjének, az Arianespace-nek és európai konzorciuma tagjainak.

"Képesek vagyunk biztosítani szolgáltatásaink folytatását" - mondta a boldogságban úszó Jean-Yves Le Gall, az Arianespace vezérigazgatója. "Mindent elkövetünk, hogy ügyfeleink megkapják, amire szükségük van."

A kereskedelmi kilövések piaca lanyhuló, a befektetői kedvet pedig tovább csökkentette az Ariane 5 nehézkés bemutatkozása. Az előző 14 fellőtt rakétából kettő teljes mértékben, rakományával együtt megsemmisült, másik kettő pedig rossz pályára állította a szállított műholdakat. A legutóbbi kudarc december 11-én történt, amikor az Ariane 5 egy feljavított változata önmegsemmisítést hajtott végre repülése negyedik percében, miután a Vulcain-2 kriogén főhajtómű hűtőrendszere meghibásodott. Az így keletkező hatalmas hő eldeformálta a hajtómű fúvókáját, és letérítette a rakétát pályájáról.

A szerdai kilövés az Ariane 5 alaptípusával zajlott, ami a kisebb teljesítményű Vulcain-1 hajtóművel van felszerelve. Mindamellett mindenre kiterjedő átvizsgáláson kellett átjutnia, mielőtt repülésre alkalmasnak nyilvánították. A tüzetes ellenőrzések következtében Európának el kellett halasztania merész küldetését, mely egy űrszonda leszállását tervezte egy üstökösön, valamint első egyéni Hold expedícióját is, ami így csak júliusban indulhat útnak.


Az Ariane 5 felszállás előtt és közben

Az Ariane 5 Európa egyetlen hordozórakétája a nagy sikerekre és magas fokú megbízhatóságra visszatekintő Ariane 4 kivonása óta. Az 5. sorozat fő feladata hasonló hírnevet szerezni egy olyan üzletágban, ami a túlkínálattól és a csökkenő kereslettől szenved. Ezek a nehézségek valójában szerdán csúcsosodtak ki, amikor az Arianespace bejelentette, hogy egymilliárd eurós friss támogatást szeretne kapni befektetőitől, hogy folytathassák műveleteik fejlesztését. A cég tavaly 50-60 milliós üzemeltetési veszteségekkel kellett szembenéznie.

"A kérdés akar-e Európa egy saját, független űripart fenntartani, amikor az amerikai versenytársaink erős támogatásokban részesülnek" - tette hozzá La Gall.

A most fellövésre került műholdakat az Arianespace régi, elkötelezett partnerei működtetik. Az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) INSAT 3A egy 2950 kilogrammos televíziós, meteorológiai és kommunikációs műhold, melyet az Ariane felső fokozatáról állítottak pályára a kilövés utáni 29. percben. A másik műhold a szintén televíziós és szélessávú közvetítésre alkalmas Galaxy XII, az amerikai PanAmSat tulajdona, ami a fellövést követő 40. percben vált le a rakétáról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bonewerkz #5
    nalunk a K-Paxon fenymeghajtast hasznalnak:))
  • Bonewerkz #3
    naigen... echelon es tarsai... tokeletesen ellenorzott hangyatarsadalmat akar az amcsiknal par igen befolyasos ember....
  • [NST]Cifu #2
    Legalábbis a kereskedelmi műholdpiac.

    Amit az Arianespace sokszor felhoz, az az, hogy az amerikai hordozórakétaprogramok (elsősorban az Atlas és a Delta hordozórakéták) jelentős részben a nagy mértékű katonai megrendelések miatt "életképesek". Per pillanat viszont az összes EU tagállamból egyedül franciaország rendelkezik 1, azaz egy darab kémműholdal, amit 2000-ben bocsátottak fel (ha jól emlékszem) - míg az USA évente 2-3 katonai műholdat is pályára állít...