Hunter

A beszédgén Darwin elméletét igazolja

Újabb gént azonosítottak, ezúttal azt, ami az ember egyik egyedülálló képességének kifejlődéséért felel, a beszédért.

Brit tudósoknak sikerült pontosan meghatározniuk azt a genetikai hibát, mely egy ritka örökletes beszédzavar okozója, ez eddig a legfőbb bizonyítéka annak, hogy az emberiség legkifinomultabb kommunikációs készségét is a DNS határozza meg. Az Oxford Egyetem genetika professzora, Tony Monaco által irányított csapata valószínűleg egészen új módszer felé vezeti az orvosokat, mellyel még korai gyermekkorban kiszűrhetőek a beszéd rendellenességei. Emellett fontos nyomokat ad az evolúcióval kapcsolatban. A beszéd olyan képesség, amit az állatvilágban nem lelhetünk fel, a gén megtalálása pedig Charles Darwin 130 évvel ezelőtti megfigyeléseit igazolják.

A Fajok Eredete szerzője 1871-ben így ír: "Az embernek ösztönös hajlama van a beszédre, amint azt láthatjuk kicsiny gyermekeink gagyogásából is, míg egyetlen gyermek sem mutat ösztönösen hajlandóságot a sütésre, főzésre vagy az írásra". A kutatócsoport, melyben a londoni Gyermek Egészségügyi Intézet tudósai is részt vettek, egy olyan brit család három generációját vizsgálták, melyben több családtag súlyos beszéd és nyelvi zavarban szenved, innen sikerült kiválasztani a gént. A 37 főből 15 érintett van, akiknek rendkívül nehezére esik az artikulált beszéd. A betegségben szenvedőknek a beszéd hangjainak felismerése is gondot okoz, nem beszélve a mondatok és a nyelvtan megértéséről. A családtagok genetikai kódjának átfogó összehasonlítása és a Human Genome Project által rendelkezésre bocsátott adatok megvilágították a problémát. Egyetlen gén - melyet SPCH1 vagy FOXP2 néven ismernek - kémiai rendellenessége okozza ezt az állapotot.

Egy, a családtól független, rendellenességgel rendelkező fiúnál is elvégezték a vizsgálatot, mely ugyanazt az eredményt hozta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AranyKéz #14
    Nem félsz hogy szétrúgják a segged a moderátorok, hogy 20 helyre beírod ezt a szart ?
  • imuthesz #13
    http://www.azevolucioscsalas.com
  • awender #12
    Darwin mély vallásossága ateizmusba csapott át, mikor kislánya meghalt.
    Ez az ateizmus is segítette abban, hogy evolúciós elméletét kidolgozza.

    Egyébként ez nem a beszéd gén, csupán a beszédzavarért felelős gén. A beszéd képességét ehhez a génhez társítani elhamarkodott ítélet lenne.
  • awender #11
    Köszi a tippet, legalább ott eredeti forrást is el tudom olvasni, mivel mindig feltüntetik az angol elérhetőséget is.
  • sanya_ #9
    A forumlátogatóknak pedig a billentyűzetkezelő génje fejlődött ki, az állatoktól eltérően. :)
  • CAD #7
    Igy igaz, lamaval ertek egyet, hogy sg szűr, most nem vagyok sg mellet, mert igy eleg konnyu cikket "irni" - dehát na, nem vagyok origos, szla nem erdekel.

    Cikkhez: Jurrasic Park: "az isten megteremti az embert, az ember elpusztitja istent, az ember megteremti..." - isten halott?: darwin-isten: 1:0? - durva, de eleg sok az ellentmondas es a nagy kerdes... melyik igaz? - senki sem tudja... remenykedek, hogy egyszer meg halalom megtudok valami kis foszlányt az igazságról ;>.
  • _RudY_ #4
    Najó, az kísérlet volt ;)