MTI

Moszkva nem tervezi atomfegyver világűrbe telepítését

Oroszország nem tervezi nukleáris fegyverek telepítését a világűrbe, ellentétben amerikai tisztségviselők állításával - jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter, amikor kedden fogadta őt Vlagyimir Putyin orosz elnök.

"Nálunk nincs olyan, hogy nukleáris fegyvert telepítünk az űrbe, és a nukleáris fegyver valamilyen más elemeit használjuk a műholdak ellen, vagy hogy olyan mezőket hozunk létre, amelyek lehetetlenné teszik a műholdak hatékony működését. Nincs ilyen nálunk, és ők tudják, hogy nincs, de ennek ellenére lármát csapnak" - mondta a miniszter. Úgy vélekedett, hogy a "nyugati felhördülésnek" két célja volt: egyfelől ráijeszteni a törvényhozókra annak érdekében, hogy kikényszerítsék a pénzeszközök megszavazását, amelyeket nemcsak Ukrajnára szánnak, hanem az Oroszországgal való konfrontációra és arra is, hogy stratégiai vereséget mérjenek rá. Másfelől pedig ilyen "ügyetlenül" próbálják Moszkvát rávenni a párbeszéd folytatására a hadászati stabilitásról.

Sojgu azt hangoztatta, hogy Oroszországnak vannak "valós dolgai, amelyektől tartani kell, amelyekre oda kell figyelni". Ezek között sorolta fel a Poszejdon, a Burevesztnyik, a Pereszvet és a Kinzsal projektet. Hangot adott véleményének, miszerint az Egyesült Államok az atomfegyverek világűrbe telepítésének témájával megpróbálja elterelni a figyelmet az Oroszországtól való lemaradásáról az ilyen projektek terén. Rámutatott, hogy a tengerentúl folyamatban van a világűrben lévő objektumok eltalálására alkalmas fegyverek kidolgozása, és nyíltan beszélnek egy ernyő létrehozásáról az üstökösök, aszteroidák ellen.


Putyin emlékeztetett arra, hogy Oroszország mindig is kategorikusan ellenezte nukleáris fegyverek űrbe telepítését. "Épp ellenkezőleg, nemcsak arra szólítunk fel, hogy tartsuk be az összes, ezen a téren létező megállapodást, hanem sokszor javasoltuk, hogy erősítsük meg az együttműködést" - mondta az elnök, megjegyezve, hogy Oroszország csak azt teszi az űrben, amit "más országok is", köztük az Egyesült Államok is, és erről tudnak Amerikában.

Putyin egyetértett Sojguval abban, hogy az Egyesült Államok az orosz nukleáris űrfegyverek kérdésének felvetésével megpróbálja Oroszországot a hadászati stabilitásról szóló párbeszéd felé terelni, amit - mint mondta - Moszkva sohasem nem utasított el, ahogy Ukrajna kérdésében sem. "Az Egyesült Államok és a Nyugat egyfelől Oroszország stratégiai vereségét követeli, másfelől állítólag a hadászati stabilitásról akarnak velünk tárgyalni, azt feltételezve, hogy az egyik kérdésnek nincs semmi köze a másikhoz. Ezt nem tudják megtenni. Ha stratégiai vereséget akarnak mérni ránk, akkor el kell gondolkodnunk azon, hogy mit jelent országunk számára a hadászati stabilitás" - mondta az elnök.

Putyin ugyanakkor rámutatott, hogy a védelmi minisztériumon és a külügyminisztériumon keresztül "természetesen lehetséges" a kapcsolatfelvétel az Egyesült Államokkal a hadászati stabilitás kérdésében. "Nem vetünk el semmit, semmit sem utasítunk el, de meg kell értenünk, hogy mit akarnak. Rendszerint egyoldalú előnyöket akarnak eléri. Ez nem fog megtörténni" - hangoztatta az orosz államfő.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #4
    Igen az oroszok le vannak maradva, de igyekeznek felzárkózni. (pl Belarusz rakéta telepítések, nukleáris arzenál eröltetett modernizálása).

    Azért lássuk azt, hogy többek között pont ez, a keleti NATO országokba történt rakétatelepítés volt az ukrán háború kirobbanásának és ezáltal több 10 000 ember halálának, továbbá nem mérhető nagyságú anyagi veszteségeknek az egyik oka.

    És ha az oroszok úgy érzik, hogy még jobban lemaradnának, akkor bizony ebből nukleáris háború is lehet.

    Szereintem felnőttesebb dolog lett volna mindezt tárgyalóasztal mellett elintézni. De hát manapság ugye mindenden középszerű politikus, aki más módon nem lát lehetőséget bekerülni a történelemkönyvekbe, háborús elnök/vezető akar lenni.
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2024.03.27. 08:49:54
  • kvp #3
    Ok, eloszor is a szovjet R-7 Semyorka ballisztikus raketabol epult a szojuz urhajo. Technikailag mindig is megoldhato volt, hogy egy sojuz kapszulaba atombombat tegyenek, ami felloheto, fel nem hasznalas eseten visszahozhato es beveteskor csak pont a kivalasztott celpontra kell visszaternie, termeszetesen ernyonyitas helyett a varos felett felrobbanva. Ez eleg pontatlan celzas szempontjabol, de meg egy eve is volt olyan javaslat, hogy hagyomanyos toltetu szojuz raketaval merjenek csapast Kijevre, csak azt Putyin akkor lesoporte az asztalrol. Tehat a nyugati felelmek jogosak.

    Persze ami tenyleg veszelyes, az az amerikaiak SM3-as raketaja, egesz pontosan a japan gyartasu 2A tipus, ami veletlenul kepes hordozni a tomahawk robotrepulogepek nuklearis toltetet es 12.2-szeres hangsebessegre kepes. Ezzel gyorsabb mint az orosz hiperszonikus raketak. Raadasul egy vagy ket uteg all belole Lengyelorszagban, egy Romaniaban es most allitanak fel parat a volt szovjet tamaszponton Finnorszagban. Ez utobbi latotavolsagban van Szentpetervartol. https://en.wikipedia.org/wiki/Porkkala_Naval_Base
    https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_missile_defense_complex_in_Poland
    https://en.wikipedia.org/wiki/W80_(nuclear_warhead)
    https://en.wikipedia.org/wiki/RIM-161_Standard_Missile_3

    "In FY2022, the National Nuclear Security Administration requested funding for the W80-4 ALT-SLCM variant of the warhead, for use on a new US Navy sea-launched cruise missile to be deployed in the late 2020s."

    Es mellekesen a meglevo SM3-asokba is beszerelheto, ami egy tengereszeti legvedelmi raketa. Csak szarazfoldre is telepitik, foleg Oroszorszag kore. A finnek csatlakozasa ota most mar latotavolsagba a nagyvarosoktol.

    Szoval az oroszok tenyleg nagyon le vannak maradva....
  • nirriti #2
    Már előre látom, hogy a "Space Cowboys" film is át fog menni dokumentumfilmbe a nem is olyan távoli jövőben.
  • Csaba161 #1
    Ahogy Ukrajnát sem tervezte megtámadni, még előző nap este se!
    Senki sem hiszi el ezt a sok orosz hazugságot...