MTI

Izrael hiperszonikus rakétákat elfogó légvédelmi rendszert hozott létre

A Rafael Advanced Defense Systems izraeli fegyvergyár SkySonic néven hiperszonikus ballisztikus vagy cirkáló rakéták elfogására alkalmas légvédelmi rendszert hozott létre - jelentette a Jediót Ahronót című újság.

Izrael egy héttel azután hozta nyilvánosságra a SkySonic nevű rakétákat elfogó berendezés megszületését, hogy Irán bemutatta hazai gyártású Fattah nevű rakétáját, amely Teherán állítása szerint a hangsebesség 14-szeresével képes repülni. Az izraeli Rafael Advanced Defence Systems újonnan kifejlesztett rendszere képes lesz elfogni az olyan hiperszonikus rakétákat, amelyek a hangsebesség ötszörösével, valamint bonyolult, elfogásukat megnehezítő pályán haladnak.

"A SkySonic segítségével többféle hiperszonikus fenyegetést semlegesíthetünk, a hiperszonikus ballisztikus rakétákat és a hiperszonikus cirkálórakétákat is" - nyilatkozott Juval Steinic, a Rafael Advanced Defense Systems Ltd. elnöke. A rendszert a tervek szerint bemutatják a jövő héten a Paris Air fegyverkiállításon. A Pentagont, az Egyesült Államok védelmi minisztériumát a Rafael fegyvergyár tájékoztatta a fejlesztésről, de azt nem hozták nyilvánosságra, hogy az izraeli hadsereg be akarja-e vetni a SkySonicot, és ha igen, akkor mikor.

Az iráni állami média egy olyan ünnepségen tartott bemutató kapcsán közölt képeket a Fattah nevű rakétáról, amelyen Ebrahim Raiszi elnök és az iráni Forradalmi Gárda parancsnokai vettek részt. Az irániak közlése szerint a Fattah a hangsebesség 14-szeresével, vagy óránként 15 000 kilométeres sebességgel akár 1400 kilométeres távolságra képes repülni, de erről nem tettek közzé bizonyítékokat. Az iráni média beszámolója szerint ez a rakéta képes megkerülni az Egyesült Államok és az Izrael gyártotta védelmi rendszereket, köztük a vaskupola nevű izraeli légvédelmi rendszert is. "Izrael soha nem állította, hogy a vaskupola képes lenne választ adni a nagy távolságról érkező rakétacsapásokra, erre a célra a Dávid parittyája és a Nyíl nevű légvédelmi rendszereket fejlesztette ki" - közölte Joáv Galant izraeli védelmi miniszter. "Izrael képes megválaszolni minden efféle fenyegetést"- tette hozzá.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Sequoyah #5
  Implicit ugy ertette, hogy senki akit komolyan lehetne venni:)
 • ENVE #4
  Nem-e?

  "Putin went as far as to call the Kinzhal “the ideal weapon” that “all of the world's leading militaries want to have.” Also, according to Putin, the Kinzhal can maneuver along its flight path toward its target, rendering it impossible to intercept by any of the world's operational air and missile defense systems.2023. máj. 25."
 • t_robert #3
  Amúgy ott van az amerikaik THAAD elháritó rendszer. Ez már annyir precizen irányítja a célra az elhárító rakétát, hogy a rakétában már nincs is robbanó töltet. Annyira pontos, hogy egyszerűen ütközéssel semmisíti meg a célt. MOndjuk praktikus is, mert nem biztos, hogy praktikus egy az ür felöl bezuhanó élesített atom töltetet robbanással semlegesíteni. kinek hiányzik pár kilométer magasan a feje felett egy atomrobbanás. Tehát nem kell a rakétánék megpróbálni a célhoz közel repülni, hogy aztán párszáz kg robbanó anyag felrobbantásával és repeszek ezreinek szétszórásával leküzdeni a célt. Elég a sok ezer km-es sebességgel repülő rakáták ütközéséből keletkező mechanikai hatás, hogy cafatokra tépje a célt. Az oroszok robbantanka egy baromi nagyot, hogy elérjék a célt az amerikaik meg egyszerüen neki mennek. Nem véletlen volt a különbség például sziriában. Ha azm oroszok felakartak robbantani valamit odabasztak az utcaközepére egy 2000 fontos légi bombát úgy 400 kg robbanó anyaggal, amitől ástak az utca közepére egy 30 méteres krátert és letaroltak 200 méteres körzetben mindent civileket lakóházakat, kórházakat iskolákat. Megölve 150 embert. Az amerikaiak meg kilöttek egy kisebb rakétát egy drónról a maga 3-4 kg robbanó anyagával és eltalálták a mozgó célt is 97%-os eséllyel megölve mondjuk a megcélzott terroristákat és azt a pár peches ember, aki pár méteres körzetében volt a célnak. Annyival fejlettebb a nyugati elektronika, hogy itt a különbség.
 • t_robert #2
  Amúgy senki nem mondta, hogy egy hiperszonikus rakéta leszedhetetlen. Egyrészt egy rakéta se képes már a sürübb légkörben mondjuk 10 szeres hangsebaséggel repülni. ha a sürübb légkörben van ott már kénytelen jóval visszavenni a sebességet a légköri surlódás miatt. Az persze igaz, hogy egy átlagosan gyorsabban repülő rakéta hamarabb a célhoz ér és kevesebb idő áll rendelkezésre az elhárításhoz. Viszont azt se mondta senki, hogy nem lehet mondjuk egy 3-5-szörös hangsebességgel repülő légvédelmi rakétával lelőni egy mondjuk 14 szeres sebességű támadó rakétát. A dolog trükje, hogy nem utána lövik a célnak a elhárító rakétát, hanem elé... :) ha elég gyors a rakéta vezérlése és elég hatékony a felderítás akkor tű pontosan célra lhet vezetni a lassabb elhárító rakétát is. Ráadásul telibe se kell találni elég ha néhány tucat méterre robban fel a támadó rakéta mellett. A mai elektronikák már baromi gyorsak. Persze egy rakétát nem IR célrairányítással szednek le, mint egy repülőgépet, ahol hátulról a hajtómű infra kisurgázásra pozicionál a rakéta. Hanem radaros önirányítást alaklmaznak vagy valami földi radarral világitják meg a célt. És annak a visszavert jele vezeti célra a rakétát. Szóval ha jól számolják ki a találkozási pontot egy lassabb rakéta is képes elkapni a gyorsabbat. Persze az is igaz, hogy egy túl nagy sebességgel repülő eszköz nem képes igazán manőverezni. egy 14 -szeres hangsebeségnél nem lehet fordulgatni és kitérni. ott csak repeszteni lehet, mint a puskagolyó. csak igen kis mértékű a manőverezés lehetősége annál a sebességnél. Nem véletlen, hogy a szuperszonikus vadászgépek is a kalszikus légi harcot a sürübb légkörben tudják megvivni. A 2-3szoros hangsebességet igaziból már csak a 15-16 km-es magaságban tudják átlépni. Lent tengerszinten sokkal lassaban tudnak repülni, de jobban manőverezni is csak ott tudnak. Ha megfeleően gyors az elhárító rakéta vezérlése és hatékony célravezetés, akkor a Patriot is képes leszedni a szuperszonikus rakétát. Hiába lassabb maga a patriot sebessége. Persze ez a Patriot már messze nem az a Patriot. mint amit az öböl háborúban használtak az irakból kilött SCUD rakéták ellen. Azóta azért fejlödtek több, mint 30 évet...
 • ENVE #1
  Az oroszok is nagy pofával állították, hogy elfoghatatlan az övéké, erre a Patriot leszedett már hányat. :D