4
  • NEXUS6
    #4
    Igen az oroszok le vannak maradva, de igyekeznek felzárkózni. (pl Belarusz rakéta telepítések, nukleáris arzenál eröltetett modernizálása).

    Azért lássuk azt, hogy többek között pont ez, a keleti NATO országokba történt rakétatelepítés volt az ukrán háború kirobbanásának és ezáltal több 10 000 ember halálának, továbbá nem mérhető nagyságú anyagi veszteségeknek az egyik oka.

    És ha az oroszok úgy érzik, hogy még jobban lemaradnának, akkor bizony ebből nukleáris háború is lehet.

    Szereintem felnőttesebb dolog lett volna mindezt tárgyalóasztal mellett elintézni. De hát manapság ugye mindenden középszerű politikus, aki más módon nem lát lehetőséget bekerülni a történelemkönyvekbe, háborús elnök/vezető akar lenni.
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2024.03.27. 08:49:54
  • kvp
    #3
    Ok, eloszor is a szovjet R-7 Semyorka ballisztikus raketabol epult a szojuz urhajo. Technikailag mindig is megoldhato volt, hogy egy sojuz kapszulaba atombombat tegyenek, ami felloheto, fel nem hasznalas eseten visszahozhato es beveteskor csak pont a kivalasztott celpontra kell visszaternie, termeszetesen ernyonyitas helyett a varos felett felrobbanva. Ez eleg pontatlan celzas szempontjabol, de meg egy eve is volt olyan javaslat, hogy hagyomanyos toltetu szojuz raketaval merjenek csapast Kijevre, csak azt Putyin akkor lesoporte az asztalrol. Tehat a nyugati felelmek jogosak.

    Persze ami tenyleg veszelyes, az az amerikaiak SM3-as raketaja, egesz pontosan a japan gyartasu 2A tipus, ami veletlenul kepes hordozni a tomahawk robotrepulogepek nuklearis toltetet es 12.2-szeres hangsebessegre kepes. Ezzel gyorsabb mint az orosz hiperszonikus raketak. Raadasul egy vagy ket uteg all belole Lengyelorszagban, egy Romaniaban es most allitanak fel parat a volt szovjet tamaszponton Finnorszagban. Ez utobbi latotavolsagban van Szentpetervartol. https://en.wikipedia.org/wiki/Porkkala_Naval_Base
    https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_missile_defense_complex_in_Poland
    https://en.wikipedia.org/wiki/W80_(nuclear_warhead)
    https://en.wikipedia.org/wiki/RIM-161_Standard_Missile_3

    "In FY2022, the National Nuclear Security Administration requested funding for the W80-4 ALT-SLCM variant of the warhead, for use on a new US Navy sea-launched cruise missile to be deployed in the late 2020s."

    Es mellekesen a meglevo SM3-asokba is beszerelheto, ami egy tengereszeti legvedelmi raketa. Csak szarazfoldre is telepitik, foleg Oroszorszag kore. A finnek csatlakozasa ota most mar latotavolsagba a nagyvarosoktol.

    Szoval az oroszok tenyleg nagyon le vannak maradva....
  • nirriti
    #2
    Már előre látom, hogy a "Space Cowboys" film is át fog menni dokumentumfilmbe a nem is olyan távoli jövőben.
  • Csaba161
    #1
    Ahogy Ukrajnát sem tervezte megtámadni, még előző nap este se!
    Senki sem hiszi el ezt a sok orosz hazugságot...