SG.hu

Végrehajtotta első kereskedelmi útját a Virgin Galactic

A Virgin Galactic három olasz kutatót és három saját alkalmazottat vitt fel az első kereskedelmi repülésre az űr határáig.

A hat fős legénység több, mint 85 kilométer magasra repült, jóval magasabbra, mint a NASA és az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA, Federal Aviation Administration) által az űr határának elismert 80 kilométeres magasság - közölte a Richard Branson által 2004-ben alapított űrturisztikai cég, a Virgin Galactic. A vállalat nagyméretű, VMS Eve nevű hordozórepülőgépe az új-mexikói Spaceport America kifutópályájáról szállt fel, és mintegy 15 km magasságba emelkedett, ahol elengedte a VSS Unity nevű rakétamodult, majd az begyújtotta a motorját és megkezdte a szuborbitális űrbe való emelkedést. A rakétahajtómű körülbelül egy percig égett, és a VSS Unity-t meredek röppályán lökte ki a sűrű légkörből. Ennél is fontosabb volt a tegnapi repülés kutatói számára, hogy az utaskabinban tartózkodó személyzet néhány percig lebeghetett a kabinban, ami elegendő idő volt néhány feladat elvégzésére.

Az úton az olasz légierő ezredese, Walter Villadei, Angelo Landolfi alezredes és Pantaleone Carlucci, az olasz Nemzeti Kutatási Tanács képviseletében ült a VSS Unity nyomás alatt álló kabinjában. Colin Bennett, a Virgin Galactic űrhajós oktatója is repült a csütörtöki küldetésen, amelyet a cég Galactic 01-nek nevezett el. Az utasok ezután visszatértek a helyükre, miközben a VSS Unity rakétarepülőgép megkezdte a légkörbe való visszatérést. Ehhez a jármű a kettős farokcsavarját a törzs felé fordította, hogy lelassítsa a visszatérést, majd a Virgin Galactic pilótái, Mike Masucci és Nicola Pecile - negyedik, illetve első űrrepülésükön - visszairányították a járművet a leszálláshoz a Spaceport America 3,7 kilométer hosszú betonpályájára.


A repülés 14 percig tartott attól kezdve, hogy a VSS Unity begyújtotta rakétahajtóművét, egészen a Földre való visszatérésig. Michael Colglazier, a Virgin Galactic vezérigazgatója a repülést "a magánemberek és kutatók számára az űrbe való ismételhető és megbízható hozzáférés új korszakának" kezdeteként üdvözölte. A Virgin Galactic számára azonban nem volt könnyű út idáig eljutni, és a vállalatnak még mindig rengeteg problémával kell szembenéznie.

A Virgin Galactic és a legendás repülőgép-tervező, Burt Rutan által vezetett Scaled Composites 2010-ben kezdte meg a "SpaceShipTwo" sorozatú rakétarepülőgépek légköri tesztrepüléseit. 2014-ben a Virgin egyik rakétarepülőgépének tesztrepülése során bekövetkezett halálos balesetben meghalt a járművet tervező és a tesztprogramot eredetileg irányító Scaled pilótája. A Virgin és a Scaled egy VSS Unity nevű szuborbitális járművet épített a balesetben elveszett jármű helyett, és 2016-ban kezdett tesztrepüléseket végezni vele. Branson és a Virgin alkalmazottaiból álló csapat 2021-ben egy nagy nyilvánosságot kapott repülésen 86 kilométer magasságba emelkedett a VSS Unity rakétagéppel. Ezután a Virgin Galactic közel két évre leállította tesztprogramját a vállalat hordozórepülőgépének korszerűsítése miatt, mielőtt májusban még egy tesztrepülést hajtott végre, hogy előkészítse a tegnapi kereskedelmi indítást. A Virgin Galactic újabb kereskedelmi repülését augusztusra tervezi, amelyet havi bevételt hozó szuborbitális küldetések követnek majd.


A Virgin Orbit nevű testvérvállalat - amely eredetileg a Virgin Galactic része volt - ez év elején pénzügyi nehézségek miatt megszűnt. A Virgin Orbit kis műholdak indítására összpontosított. A csütörtöki repülés olasz legénysége egyéb kutatási célok mellett kísérleteket végzett az orvosbiológiai folyadékdinamikával, az égéssel és a kompozit szerkezetek mikrogravitációban való viselkedésével kapcsolatban. Villadei, aki a háromfős olasz kutatócsoportot vezette, egy "intelligens repülőruhát" viselt, amely a Virgin Galactic szerint egy olyan ruházat prototípusa, amelyet a jövő űrhajósai és űrturistái viselhetnének az űrrepülések során.

"Ma csapatunk sikeresen felvitt hat embert a világűrbe a VSS Unityvel, az egyedülálló, szuborbitális tudományos laboratóriumunkkal. Ez a történelmi repülés volt az első kereskedelmi célú repülésünk és az első kifejezetten kereskedelmi célú kutatási küldetésünk. A 'Galactic 02', azaz az első űrrepülésünk magánasztronautákkal augusztusra van tervezve. Arra számítunk, hogy a VSS Unity havi rendszerességgel folytatja az űrrepüléseket, miközben ezzel párhuzamosan azon dolgozunk, hogy a jövőbeni űrhajóflottánkat bővítsük a globális közönség számára." Villadei emellett az Axiom Space és a SpaceX céggel együtt a Nemzetközi Űrállomásra irányuló orbitális repülésre is készül.


A Virgin Galacticnak az olasz kormány fizetett a csütörtöki repülésért, de a tisztviselők nem közöltek pontos összeget a küldetés költségeiről. A Virgin Galactic azt állítja, hogy a kereskedelmi űrturista-missziókért ülőhelyenként körülbelül 450 000 dollárt számít fel, és mintegy 800 leendő utas vár a repülésre. A Virgin Galactic és a Blue Origin - a szuborbitális űrturizmus piaci versenytársai - már régóta hirdetik a kutatási lehetőségeket a tudósok számára, akik járműveikkel az űr szélére repülhetnek. A Jeff Bezos által alapított Blue Origin egy hagyományosabb rakéta- és kapszula-konstrukciót használ; a New Shepard nevet kapott rakéta a földről száll fel és ejtőernyővel tér vissza a Földre. A Blue Origin 2021-ben kezdte meg a fizető ügyfelek űrrepülését. A New Shepard rakéta a Virgin Galacticnál magasabbra, több mint 100 kilométeres magasságba képes juttatni az utasokat - egyes nemzetközi szervezetek a Föld légköre és az űr közötti határt ott jelölik ki.

Mindkét vállalat kudarcot szenvedett szuborbitális rakétáival. A Virgin 2014-es halálos balesete mellett tavaly a Blue Origin rakétája is meghibásodott egy küldetésen, de akkor utasok nem voltak a fedélzeten. A Virgin Galactic a szuborbitális rakéták új, "Delta-osztályú" generációját fejleszti, amely akár heti egyszeri repülésre is képes, és ezt a repülési gyakoriságot a vállalatnak el is kell érnie ahhoz, hogy nyereséges legyen. A Virgin Galactic 159 millió dolláros nettó veszteséget jelentett 2023 első negyedévében, szemben a 2022 első három hónapjának 93 millió dolláros veszteségével. A vállalat szerint a veszteséget "elsősorban a jövőbeli flotta fejlesztésével és a jelenlegi flotta fejlesztésével kapcsolatos beruházások okozták".

A NASA kifejezte érdeklődését a Virgin Galactic vagy a Blue Origin szuborbitális repülései iránt, amelyekkel mikrogravitációs kísérleteket lehetne végezni, a Nemzetközi Űrállomásra irányuló hosszabb időtartamú orbitális küldetések költségeinek töredékéért. Egyelőre azonban a szuborbitális emberes űrrepülések piaca elsősorban a tehetős ügyfelekre összpontosul, akik szívesen megtapasztalnák azt a kilátást és a súlytalanságot, amely korábban kizárólag a hivatásos űrhajósok és űrhajósok kiváltsága volt.


Ezt látták az ablakon kinézve

A Virgin Galactic kereskedelmi űrrepülési szolgáltatásának elindítása alig több mint egy héttel azután történt, hogy a Titanic roncsainak meglátogatására indított expedíció során a Titanic kereskedelmi célú tengeralattjáró végzetes robbanást szenvedett. Bár a mélytengeri búvárhajók és az űrhajók konstrukciója között jelentős különbségek vannak, mindkettőnek szélsőséges környezetnek kell ellenállnia. Az űrbe és az óceán mélyére utazás jegyárai pedig hasonlóak a gazdag kalandorok számára. A Titan Atlanti-óceán mélyén történt balesete hasonló az emberes űrrepülés kockázataihoz, és a Titan-expedíció egyik utasának halálos áldozata tavaly repült a Blue Origin rakétájával a szuborbitális űrbe.

A kereskedelmi űrrepülések fizető utasainak jelenleg alá kell írniuk egy nagyon részletes beleegyező nyilatkozatot, amelyben kijelentik, hogy tisztában vannak egy ilyen küldetés kockázataival. "A kormányzati szabályozóknak, a magánüzemeltetőknek, a biztosítótársaságoknak, az ügyvédeknek és a törvényhozóknak oda kellene figyelniük, hogyan alakul a mélytengeri katasztrófa tapasztalatainak feldolgozása, és komoly tanulságokat kellene levonniuk arra az esetre, ha a privát űrturizmusnak is eljön a 'Titan pillanata'" - írta Brendan Curry, egy régóta az űrpolitikával foglalkozó tanácsadó a Space News-on közzétett véleménycikkében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Frekvency #1
    annyia azért nem mondanám kereskedelminek. Az olasz légerő befizette a tisztjeit egy kis próbarepülésre, az még azért nem űrturizmus..