Lekapcsolhatja a részecske­gyorsítóit a CERN

A szervezet az energiaválság miatt akar ilyen döntést hozni.

Az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) egyes részecskegyorsítók leállítására készül, hogy áramot takarítson meg - erről számolt be a The Wall Street Journal és a Swissinfo.ch. Serge Claudet, a CERN Energiagazdálkodási Bizottságának vezetője kijelentette, hogy a Nagy Hadronütköztető (LHC) is érintett a tervekben. Ez a világ legnagyobb nyilvánosan ismert részecskegyorsítója, amely egy 27 kilométer hosszú, kör alakú alagútból áll és Genf közelében található.

A szervezet hangsúlyozza, hogy a cél az európai villamosenergia-hálózat stabilitásának biztosítása. A terveket a hónap végéig be kell mutatni a francia és a svájci kormánynak. "A jelenlegi helyzetre való tekintettel és társadalmi felelősségvállalásának részeként a CERN tervet készít az idei téli energiafogyasztás csökkentésére, amelyet a szeptember 26-i héten tartandó ülésen mutat be a CERN Tanácsának" - közölte a CERN szóvivője a The Registerrel. A CERN az esetleges leállásokat a francia EDF SA energiaipari vállalattal fogja egyeztetni. Az elképzelések alapján azonban az LHC leállítása előtt a szervezet először a másik hét részecskegyorsítót fogja leállítani.

A CERN kiemelte, hogy az LHC évente 600 és 750 GWh közötti energiát fogyaszt a kísérletek során, míg a szervezet teljes energiafogyasztása évente körülbelül 1,3 TWh. Összehasonlításul: Franciaország évente mintegy 500 TWh-t termel, míg Genf kanton évente 3 TWh-t, az Európai Unió egésze pedig évente mintegy 3400 TWh-t.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • NEXUS6 #81
  Az én utolsó érdemi bejegyzésem ez volt ezzel kapcsolatban:
  "Én úgy tudom, hogy 14-ben a Maidanon már kialakult egy békés megállapodás a tüntetők többségét képviselő erők és a kormányzat között. Amire a neonáci barátaid viszont azt mondták, hogy márpedig ők ezzel nem értenek egyet, és nem mennek haza.
  Aztán kisebb atrocitások kezdődtek, amit valakiknek sikerült gyak tűzharccá eszkalálni mielőtt az emberek nagyrésze elhagyta volna a teret. Ez triggerelte és a kormányzat ellen fordította a lakosságot.
  Csak megjegyzem, ha valaki nem tömi tele a civil/ellenzéki szervezetek zsebét, akkor nincs zenés esztrádműsor a nagyszínbpadon ,meg nem adják egymás kezébe a mikrofont a nyugati politikusok hogy egy ilyen műsorral akkora tömeget ott tartsanak."
  Ezt te gyak nem vitattad, hanem leírtad a #36 alatt az egész előzményét. Valahonnan bemásoltad. Amit én megköszöntem és elkértem a forrást, amire elkezdtél gyökérkedni.
  Ez lenne nálad a vita? Érdekes.

  Igen, és akkor mi is van?, Mert ezt nem vitatom! A forradalmi hangulat kialakulásához, mint írtam kell egy jó adag egzisztenciális bizonytalanság. Ami a Maidanon nem volt meg, csak a másik tényező a külső tényezők behatása.

  Mégegyzser leírom ezt is, hátha egyszer válaszolsz. A gázáremelkedés nem a háborúval kezdődött, hanem hogy az EU nekiállt tökölni az ÉÁ2-vel. Továbbra sem tártad fel hogy szerinted mi lehetett ennek valódi oka, azonkívül, amit írtam!? Illetve abban is mellélőttél, hogy mi volt ennek a kommunikációja, min ment a seggvakarás, a kifogáskeresés.

  Jézusom! Beakadt a lemez!? Lexarom az orosz sajtószabadság helyzetét, mikor fogod már fel!
  A fő orosz hírcsatornák vannak nyugaton lemeszelve és nem az egyes "álhírek". Nem tudom megnézni hogy adott eseményről mit mond a CNN, FT stb mellett az orosz RT, mert teljesen lemeszelték. Azt hogy másodlagosan milyen kis hircsatora honnan, hogy jut hozzá mégis az orosz forrásokhoz, az azért marhára nem ugyan az. Ez azért elég dúrván beavatkozás a sajtószabadságba.
 • defiant9 #80
  1. OK. Nem vitatod. Becitáltad a Majdant hogy majd ezt rávered az amcsikra, majd belebuktál mert valójában Putyin zsarolása volt az ok. Ismert forgatókönyv.
  2. '48-as forradalomnak ahogy mondod, jórészt a forradalmi hangulat volt az oka, és nyilván az osztrákoktól való függetlenedés. Ugyanez az orosz/komcsi elnyomás alóli szabadulás volt '56 motivációs rugója. Ezek önmagukban olyan erők ami kapcsán az emberek az utcára mennek.
  3. Az alapkijelentés az hogy az orosz gázszsállításoknak egy közvetlen akadálya van, az hogy Putyin elzárta a csapot, nics EU-s gáz embargó, nincs fizikai (karbantartási) oka. Ezt nem tudtad cáfolni, csak próbáltál elterelődni erről a tényről.
  4. Meg tud jelenni. Bárki leírhatja mit gondol, mert sajtószabadság van. Ezzel szemben Oroszországban nem. Ami nem tud megjelenni az a fake news propaganda, valóban ha az orosz érdek az állami szintű fake news terjesztés az nem tud hivatalosan megjelenni, ahogy bármilyen más fake news is akadályokba ütközhet, még az amerikai elnöké is, és ez így helyes, a szólásszabadság nem korlátlan, még ha te ostoba módon azt hiszed hogy igen.
 • NEXUS6 #79
  Mint azt korábban leírtam, nem kívántam vitatni az általad beírt pontosítást. Megköszöntem és elkértem volna a forrásod linkjét. Erre te gyökér módon beírtad, hogy Gúgli a barátom, és azóta is hiába jelzem hogy nem volt itt semmi vitató, ne adj isten támadó szándékom, te faxméregetsz. Gratulálok a vitastílusodhoz, amúgy!
  Szal nem baj, részemről nincs sértődés, hiszen ismerlek, ílyen vagy, ha zavarna már rég nem állnék szóba veled. De tudod, hogy ettől kezdve hasonló formában kapod tőlem is a háttér anyagokat. ;)
  Mondjuk elnézést is kérhetnél, de azt is mindketten tudjuk, hogy olyat te sose szoktál.

  Igen vettem, magamat cáfolom. De miért is!? Kérném ÚJRA ennek alapos kifejtését, amíg ilyen nincs addig elrakom a véleményedet a többi közé. Nincs mire reagálnom.

  Milyen terelősdi kísérlet? Ez volt az alapkijelentés: az orosz gázszállítás csökkentését már a háború előtt különböző indokokkal az EU/németek elkezdték az ÉÁ2 üzembehelyezésének szabotálásával. Pont.
  Te nekiálltál erre hablatyolni, ami kb az első gondolat volt ami eszedbe jutott, merthogy köze nem volt az akkor a sajtóban megjelent indokokhoz (amelyek szintén csak előrángatott indokok és nem valódi okok voltak). Csak jelzem újra.

  Miről beszélsz már megint!?
  Az volt a kijelentésem, hogy értelmes/szakmai szintű vita azért nem alakul ki a háborúval kapcsolatban, mert a sajtókorlátozások miatt az orosz érdekek, szempontok nem tudnak önmagukban, tisztán megjelenni. Pont.
  Tök mindegy, hogy milyen indokkal, féknyúz, vagy mert így szankcionálják a russzki újságírókat is, de az onnan jövő infó szűrt/szűkített.
  És igazán ennek az általánosabb, sajtószabadságra gyakorolt hatása sem érdekel, te kezdeted erre terelni a témát, amiről folyamatosan kijelentem, hogy hidegen hagy.
  Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2022.09.27. 14:40:11
 • defiant9 #78
  1. Volt kijelentésem, de csak elkezdted a direkt linket követelni. Amennyiben a kijelentésemre szeretnél ragálni akkor lapozz jócskán vissza.
  2. Leírtam hogy a kijelntéseddel magad cáfoltad meg. Ameddig nem olod fel ezt addig bukóban vagy.
  3. Terleődési kísérler az ÉÁ2-re, noha ez nem szükséges a gázszállításokhoz.
  4. Most már csak relatvizálni mersz a háború előtti állapothoz képest. Lol. Akkor ezt is buktad. Ami tény hogy Oroszországban durván sértik a sajtószabadásgot. Nyugaton amit betiltottak az az orosz fake news media, de az orosz hírügynökségek pl. szabadon elérhetőek. A fake news propaganda nem része a sajtószabadságnak, aki erre adja a fejét az számíthat a tiltásra.
 • NEXUS6 #77
  +1 (Uncsi)
  Van konkrét kérdésed, kijelentésed is, vagy csak a dedós faxméregetésed, beszólásaidat kívánod ismételgetni?

  Tehát érdemben nem tudsz reagálni a felsorolt történelmi pédákra, mert annak utána kéne gúgliznod? Mi az nem vagy rá képes?

  Nem tudod továbbra sem megfogalmazni, hogy az EU miért, milyen valódi szándéktól vezérelve kezdte szabotálni az ÉÁ2-re vontakozó érvényes szerződést már a háború elött. És azt sem tudod kigúglizni, hogy mi volt a hivatalos indok. Nem az, amit írtál.

  Ezredszer is leírom, a nyugati sajtókorlátozások nem érdekelnek az orosz viszonyokhoz képest. Az érdekel, hogy a nyugati, háború előtti viszonyokhoz képest erős torzítás van a ménsztrím médiában. Ez nem vita tárgya, te próbáltál valamint vitatkozni, ami engem spec nem érdekel, nem kívánok érdemben hozzászolni.
  Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2022.09.27. 09:14:47
 • defiant9 #76
  1. A Majdan szálat becitáló Nexus6 végülis megfutamodott ebben.
  2. Nexus6 önamagát cáfolta miszerint "Az emberek akkor mennek ki az utcára, ha valami egzisztenciális fenyegetettséget éreznek"
  Ez egyébként nyilvánvaló osotbaság, végtelen a sora az egyéb tiltakozásoknak
  3. "bejelenteték az ÉÁ1 üzemképtelenségét" ami hazugság. Az ÉA1 működőképes csak elzárták az oroszok a gázcspot, akinek ez nem nyilvánvaló annak komoly ismerethiánya van (ez lennél te). Amennyiben nem tudsz olyan okot felmutatni ami a meglévő orosz gázszálítási szerződéeket fizikilag blokkolná akkor csak mellébeszélsz.
  4. Nexus6 hozta be a sajtó szerepét:
  "amúgy Oroszország démonizálása, a politikai, választási rendszer negatív színben való feltüntetése is fontos lépésként szerepel"
  Majd annak kapcsán hogy nyugaton még mindig sokkal nagyobb a sajtószabadság, és tulajdonképp bárki megjelentethet orosz párti írásokat is, az már nem érdekli"
  Lol.
 • NEXUS6 #75
  +1 XD

  56- Hogy is mondtad lentebb, Gúgli a barátod!? Rengeteg érdekfeszítő cikket tud feldobni a SZER/CIA/56 összefüggésében. Hajrá!

  Azért a szoci tábor kifejezetten ráfeküdt anno a fiatalokra, tudod VIT-meg ilyenek. A teóriámat nem cáfoltam. Az volt, hogy egy rendes tömegmegmozduláshoz kell az egzisztenciális érintettség is (és az itt megvolt, nem akartak bevonulni), az hogy a KGB besegített valszeg csak extra volt.

  48-49-se hiszem hogy cáfoltam volna kérlek részletezd!

  Tehát továbbra sem tudod megindokolni, hogy már a háború előtt az EU miért is fékezett be egy felépített létesítményt, egy élő szerződést?
  A válaszodra azt irtam LOL. Miért is:
  "Mert a jelenlegi gázvezetékekre megkötött szerződések elégségesek az EU igényeihez, csak teljesíteni kellene őket " - nem elégségesek, és jelenleg a szankciókra hívatkozva bejelenteték az ÉÁ1 üzemképtelenségét és felhívják a figyelmet a megépített ÉÁ2 kihasználatlanságára. Ez nyilván egy nyomásgyakorlás, de a lényeget tekintve igaz. Azonban ha a jelenlegi/jövőbeni fogyasztás szerint elégséges az ÉÁ1, akkor minek is kötötték a szerződést az ÉÁ2re?
  "Miért nem teljesülnek? Mert Putyin szankcionál, és nem teljesíti a szerződéses vállalását. Vagy szerinted van olyan kötelezettség hogy csak az ÉÁ2-n lehet gázt küldeni?" Nem nincs, de lásd fentebb.
  Azonban továbbra sem válaszoltál arra, a kérdésre, hogy miért kezdte el az EU már az előtt megfúrni az ÉÁ2-t!? Amúgy nem ez volt az indok amit írsz. Hogy mi volt, ahhoz ott van a gúgli!

  Marhára vállalom, hogy buktam a sajtószabadság témáját Oroszországban, minthogy lexarom ezen kívül a rahedli olyan témát is, amit a beszélgetés elterelése miatt szoktál felhozni. XD
  LOL hol van itt a kettős mérce, írsz megint faxságokat, én csak a nyugati sajtószabadság kérdését próbálom vizsgálni, ahhoz képest, amilyen pl a háború előtt volt? :O XD
  Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2022.09.26. 11:45:03
 • defiant9 #74
  "Nem durcáskodom, pusztán ténymegállapítottam. "
  És mi a tény?
  500+ karakteren hisztizel, amikor elég lenne egy ctrl-c ctrl-v az információ eléréséhez?

  "56 az első színes CIA-által összehozott forradalmak között lehetett."
  Kérem az erre vonatkozótényeket. (a feltételes módtól kímélj)

  "Másrészt azért a 60-as, 70-es években a fiatalok körében azért elég népszerűek voltak a balos eszmék,"
  Sok társadalmi réteg tiltakozott de lényegében ezzel meg is cáfoltad a kiinduló teóriád, csak annyira buta vagy hogy ezt észre sem veszed.

  "48-49-es forradalom: Forradalmi hullám volt Európában, szal a külföldi hatás innen jött. "
  Ezzel meg is cáfoltad a kiinduló teóriád, csak annyira buta vagy hogy ezt észre sem veszed.

  "ÉÁ2 - nekem nincs érvem? Nekem kérdésem van, ember! :O"
  Erre reagáltam, amire nem volt válaszod, csak annyi hogy Lol. Innen ezt buktad.
  A gáz szállítási szerződések teljesülését Putyin szankcionálja, ott a cső lehetne bele küldeni a gázt, nem küldi. Ameddig erre nincs valamiféle magyarázatod addig ezt buktad.

  "Továbbra sem érdekel a sajtószabadság mértékének a témája"
  Szíved joga, vitába szálltál, de akkor ezt a témát buktad

  "Az érdekel, hogy itt meg az EU-ban esetleg még az USA-ban mi van. Putyin miatt aggódjanak az oroszok!"
  Nyilvánvaló hogy kettős mércét alkalmazol, ami kellemtelen ott inkább struccpolitikába menekülsz. Ez azonban a racionális vita szabályainak megsértése, így annak elbukása.
 • NEXUS6 #73
  +1 XD
  Nem durcáskodom, pusztán ténymegállapítottam. ;)

  Az alapkoncepció, hogy az emberek egzisztenciális és/vagy a külföldi behatás okok miatt mennek utcára.
  56: Egyrészt pár éve még tombolt rákosizmus, Sztálin halálával ugyan visszaszorultak ennek képviselői, de ezek aztán elkezdtek visszaszivárogni. Nagy Imre aki padláslesöprésügyi miniszterként aktívan részt vett a Rákosi féle vezetésben, 53-től a sztálinizmus/rákosizmus ellen fordult. 54-55-ben viszont a keményvonalasok visszatértével gyak elítélték, háziőrizetben tartották, stb, csak közvetlenül a forradalmat megelőzően került vissza a hatalomba. Szal az emberek joggal érezhették az általa képviselt reformok helyzetét bizonytalannak, hogy utcára is vonuljanak.
  Másrészt ne feledjük a SZER által a háború végétől nyomatott propagandát sem, 56 az első színes CIA-által összehozott forradalmak között lehetett. Lásd még 53-as Ajax hadművelet, iráni puccs.
  Vietnámi tiltakozás: a srácok nem akartak katonáskodni/meghalni/megsebesülni/megrokkanni Vietnamban. Ez elég erős egzisztenciális faktor (lásd orosz mozgósítás elleni tiltakozások). Másrészt azért a 60-as, 70-es években a fiatalok körében azért elég népszerűek voltak a balos eszmék, amit a SZU/KGB támogatott, VIT-ek, terrorista sejtek létrehozása miegymás.
  48-49-es forradalom: Forradalmi hullám volt Európában, szal a külföldi hatás innen jött. Az egzisztenciális előfeszítést meg a kolera járvány, burgonyavész hatásaitól való félelem adhatta.
  Fenntartom, az hogy az Ukrán kormány Putyin ráhatására befékezte az EU-s csatlakozás következő lépését jelentő dokumentumot önmagában túl elvont dolog, egzisztenciálisan nem elég konkrét ahhoz, hogy a liberálisok, a nácikkal és ny-i politikusokkal kézenfogva hetekig/hónapokig tüntessenek és végül, gyak a kormánnyal történt megegyezést követően forradalmat robbantsanak ki. Én erős külföldi ráhatást érzek ebben a szituban.
  Finoman fogalmazva.

  ÉÁ2 - nekem nincs érvem? Nekem kérdésem van, ember! :O
  Tehát továbbra sem tudod megindokolni, hogy már a háború előtt az EU miért is fékezett be egy felépített létesítményt, egy élő szerződést?

  Továbbra sem érdekel a sajtószabadság mértékének a témája, összehasonlítása! Mit nem értesz ezen. Te kanyarodsz újra és újra ehhez vissza!
  A kijelentésem az volt, hogy nem viszonylagosan, hanem konkrét intézkedésekkel korlátozzák a sajtószabadságot nyugaton, és ezzel a háború értelmezésének különböző, s ménsztrímtől eltérő álláspontok nem vagy csak nehezen tudnak megjelenni. Pont.
  Lexarom, hogy Putyin a saját portáján hogy sepreget, én Mo-n élek, ami szerencsére már nyugatnak számít azért. Az érdekel, hogy itt meg az EU-ban esetleg még az USA-ban mi van. Putyin miatt aggódjanak az oroszok!
  Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2022.09.24. 13:16:35
 • defiant9 #72
  "+1 faxméregető megjegyzés. XD"
  +1 Durcás Nexus6 hiszti aki nem hajlandó átmásolni egy linket és onnan megnyitni, hanem előformázva kéri.
  Avagy így akar elmenekülni egy újabb kellemtelen tény elől. Akkor ezen pontot is buktad.

  "Az emberek akkor mennek ki az utcára, ha valami egzisztenciális fenyegetettséget éreznek."
  Lásd nálunk '48-as '56-os forradalom, öszödi beszéd miatti felháborodás, vagy Vietnámi háború elleni tiltakozás. Akkor ezen koncepciód meg is dőlt.

  "ÉÁ2.
  LOL"
  Nincs érdemi érved. Ezt is buktad.

  "Nem az orosz sajtószabadság kapcsán savazom a nyugatot, hanem önmagában"
  vs
  "Sajtószabadság. Akkor most mi is a szint? Pl az USA valós sajtószabadsága mihez is van közelebb, lásd a Biden ügyet, a finnhez, vagy az orosz szinthez?"
  Tehát relativizáltál, és igen ahogy mondtam sehol nem 100%, hiába próbálod true/false-re redukálni a sajtószabadság állapotát. Sehol nem 100%. Ez persze egy kellemetlen aspektus, ismét csak nem tudsz rá reagálni, ezért inkább mantrázol.