MTI

Lézerfegyvert fejleszt Izrael

Naftali Bennett miniszterelnök bejelentette, hogy Izrael már egy éven belül elkészítheti védelmi rakétaelhárító lézerfegyverét - jelentette a The Times of Israel című izraeli hírportál.

"Izraelt lézerfalak fogják védeni" - hangsúlyozta Naftali Bennett a Tel-avivi Egyetem biztonságpolitikai tanszékének (The Institute for National Security Studies, INSS) évente megrendezett nemzetközi konferenciáján, ahol emellett kampányt hirdetett Irán és külföldi megbízottjainak gyöngítése érdekében. "Kezdetben próbaüzemben, majd hadrendbe állítva fog működni" - ígérte Bennett a tel-avivi konferencián, és azt is elárulta, hogy az új, lézeres légvédelmi rendszert először az ország déli részében telepítik, ahol a Gázai övezetből kilőtt rakéták a múltban számos alkalommal támadták a határ menti izraeli településeket.

"Végül Izraelt lézerfal veszi majd körül, amely megvéd minket a lövedékektől, a rakétáktól és a drónoktól" - hangsúlyozta a kormányfő. A lézerágyúk megjelenése jelentősen át fogja alakítani a jelenlegi helyzetet, amelyben a vaskupola légvédelmi rendszer mintegy 25 ezer dolláros (mintegy 8 millió forint) ellenrakétákkal fogja be az Izraelre irányzott, néhány száz dollárból előállított gázai rakétákat. Az ellenséges célpontokra irányított lézersugarak ára elenyésző, csak a lézerágyú működtetéséhez szükséges áramot kell biztosítani.

"Ők sok pénzt fognak elpazarolni, mi pedig nagyon keveset" - mondta Bennett, és jelezte, hogy Izrael külföldön is értékesíteni kívánja majd lézerfegyverének technológiáját. "Az izraeli légvédelem új generációja térségbeli barátainkat is szolgálja majd" - ígérte Bennett néhány nappal azután, hogy az Irán által támogatott hutik rakétát lőttek ki Jemenből az Egyesült Arab Emirátusokra Jitzhák Hercog izraeli államelnök ottani látogatásának idején.


Az izraeli védelmi minisztérium már több éve teszteli a fejlesztés alatt álló lézeres légvédelmi rendszert, amely a radarral működő észlelés után nem súlyos vasszerkezetű rakétát indít majd az ellenséges lövedék ellen, hanem lézerfegyverrel fogja be azt. Egy tavalyi kísérletben sikerült lelőniük egy drónt az új eszközzel, melynek telepítését a minisztérium kutatási és fejlesztési osztálya korábban csak 2024-re tervezte. Azért is gyorsíthatják a programot, mert attól tartanak, hogy egy jövőbeni konfliktusban a hadseregnek nem lesz elegendő elfogó rakétája a vaskupolához és más légvédelmi rendszerekhez, de a lézerágyúhoz nem szükséges lőszer, csak energiaforrás.

A lézerrendszer hátránya, hogy rossz látási viszonyoknál, felhős időben nem megbízható, de ezt repülőgépre is felszerelt fegyverrel próbálják orvosolni, amely a felhők fölött megkerüli ezt a korlátot. A Rafael fegyvergyártó és a védelmi minisztérium közös fejlesztésével a földi lézerrendszer nem helyettesíteni, hanem kiegészíteni fogja a rövid távú rakéták elleni vaskupolát és Izrael más légvédelmi rendszereit. A kisebb lövedékeket fogják be lézerrel, a nagyobbakat pedig továbbra is robusztus ellenrakétákkal - mondta tavaly újságíróknak Janiv Rotem tábornok, a minisztérium kutatási és fejlesztési osztályának vezetője.

Bennett bejelentése után védelmi tisztségviselők azt nyilatkozták helyi újságíróknak, hogy szerintük még évekig nem lesz kész az új lézeres légvédelmi rendszer.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • duke #6
  Hoallo keramiaval kell bevonni a raketat, meg folyekony nitrogen parolgasaval huteni. Ez talan meg kivitelezheto hazilag. Ettol meg, le lehetne loni, de lehet hogy 100-szor akkora teljesitmenyu lezer kellene hozza, az pedig mar nem lenne olcso meg lezerbol sem.
 • Adamcsaka #5
  Mintha Semmit sem tanult volna az emberiség a Csillagok háborúja Halálcsillagos sztorijából. Ennyire a háborgó háború kell? Az-az erőforrás sokminden másra is mehetne bizony ám.
 • kvp #4
  A skyranger egy jo rendszer, ha minden igaz Magyarorszag is bevasarolt belole, az itthon gyartando onjaro lanctapas Lynx alvazra szerelve. Egyebkent ha nagyon muszaly, akkor ezek az agyuk tankelharitasra is jok. Viszont sajnos a hatotavolsaguk nem eleg nagy, tehat egy ballisztikus raketa a palyaja csucsa utan ha meg is semmisul, a drabok mindenkeppen elerik a celteruletet. Ez utobbi ellen csak a felszallo fazisban torteno, lehetoleg roviddel az inditas utani megsemmisites a megoldas.

  Az izraeli rendszer eseten irjak, hogy inkabb csak a vaskuploa melle veszik, hogy ha szep az ido, akkor olcsobb legyen a vedekezes. Arra egyebkent jok, meg a kisebb dronok ellen. Egy sima gazcsovet azert eleg gyorsan at lehet egetni egy foldi telepitesu lezerrel es akkor gyakorlatilag a levegoben felrobban, meg a lakott terulet elott vagy idealis esetben meg az inditas helyehez kozel.

  Persze Izrael vedekezhetne amerikai modra is, tehat ahonnan kilonek egy raketat, akkor ugyanazon a ballisztikus palyan visszalonek egy masik, sokkal nagyobbat. A gond az, hogy ezzel tobb tizezer civil aldozatot okoznanak, amit a jelenlegi izraeli vezetes nem mer vallalni. (pedig alapvetoen ha akarnak klasszikus modszerekkel is meg tudnak oldani a problemat, lasd pl: https://en.wikipedia.org/wiki/Armenian_genocide )
 • dregnarr1 #3

  Utoljára szerkesztette: dregnarr1, 2022.02.09. 18:25:51
 • t_robert #2
  Kisebb gond, hogy ahhoz, hogy komolyan megrongáljanak egy repülő tárgyat mondjuk egy kilőtt rakétát. elég ideig és elég energiával kell megvilágítani a lézernek. A földi lézer esetén lehet elég energiát beletáplálni a lézerbe. Egy repülőről irányzott lézer esetében korlátozottak a repülőn előállított energia mennyisége. Ráadásul két egymáshoz képest is mozgó eszköz közt még nehezebb tartósan elég ideig fenntartani a lézersugárat. Azért 1 mp alatt nem olvad el egy rakéta a levegőben, ahhoz atom erőműnyi teljesítményt kéne rátolni pár másodpercig. Ráadásul a tipikusan Izraelre kilőtt barkács rakéták. Kasszam rakétának hívják nagyjából 1,5-2 méter hosszú 10 cm vastag csőből készült tákolmányok 2-3 kg robbanó anyaggal. Valóban 150-200 ezer forint körüli összegből barkácsolják őket össze mondjuk garazsakban. Amihez a robbanó fejet(valamilyen csapódó gyújtó) és a primitiv rakéta hajtóművet kapják a többit helyben barkácsolják hozzá. Viszont egy ilyen rakéta meglehetősen kicsi, ahhoz, hogy sikerüljön pontosan bemérni és elég ideig megvilágítani nagy energiájú lézer fénnyel. Ezekben a rakétákban nincsen vezérlés vagy bármiféle érzékelő, amit el lehet vakítani vagy tönkre tenni lézerrel. Kilövik gyorsít 10-15 másodpercet amíg ki nem ég belőle a szilárd hajtóanyag. aztán viszi valahová a lendület. 100-ból 99 nem talál el semmit leginkább csak a sivatag homokját. Nem is pazarolják a legtöbb rakétára a drága Vaskupola elhárító rakétákat csak amelyik valami lakott települést veszélyeztet arra indinak rá
 • inkvisitor #1
  1. A Hamas ezentúl esős vagy porviharos időben fog rakétákat indítani.
  2. Hamarosan lesz működő lézerfegyver.