SG.hu

Letették a szegedi lézeres kutatóközpont alapkövét

A lézeres kutatóközpont első megvalósítási fázisa 36,9 milliárd forint támogatási összeggel bír, melynek 85%-át az Európai Unió Strukturális Alapja biztosítja.

Ünnepélyes keretek között tartották ma délelőtt az ELI lézeres kutatóközpont alapkőletételét Szegeden. Az eseményen Lehrner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója tájékoztatta a megjelent hazai és nemzetközi kutatókat, munkatársakat és újságírókat a projekt állásáról és várható hatásairól. Ezt követően Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke tartotta meg köszöntőbeszédét. A közös alapkőletétel után Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora méltatta a beruházást, valamint az ELI-ALPS köré tervezett tudományos parkot, kiemelve ezek hazai és nemzetközi szempontból várható pozitív hatásait.

Az Európai Unió lézerközpontra kiírt pályázatát a Bajnai-kormány idején, 2009-ben, neves nyugat-európai nagyvárosokat maga mögött hagyva nyerte meg Szeged. A kormány biztosította az előkészítéshez szükséges forrást, ám ennek folyósítását a 2010-ben hivatalba lépő kabinet leállította. Ezután csaknem két évig kormányzati nyilatkozatok sora vonta kétségbe a fejlesztés szükségességét, az EU viszont ragaszkodott a beruházás megvalósításához, amit végül a kormány is elfogadott - írta Botka László polgármester.


Lehrner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: " A jövőbeni lézeres kutatóközpontban folyó alapkutatások elsősorban a molekuláris biológia, az anyagtudományok, az optika és a fizika egyéb területeire fókuszálnak majd. A kutatások során szerzett tapasztalatok közvetett eredményeket hozhatnak többek között az elektronika, a telekommunikáció, a gyógyszeripar vagy a mezőgazdaság vonatkozásában." Az ELI lézeres kutatóközpont a tervek szerint 2015 közepére épül fel. Eddigre már elkészül a lézertechnológia beépítésének egy része is és indulhat a kutatói munka. A nemzetközi kutató és tudós csoport munkáját segíti, hogy a lézertechnológia fejlesztése tovább folytatódik egészen 2018-ig, ezzel is megteremtve a lehetőséget a nemzetközi jelentőségű kutatási eredmények megalapozására.

A 24 400 négyzetméteres kutatóintézet Európában egyedülálló teljesítményre képes, és egyszerre mintegy 250 kutatónak és legalább ugyanennyi segítőjének ad majd munkát. További gazdaságfejlesztő hatása a mellette, 70 hektáros területen létrehozandó tudásparkon keresztül valósulhat meg, ahová a rendkívül gyorsan fejlődő lézeriparban érdekelt cégek betelepülése lesz lehetséges. Szakértők becslése szerint a lézerközpont és a tudáspark évi húszmilliárd forintos többletjövedelmet generál a városban és a régióban, továbbá mintegy ötezer család megélhetését biztosítja

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #2
    Basszus az előző nem ide tartozik.
  • ostoros #1
    https://www.youtube.com/watch?v=qv7qy7jot30
    Ez igen.