MTI

Lézer leplezi le az út menti pokolgépeket

Egy olyan lézert fejlesztettek ki a Michigani Állami Egyetem kutatói, mely megbízhatóan leplezi le az út menti robbanószerkezeteket, amelyek például Irakban és Afganisztánban számos amerikai és szövetséges katona életét oltották ki - közölte a Science Daily.

Az alkalmazott lézer energia-leadása alig tér el az egyszerű kézi mutatófényétől, érzékenysége és szelektivitása alapján képes nagy területek lefedésére és olyan robbanószerkezetek észlelésére, amelyek a katonák halálozásának közel 60 százalékáért felelősek. A terepre kihelyezett pokolgépek detektálása fontos, de különösen nehéz, mert rengeteg más vegyület található a környezetben, amely elfedi a keresett molekulákat - mondta Marcus Dantus kémikus, aki kutatócsoportjával elért eredményét az Applied Physics Letters című szakfolyóiratban ismertette részletesen.

"A robbanóanyagok azonosításában kritikus, hogy érzékeny és szelektív legyen a módszer a molekulaszerkezetre, mert így kerülhető el az épületek szükségtelen kiürítése vagy az utak lezárása hamis riasztások miatt" - tette hozzá Dantus. Az új lézer a milligramm milliomod részének megfelelő mennyiségű anyagot is képes azonosítani. A lézersugárban rövid és hosszabb impulzusok váltják egymást. Előbbiek megrezgetik a célba vett molekulákat, utóbbiak pedig "meghallgatják" a választ, és azonosítják a különböző "akkordokat". A rezgési frekvencia egyedi és megkülönböztető az egyes molekuláknál. A nagy érzékenységű lézerhez kamerák is csatlakoztathatók, és használatuk lehetővé teszi, hogy biztonságos távolságból pásztázzák végig a kérdéses területet.

Mint Dantus felidézte, ezt a típusú lézert és módszert eredetileg mikroszkópos vizsgálatokra fejlesztették ki, onnan adaptálták az új alkalmazási területre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • duke #3
    Nem rossz, csak konnyu atverni. Eleg csak par molekulat kipermetezni, es maris azt hiszik, hogy robbanoanyagot talaltak.
  • endrev #2
    Zseniális! Na annak aki ezt kitalálta, volt gógyija! Ez imaszőnyegért kiált.
  • radical #1
    hopp ez nagyon durva.