6
 • duke
  #6
  Hoallo keramiaval kell bevonni a raketat, meg folyekony nitrogen parolgasaval huteni. Ez talan meg kivitelezheto hazilag. Ettol meg, le lehetne loni, de lehet hogy 100-szor akkora teljesitmenyu lezer kellene hozza, az pedig mar nem lenne olcso meg lezerbol sem.
 • Adamcsaka
  #5
  Mintha Semmit sem tanult volna az emberiség a Csillagok háborúja Halálcsillagos sztorijából. Ennyire a háborgó háború kell? Az-az erőforrás sokminden másra is mehetne bizony ám.
 • kvp
  #4
  A skyranger egy jo rendszer, ha minden igaz Magyarorszag is bevasarolt belole, az itthon gyartando onjaro lanctapas Lynx alvazra szerelve. Egyebkent ha nagyon muszaly, akkor ezek az agyuk tankelharitasra is jok. Viszont sajnos a hatotavolsaguk nem eleg nagy, tehat egy ballisztikus raketa a palyaja csucsa utan ha meg is semmisul, a drabok mindenkeppen elerik a celteruletet. Ez utobbi ellen csak a felszallo fazisban torteno, lehetoleg roviddel az inditas utani megsemmisites a megoldas.

  Az izraeli rendszer eseten irjak, hogy inkabb csak a vaskuploa melle veszik, hogy ha szep az ido, akkor olcsobb legyen a vedekezes. Arra egyebkent jok, meg a kisebb dronok ellen. Egy sima gazcsovet azert eleg gyorsan at lehet egetni egy foldi telepitesu lezerrel es akkor gyakorlatilag a levegoben felrobban, meg a lakott terulet elott vagy idealis esetben meg az inditas helyehez kozel.

  Persze Izrael vedekezhetne amerikai modra is, tehat ahonnan kilonek egy raketat, akkor ugyanazon a ballisztikus palyan visszalonek egy masik, sokkal nagyobbat. A gond az, hogy ezzel tobb tizezer civil aldozatot okoznanak, amit a jelenlegi izraeli vezetes nem mer vallalni. (pedig alapvetoen ha akarnak klasszikus modszerekkel is meg tudnak oldani a problemat, lasd pl: https://en.wikipedia.org/wiki/Armenian_genocide )
 • dregnarr1 #3

  Utoljára szerkesztette: dregnarr1, 2022.02.09. 18:25:51
 • t_robert
  #2
  Kisebb gond, hogy ahhoz, hogy komolyan megrongáljanak egy repülő tárgyat mondjuk egy kilőtt rakétát. elég ideig és elég energiával kell megvilágítani a lézernek. A földi lézer esetén lehet elég energiát beletáplálni a lézerbe. Egy repülőről irányzott lézer esetében korlátozottak a repülőn előállított energia mennyisége. Ráadásul két egymáshoz képest is mozgó eszköz közt még nehezebb tartósan elég ideig fenntartani a lézersugárat. Azért 1 mp alatt nem olvad el egy rakéta a levegőben, ahhoz atom erőműnyi teljesítményt kéne rátolni pár másodpercig. Ráadásul a tipikusan Izraelre kilőtt barkács rakéták. Kasszam rakétának hívják nagyjából 1,5-2 méter hosszú 10 cm vastag csőből készült tákolmányok 2-3 kg robbanó anyaggal. Valóban 150-200 ezer forint körüli összegből barkácsolják őket össze mondjuk garazsakban. Amihez a robbanó fejet(valamilyen csapódó gyújtó) és a primitiv rakéta hajtóművet kapják a többit helyben barkácsolják hozzá. Viszont egy ilyen rakéta meglehetősen kicsi, ahhoz, hogy sikerüljön pontosan bemérni és elég ideig megvilágítani nagy energiájú lézer fénnyel. Ezekben a rakétákban nincsen vezérlés vagy bármiféle érzékelő, amit el lehet vakítani vagy tönkre tenni lézerrel. Kilövik gyorsít 10-15 másodpercet amíg ki nem ég belőle a szilárd hajtóanyag. aztán viszi valahová a lendület. 100-ból 99 nem talál el semmit leginkább csak a sivatag homokját. Nem is pazarolják a legtöbb rakétára a drága Vaskupola elhárító rakétákat csak amelyik valami lakott települést veszélyeztet arra indinak rá
 • inkvisitor
  #1
  1. A Hamas ezentúl esős vagy porviharos időben fog rakétákat indítani.
  2. Hamarosan lesz működő lézerfegyver.