MTI

Kísérleti űrhajót indított útnak Kína

Kísérleti űrhajót indított útnak Kína az ország űrprogramjának legújabb lépéseként - számolt be a CGTN kínai nemzetközi hírcsatorna.

Az űrhajót pekingi idő szerint kedd délután 6 órakor bocsátották fel a dél-kínai Hajnan szigetén található Vencsang kilövőállomásról az ország legnagyobb hordozórakétája, a Hosszú Menetelés-5B (LM-5B) segítségével, amelynek szintén ez az első útja. A teszten áteső, emberszállításra alkalmas űrhajó nagyobb, mint a jelenleg használt, háromfős legénység szállítására képes Sencsou, és újrahasználható lesz. A kilenc méter hosszú modell hatfős legénység befogadására alkalmas, de két napig tartó kísérleti útján senki sem tartózkodik az űrhajóban.

Az LM-5B típusú hordozórakéta a Hosszú Menetelés sorozat legnagyobb erejű rakétája, amely nem kevesebb mint 22 tonnányi szállítmányt képes alacsony Föld körüli pályára juttatni. A CCTV kínai hírcsatorna tudósítása szerint a kínai űrkutatási ügynökség sikeresnek nevezte az űrhajó kísérleti repülését.

Kína kiemelten kezeli az űrkutatás fejlesztését az elmúlt években, hogy Oroszországhoz és az Egyesült Államokhoz felzárkózva az űrhatalmak közé kerüljön 2030-ra. Peking tervei között szerepel egy űrállomás kiépítése, valamint egy Mars-misszió is. A háromfős legénységgel tervezett űrállomás központi elemét a tervek szerint a jövő évben állítják majd Föld körüli pályára, a most tesztelt űrhajó feladata pedig az asztronauták odajuttatása lesz. A Mars-misszióra tervezett, Tienven-1 nevű, legénység nélküli orbiter és felszíni jármű a tervek szerint idén indulna útnak. Csang Ko-csien, a kínai Nemzeti Űrhivatal vezetője szerint már júliusban felbocsáthatják, ám a Mars felszínét csupán mintegy hét hónappal később fogja elérni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • gaszton421 #3
  Ezek az adatok a Saturn V rakétáról eléggé hasraütéssel jöttek létre, az alacsony Föld körüli pályára 140 tonnát, (310000 fontot), a Hold felé pedig 46 tonnát tudott felgyorsítani. az a "közepes" föld körüli pálya eléggé bizonytalan, de nem is érdekes, mert soha sem használták ilyenre.

  A többi részével egyetértek, de ez a hordozórakéta soha egyetlen percig sem készült arra hogy a Saturn V-vel versenyezzen, kb annyit kell tudnia amit a Proton rakéta tudott, vagyis 20 tonna körüli űrállomásmodulokat juttassanak fel vele és az ehhez küldött személyszállító és teherszállító űrhajókat. Erre úgy néz ki megfelel.
 • t_robert #2
  Azért ez a rakéta még nem az igazi. Ha a 60-as évekbeli Saturn V rakétából indulunk ki. Az elvileg alacsony pályára a föld köré 100 tonnát tudott felvinni. föld körüli magas pályára 50 tonnát. a holdig meg 20 tonnát. Na nem mintha más ma használt rakéták teljesítménye megközelítené a Saturn V-öt.
 • SANTANTICA #1
  Na végre felpezsdül a dolog. Usa is kénytelen a sok kamuzás után (Obamamaki és társai) iparkodni. Persze mint mindig most is rossz irányba....lásd "űrhaderő"