MTI

Skóciában lesz az első brit űrrepülőtér

Skócia északi partjainál, Sutherland megyében épülhet meg az első brit űrrepülőtér - írta a BBC.

A műholdakat szállító rakéták függőleges irányú fellövésére a legalkalmasabbnak az A'Mhoine-félszigetet találták - olvasható a brit űrkutatási hivatal (UK Space Agency) vasárnapi közleményében. Az űrügynökség 2,5 millió fontot (912 millió forint) biztosít az űrkikötő építésére a Highlands and Islands Enterprise-nak. Minél hamarabb, már a 2020-as években el akarják indítani az első rakétákat.

"A brit földről induló első űrrakéta visszaszámlálása ezennel megkezdődött. Az Egyesült Királyság szándéka, hogy az ország űrszektora a világ űriparának 10 százalékát tegye ki 2030-ra. Büszkék vagyunk, hogy bennünket választottak, hogy segítsük a célt megvalósítani" - mondta Patrick Wood, az együttműködésben részt vevő amerikai repülőóriás, a Lockheed Martin képviseletében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #7
    Ketfelekeppen lehet legalisan penzt lopni. Ugy, hogy utanna semmi hasznos ne keletkezzen, ilyen a 20 centis kilato esete ami semmire sem jo. Meg ugy, hogy utanna az embereknek is legyen belole valami hasznuk, ilyen az ut es vasutfelujitasok esete, amibol tudnak lopni, de az emberek is kapnak valamit.

    A skot peldaval az a gond, hogy a helyszin ott van, de a penzbol varhatoan a helyiek semmit nem fognak latni. El is koltik, a hivatalos celjat se eri el (hasznalhato uripar), de meg a burkolt celjat (a helyi valasztok lefizeteset) sem eri el. Raadasul a penz jelentos reszet nem ellopni fogjak, hanem odaadjak olyan piaci szereploknek akik megkoszonik es elteszik, de cserebe semmilyen politikai vagy gazdasagi elonyt nem biztositanak a penzt elkolto poltikusoknak. Gyakorlatilag senki nem nyer rajta semmit.

    ps: A harmadik valtozat a penzkoltesre amit az EU is probal buntetni, amikor celzott maganszemelyeknek juttatnak toket, azaz egyreszt elmegy az allami tamogatas, ebbol lopnak magancelra, valamennyi jut a lakossagnak is mert valami hasznalhatora koltik, de kozben helyzetbe hoznak /feltokesitenek/ ismerosoket, akik utanna mar tenyleges gdp novekedest is tudnak generalni es bele tudnak szolni az allamtol fuggetlen gazdasagi folyamatokba is. Persze ez a fajta gazdasagi trukkozes nem jellemzo nyugat europara, igy a briteknel sem merul fel. A kinai gazdasagi csoda egyebkent pont erre a strategiara epul es japan is ezzel jott fel a semmibol a haboru utan, amig a 80-as evek kozepen nem hagytak magukat kicsinalni a britekkel kb. egy idoben egy magyar szarmazasu kockazatitoke befekteto altal.
  • ostoros #6
    Pontosan... Tulajdonképpen mindegy is, hogy megtérül-e a befektetés... Az Apolló program sem amiatt térült meg, mert elérték a Holdat, hanem a kifejlesztett technológiák civil hasznosítása miatt.
    Ha elég pénzt elbasznak a skót területen, -gondolják az angolok- akkor a skótok majd nem akarnak elmenni, mert még több pénzt remélnek majd a maradásból.
  • cateran #5
    A cel nem barminek is az elerese, hanem, hogy jelentos osszegnek laba keljen, de hivatalos csatornakon, "legalisan".....
  • kvp #4
    Az a baj, hogy nem jol koltik el a penzt. Olyan ipart/akarmit kellene odavinni aminek van ertelme. Egy szinte sehogy sem hasznalhato otletre rakoltenek egy halom penzt es nagyjabol semmi gazdasagi vagy tarsadalmi haszna nem lesz.
  • ostoros #3
    Ez mind igaz, de amit írtam, azt nem invalidálja.
  • kvp #2
    Az a baj Skociaval, hogy nagyon eszakon van. Muholdak inditasahoz az idealis hely az egyenlitonel van. (mar Verne leirta az okat, o jelolte meg eloszor a mai Kennedy urkozpont kornyeket is mint az USA szamara idealis inditohelyet) Minden allam megprobalja annyira az egyenlito melle rakni a bazisat amennyire csak tudja, a franciak meg egy gyarmatukig is elmentek, csak picit is az egyenlito fele legyen.

    Eszakra csak ballisztikus raketakat erdemes telepiteni, mert onnan konnyebb elerni Oroszorszagot. Es mi volt a kerdeses helyszinen regebben? Igen, egy ballisztikus raketatamaszpont, amit a tengeralatjarora telepitheto raketakra valo atallas miatt zartak be. Ellenben azok bazisat tovabbra is ott hagytak a kozelben, mert egyreszt igy az atomarzenal jo tavol van Londontol, masreszt meg mindig arrafele vannak az Oroszok.

    Ide barmilyen polgari jellegu urrepuloteret telepuiteni max. kormanyzati penzkoltes celjabol ertelmes, mivel ennel meg Magyarorszag is sokkal jobb adottsagokkal rendelkezik (osszessegeben persze nem). A hideg teli idojarasrol es a gyakori eros szelekrol nem is beszelve, ami az ev nagyreszeben hasznalhatatlanna teszi barmilyen celra az uj bazist.
  • ostoros #1
    Csak rájönnek lassan az okos fejükkel, hogy nem csak London és környéke létezik, ha meg akarják tartani a skótokat akkor bizony fel kell fejleszteni azt amit eddig perifériaként kezeltek.