Gyurkity Péter

Vegyifegyverek ellen készül egy új egyenruha

A cél nemcsak a különböző mérgek elleni védelem, hanem azok megsemmisítése.

Meglehetősen érdekes, némileg meglepő írás jelent meg a napokban a Wired oldalán, amelyben a Northwestern University és az amerikai hadsereg közös projektjének részleteiről számolnak be. Eszerint már gőzerővel dolgoznak azon új egyenruhákon, amelyek minden eddiginél jobb védelmet nyújtanának a különböző vegyifegyverek ellen, ez azonban még néhány évet mindenképpen igénybe vesz.

A hadsereg egy nekik dolgozó szakértő elmondása alapján hosszú ideje igyekszik olyan új egyenruhákat kifejleszteni és legyártani, amelyek jobb védelmet nyújtanak a katonák számára. Itt persze jelenleg is rendelkezésre állnak azon eszközök, amelyek viszonylag jó védelmet biztosítanak az ilyen fegyverek, így például az idegmérgek ellen, viszont a cél nemcsak a védelem fokozása, hanem ezen fegyverek automatikus megsemmisítése, illetve közömbösítése, amelynek érdekében a katonának nem kellene semmit tennie. A jelek szerint megtalálták az ideális megoldást, amely többek között a szarin, a szomán, valamint a VX idegmérgek ellen is alkalmazható, vagyis a BSL-4 (Biosafety Level 4) besorolású laboratóriumok által előállított anyagok sem jelentenének különösebb kihívást.


Érdekességként jegyzik meg, hogy éppen ilyen labor található Wuhanban is, ezzel kapcsolatban pedig már hetekkel ezelőtt felbukkantak a különböző összeesküvés-elméletek (miszerint a koronavírus kórokozója valójában onnan szivárgott ki, illetve a kínaiak eredetileg Kanadából lopták azt el). Az amerikai illetékesek mindenesetre az egyetem kutatóival közösen folytatják munkájukat, a beszámoló alapján pedig egy kristályos molekula, az MOF-808, segítségével sikerült is komoly előrelépést elérni. Ezen molekula magához vonzza a levegőben lévő párát, ez utóbbi ugyanis az alak és a kémiai tulajdonságok miatt szeret ezen kondenzálódni, eközben pedig megkezdődik a hatóanyagok lebontása, amelyben az itt jelenlévő cirkónium atomok is segítenek. A folyamathoz legalább 30 százalékos páratartalomra van szükség, ennek megléte esetén nem lenne különösebb gondunk a fenti mérgekkel.

A vegyifegyverek folytatódó fejlesztése és esetleges jövőbeni alkalmazása miatt mindenképpen szükség lesz az új egyenruhákra (és az egyéb fejlesztésekre), ezek az évtized végére állhatnak majd készen a bevezetésre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!