Gyurkity Péter

Ismét munkában az óceán takarítója

Megoldották a gondokat, a teszt végre sikeres volt.

Még januárban számoltunk be arról, hogy kisebb-nagyobb problémák miatt ideiglenesen leállt az óceán megtisztítása, ezt pedig további tesztek, illetve a folyamatos optimalizálás követi majd a sorban. Most végre sor került az újraindulásra, ezt pedig rögtön siker koronázta.

A szervezet hivatalos bejelentésében arról olvashatunk, hogy a System 001/B névre keresztelt első, a tervezettnél kisebb méretű platform az egy teljes évet felölelő tesztelés után most sikerrel végezte el a számára kitűzött feladatot, itt pedig nemcsak a nagyobb méretű, szabad szemmel is jól látható különböző műanyag szemetet, valamint a halászok által alkalmazott nagyobb hálókat, de még 1 mm méretű mikroműanyagokat is sikerült elfogni, az óceán saját áramlására, a természetes körülményekre támaszkodva, azokat kihasználva. A sorrendben második kísérlet még júniusban indult, ismét Vancouver városából indultak útnak a szervezet hajójával, az eredetileg 7 évvel ezelőtt elindult kezdeményezés ezzel pedig pozitív hírekről számolhatott be.


A mérnököknek egyszerre két fontos problémára kellett megoldást találniuk. Először az jelentett gondot, hogy komoly sebességbeli eltérés volt a rendszer, valamint a felszínen hánykolódó műanyag szemét között, itt viszont egy speciális horgonnyal sikerült lelassítani a platformot, hogy ezt követően a gyorsabb szemét szépen felgyűljön a kívánt pontokon. A második lépésben a felhalmozódó, egymásra rakodó szemét méretét kellett megfelelő módon kezelni, itt azonban a moduláris felépítés nagy segítséget jelentett, így a korlátot képező elemeket is módosították, méghozzá a helyszínen, így nem volt szükség a visszatérésre és a kikötésre. Innentől kezdve csak minimális mennyiségű szemét dobódott ki a rendszerből, vagyis a fő problémákat megoldották.

A következő lépést a kisebb rendszer nagyobb testvérének kialakítása jelenti, ez a tervek szerint a System 002 néven mutatkozik majd be, amely jóval hosszabb ideig, eredményesebben halmozhatja majd fel a szemetet. Ennek sikeres üzemelését követően már a visszatért műanyag újrafeldolgozása lesz soron, ami szintén nem kis probléma.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • M2 #22
  Ezzel már elkéstünk, mert a szemét már ott van, ki kell szedni. Még akkor is ott lesz, ha a szemetelésünk (valami csoda folytán) teljesen megszűnik, mert egy-egy szökőár elvisz egy fél várost.
 • TokraFan #21
  Neked valóban nem megy, ne erőltesd! Pedig direkt olyan képet linkeltem, ahol a szeméttelep felett százával repdesnek a madarak, már csak ebből is látnod kéne, hogy az élővilágra gyakorolt hatásban sincs semmi különbség, maximum más állatok érintettek közvetlenül (értelemszerűen).

  Azon persze nem lepődöm meg, hogy a látható világon kívül mást nem vagy képes értelmezni, úgyhogy molekuláris biológiával és szerves kémiával sem foglak terhelni, előbb ált.iskolai bioszt/kémiát kéne felfogni.
  Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.10.10. 20:15:26
 • ostoros #20
  Nyilván ugyanaz a 2 méter mélyre elásott szemét biológiai hatása, mint ha ugyanez egy bálna gyomrában, egy fóka nyakára tekeredve, vagy a halak testében van. Nyilván.
  Okos gyerek vagy te, össze tudod hajtani a ruhádat, de ehhez semmi közöd.
  Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.10.10. 18:40:29
 • TokraFan #19
  Az igazi problémát a szemmel nem látható szenneyzés okozza, legyen az mikro-műanyag, mérgező vegyületek, vagy sugárzó anyagok. A szennyezés veszélye elsősorban ezekből fakad, nem abból, hogy számodra csúnya az úszkáló PET palack a víz tetején. Márpedig mindhárom esetben pont úgy a körforgás részévé válnak a veszélyes szenneyő anyagok az eső/talajvíz által, mint az Óceánokba direkt eregetve! Gondolj csak arra, amikor a köcsög ruszkik leb*szták a szennyező anyagaikat a Taszári bázis talajára, aztán hamarosan már a kilométerekre fekvő falvakban sem lehetett többé használni egyetlen fúrt kutat sem.

  Vagyis nekem sincs több kérdésem, mert még azzal sem vagy tisztában, hogy a víz oldószer, ami kiválóan oldja többek között az ion és poláris vegyületeket! Vagyis ha a szárazföldön ázik benne a mérgező szemét, majd szivárog bele a talajba és talajvízbe, akkor ugyanúgy b*szhatod, mert simán eljut az ivóvizedig és az Óceánokig is! Period!
 • ostoros #18
  Igen, akkor a talajban a műanyag ugyanakkora sebességgel mozog, mint egy folyóban. Semmi különbség nincsen, a két eset ugyanaz. Legyen neked igazad.
  NINCS TÖBB KÉRDÉSEM.
  Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.10.08. 21:39:10
 • TokraFan #17
  Nem, én a tényekhez ragaszkodom, te meg a fantáziádhoz.
 • ostoros #16
  Én vagyok aki ellenmond, mi? Inkább ragaszkodsz a hülyeséghez, csak mert ÉN mondtam ellent...
  Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.10.08. 19:29:04
 • TokraFan #15
  Egyetértek! Az emberek is felelősek, ráadásul több szempontból is és valóban, összességében ez sem elhanyagolható mértékű. A problémát súlyosbítja, hogy hiába változtat néhány ország, ha a többi továbbra is tesz rá, az emberek fejében pedig különösen nehéz rendet tenni, különösen az olyan szellemileg elmaradott és kultúrálatlan országokban, ahol még mindig valahol a középkor szintjén rekedtek fejben.
 • wraithLord #14
  Persze, az lenne a legjobb megoldás, hogy ki sem kerül a vízbe (vagy úgy általában környezetbe/természetbe) a szemét. Viszont van benne pármillió tonna, ami ott fog úszkálni benne még egy jó ideig, szóval nem árt kihorgászni. Csak utána ahelyett, hogy lebasszák valahova, amit lehet, újra kéne hasznosítani... amit nem, azt pedig megsemmisíteni. Csak senkinek sem érdeke (még) ezt megvalósítani hatékony méretekben.

  Szerintem az egyéni szemetelés, életmód is közrejátszik, nem csak az állami és privát cégek ("a nagyok") szarnak bele a dologba. Egy ember kevésnek tűnik ahhoz, hogy ekkora problémát okozzon, de ha csak a nyugatot vesszük, az durván másfél milliárdszor 1 ember, ami azért elég számottevő. Szóval még csak állami cégezni is fölösleges, mindenki felelős vagy így (konkrétan szemetel), vagy úgy (nem tudatos vásárlási szokások). Igaz, utóbbit viszonylag nehéz megoldani, ha egyszer a nájlonzacsi és a látványosan, szarrá csomagolt termékek korát éljük, ahol a fogyasztás pörget mindent.
 • TokraFan #13
  Álmaidban esetleg, de nem a valóságban! Nézz már meg egy random szárzaföldi szeméttelepet a valóságban, akár Magyarországon (nem beszélve a súlyosabb helyekről, mondjuk Kínáról, Indiáról). Gondolod ekkora foshalmot fedett, kibetonozott tárolókban tartanak? Olvasgass már te is kicsit...Igen, a veszélyes hulladékok számára van néhány modern, viszonylag hülyebiztos tároló (de még ott sem jellemző, olvasgass csak kicsit, hogyan tárolják pl. a ruszkik az erősen sugárszennyezett hulaldékukat), a sima kommunális szemét nyugodj meg, simán a talajra van leb*szva.

  Bár neked felesleges mondani tényeket, mert számodra csak az a lényeg, hogy ellentmondj. Mindig! Beszélhetsz itt össze-vissza zöldeket, de a takarítás nem megoldás. Az egyetlen megoldás az, ha eleve ki sem kerül a vízbe a szemét! Szűrni kéne a kibocsátóknál, csak b*sznak rá mert gazdaságtalan beépíteni a technológiát és mert költségekkel jár. Mielőtt rázendítenél a "gecimultikra", jelezném, hogy az állami vállalatok se kivételek, sőt!
  Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.10.07. 23:13:04