Gyurkity Péter

Indul az óceáni szemét begyűjtése

Néhány napon belül indul a nagy projekt, hatalmas uszály gyűjtheti be a szemetet.

A The Ocean Cleanup projekt kapcsán mi is írtunk már arról, hogy a csendes-óceáni szeméthegy sokkal nagyobb annál, mint azt korábban gondoltuk. Egy holland eredetű kezdeményezés résztvevői azonban most elindítanák a nagy begyűjtési akciót, amely egyelőre bétateszt formájában mutatná meg számunkra, hogy mennyiben hatékony és életképes a rendszer.

A hivatalos oldalon láthatjuk, hogy szeptember első napjaiban indul majd el a program, amely az első körben egy kisebb megoldással kísérli meg az óceán felszínén lebegő műanyag termékek begyűjtését. Maga a rendszer viszonylag egyszerű, itt egy 600 méter hosszú, az óceán felszínén végighúzódó láncról van szó, amelyet egy 3 méter mély „szoknyával” egészítettek ki, hogy megakadályozzák a különböző darabkák átszivárgását. Még az egyes termékek lebomlása előtt be akarják gyűjteni azokat, hiszen a mikroműanyagok a halakon keresztül a táplálékláncba is bekerülnek, további szennyezve a környezetet. A természetes áramlásokra és mozgásra bíznák a szemét terelését, itt azonban 4-6 hetente szükség lesz a rendszer átvizsgálására és kiürítésére, hogy lehetővé tegyék a munka folytatását. Az illetékesek nagyon kíváncsiak az első eredményekre, hiszen ettől függ majd a további példányok vízre bocsátása, illetve beüzemelése.


A tervek szerint 5 éven belül a jelenleg megtalálható szemét nagyjából felét gyűjtenék be, 2040-re pedig elérnék a 90 százalék feletti arányt. Elmondásuk szerint sietnünk kell, mert az előrejelzések szerint 2050-re már a halak mennyiségét is meghaladná a tengereken hánykolódó műanyag szemét, amelynek eltakarítására eddig nem sok erőfeszítést láthattunk, annak ellenére, hogy gyakorlatilag az ötvenes évek óta folyamatosan szennyezzük a nagy vizeket. A kibocsátás persze napjainkban is folytatódik, ezért az átfogó megoldásnak tartalmaznia kell ennek mérséklését, esetleges leállítását, hogy a jövőben ne legyen szükség hasonló akciókra.

A begyűjtést követően jöhet az újrafelhasználás, amelyben a csapat szintén igyekszik segíteni, egyben pedig bevételi forrásként is tekintenek erre, hiszen ebből némi pénz is befolyhat. Várják azonban szervezetek, csoportok, valamint magánszemélyek támogatását is, erre mindenképpen szükség lesz a nagyobb flotta üzembe helyezéséhez. 5 nagyobb szeméthegyet ismerünk, az összesen 21 millió euróba kerülő System 001 csak ezek egyikét veszi célba, szigorúan tesztjelleggel, ezután jöhetnek majd a további, még nagyobb példányok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • molnibalage83 #14
  Bocs, de ez marhaság. Mert akkor többet fordítsz a projektre, mint ami a haszna. Röviden, hippi duma...
 • VolJin #13
  Okoska, senki nem kommentelt olyat, amin háborogtál...
 • MaxMontana #12
  A másik érdekes elképzelés pedig az ún. Manta projekt. Ott egyetlen műanyagszemét-tisztító hajó kerülne 30 millió dollárba, és száz hajót terveznek.
 • MaxMontana #11
  Nem ártana utána olvasni a témának, akkor nem születnének ilyen "nagyszerű" ötletek, amilyenek az előző kommentekben felmerültek. https://www.theoceancleanup.com/
 • ximix #10
  A halászhajóknak adhatnának ki melóba ilyen szemét szedést, aki önként részt vesz benne az kapott volna valami zöld címkét a termékeire vagy valami egyéb kedvezményt, előnyt a halászati jogokra a többi halászhajóval szemben.

  A 21millió euróból futotta volna pár halászhajóra is talán, egy új sűrű szövésű háló és már mehet is.
  http://www.seaboats.net/39.95m-fishing-trawler-xidp1348872.html
  A felszecskázott műanyag részecskéket meg önvezérelt önműködő személyzet nélküli viharálló hajókkal oldanám meg, melyek követnék a részecskefelhőket és szűrnék a vizet, esetleg a katonaságot is bevonnám a projektba valamilyen módon.
 • bdzsana #9
  de b.szki ezek akkor is létrejönnek ha ők nem szedik össze, tehát egy szemétheggyel így is úgy is kevesebb. Komolyan én sem értem mi a f.sz van az emberekkel. Nem ők tehetnek róla hogy mások szennyezik a környezetet. Nincs ahhoz hatalmuk, hogy ezt megállítsák de amit tudnak megtesznek.
 • overseer-7 #8
  "5 nagyobb szeméthegyet ismerünk, az összesen 21 millió euróba kerülő System 001 csak ezek egyikét veszi célba"

  erről van szó.. hogy lassan újabb szigetek jönnek létre az óceánon.. lassan nevet is adhatunk nekik.. úgy sem tűnnek el egy jó darabig.

 • Mozes #7
  F@szom, milyen emberek vagytok ti, mindenben csak a keserűség, az elégedetlenség. Már ha 3 palackot összeszed, amit különben nem szedne össze senki, már akkor megérte és itt 100 tonna nagyságról beszélünk, amit 5 év alatt össze fog szedni és ez tény kérdés. Persze nem az összeset, és?!
 • molnibalage83 #6
  Ebből látszik, hogy megint rózsaszín ködös hurráoptimista vagy csak. Egy 5 sec keresés elég lenne...
 • barret #5
  Régen nem volt ennyi műanyag,viszont mindenkinek volt saját szatyor,amivel ment a boltba.Megoldották. És minden üvegben volt,ami ma pet palackban. Annyi szemét van a tengerekben,hogy azt lehetetlen eltávolítani.