Új földtörténeti kort jellemez a műanyagözön

Erre figyelmeztetnek a kutatók, akik a hulladék felhalmozódását emelik ki.

A műanyag szemét problematikájáról számos alkalommal írtunk már, itt elsősorban az óceánok felszínén lebegő, valamint a mélyebb rétegekben is megtalálható hulladékhegyek szerepelnek a híradásokban, viszont a jelek szerint még a csapvízben és a palackolt vízben is komoly mennyiségben található mikroműanyag, így ezt mi is napi szinten fogyasztjuk. Egyes kutatók szerint a felhalmozódás már önmagában jelzi egy új földtörténeti kor kezdetét.

A napokban tettek közzé egy friss tanulmányt, amely a Scripps Institution of Oceanography hajójának segítségével vett üledékmintára épül, ez azonban szépen megmutatja, hogy az elmúlt évtizedekben milyen mértékben halmozódott fel a műanyag hulladék. Bár az eredetileg 2010-ben vett minta egészen 1834-ig megy vissza az időben, a műanyag jelenléte és annak mindennapokban történő alkalmazása igazán csak 1945, vagyis a második világháború után vált komollyá, hiszen ekkor futott fel a gyártás volumene, ez pedig szépen kirajzolódik a mintából kapott eredményeken. Egyértelmű a felhalmozódás növekedése, amit jól jellemez, hogy a mennyiség minden 15 évben megduplázódott.

Érdekesség, hogy itt nem a sokszor emlegetett mikroműanyagok jelenlétét sorolják az első helyre, hanem a ruházatban használt rostokat, amelyek a teljes mennyiség 67,5 százalékát teszik ki. Ez egyben tovább bonyolítja a helyzetet, hiszen amíg (törvényi szabályozás és a szokások módosítása révén) visszaszoríthatjuk a különböző eszközök, így például a műanyag szívószálak használatát, a ruházati elemek betiltása jóval erősebb ellenállásba ütközne. A kutatók szerint napjainkban évente 4,8 és 12,7 millió metrikus tonna közötti műanyag hulladék kerül az óceánokba, ami különösen a parti régiók vizeit sújtja erősen – itt pedig az állatvilágra gyakorolt káros hatást nem is vették figyelembe.

A trend a csapat tagjai szerint egyben a többek által javasolt új földtörténeti kor, az antropocén kezdetét is jól jelzi, hiszen a jövő régészei és geológusai komoly mennyiségben bukkannak majd ilyen hulladékra a ma lerakódó rétegekben. Kérdéses, hogy ezt milyen módszerekkel tudjuk megakadályozni, vagy akár a káros hatásokat mérsékelni, erről ugyanis eddig szó sincs.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • molnibalage83 #9
  Ez az összes. Hogyan férne bele az összes műanyag hulladék a más égetés mellett...?

  Nem kell minden hülyeséget elhinni és abból a végtelenbe extrapolálni. Ettől függetlenül az újrahasznosítás aránya nem túl jó és további gond, hogy egyes nem újrahasznosítható is a szelektívben végzi, de sok meg nem. Mert rohad kevés helyen lehet szelektíven kidobni. Akkor meg a gyök2 ember belekúrja az első szemetesbe, amit lát az utcán. Én akkor inkább hazaviszem és ott dobom ki.
 • ostoros #8
  "Magyarországon az akkurátusan szelektíven gyűjtött hulladékot szépen "szelektíven" összeöntik és viszik az egészet a hulladékégetőbe"
  Városi legenda.
 • TOR-rent #7
  Magyarországon az akkurátusan szelektíven gyűjtött hulladékot szépen "szelektíven" összeöntik és viszik az egészet a hulladékégetőbe, vagy szépen összeöntve az egészet lerakják valami telepen . Finnországban nemcsak a pofájuk jár, hanem 11 féle különböző módszerrel válogatnak szét napi több ezer tonna hulladékot , szinte maradéktalanul, az ülepítéses, légbefúvásos, mágnesezéses, hőelválasztásos, acentonban való feloldásos módszerek közül a lehető legtöbb műanyag és fémfajta, a szerves hulladék jelentős része visszakerül a felhasználási körforgásba.
 • VolJin #6
  +1
 • dyra #5
  Jó van az, a táplálékláncban szépen visszajön. Nemsokára a 100% mikroműanyag mentes élelmiszerért és vízért sokat lehet majd kérni. BIO plusz lesz majd a jelölése.
 • vilinger #4
  Sajnos az egész világ benne van a szemetelős buliban, nem csak a sárgák.
 • Kissssss0 #3
  akkor ti még nem láttatok kinai turistát....
 • vilinger #2
  Igen, odakerül. A madarak is elhordják és a Dunából, Tiszából a halak is leviszik a tengerhez. És sajnos magyarok is járnak szép számban hajóutakon, szemetelnek is rendesen ahogy itthon is mindenhol...
 • tom_pika #1
  Mégis pontosan hogy kerül az óceánokba a műanyag? A Magyarországon szeletíven gyűjtött műanyag is odakerül? Vagy miért cseszegetnek vele minket?