Gyurkity Péter

Vulkán erősíti meg a Nagy-korallzátonyt

A szenvedő korallokat a táptalajként szolgáló, megszilárdult láva erősítheti meg.

Az Ausztrália keleti partja mellett található Nagy-korallzátony az elmúlt években több alkalommal is felbukkant a hírekben, a természeti szépség helyett azonban a helyszín veszélyeztetettsége volt a középpontban, itt ugyanis több kellemetlen fejleményről is kénytelenek voltunk beszámolni. Most egy érdekes esemény jelenthet mentőövet, ez pedig szintén természetes eredetű.

A Facebook oldalán bukkant fel egy rövid bejegyzés, amely szerint a térségben egy meglehetősen nagy területen jelentek meg a megkeményedett lávatörmelék darabjai, amelyek a hajókra is némi veszélyt jelentenek. A sokat szenvedett korallzátony számára azonban szinte mentőövet jelent ezen törmelék megjelenése, hiszen egy közeli, a vízfelszín alatti vulkán kitörésének eredménye kitűnő táptalajt jelent a koralloknak és egyéb élőlényeknek, így (amennyiben a kisebb-nagyobb darabok a megfelelő irányban hánykolódnak tovább) komoly mértékben megerősödhet a helyi populáció, némileg helyrehozva a korábbi évek károsodásait.

A beszámolók szerint ezen darabok egy nagyjából 150 négyzetkilométernyi területet fednek le, ami kellően nagy méret ahhoz, hogy a viszonylag friss törmelék – amely minden valószínűség szerint egy Tonga melletti, név nélküli, legutóbb 2001-ben aktív vulkánból származik – komoly hatással legyen a korallzátonyra, ehhez viszont az szükséges, hogy továbbra is a megfelelő irányban vonuljon a víz felszínén. Az elmúlt egy évtizedben két nagyobb esemény is komoly csapással sújtotta az UNESCO-világörökség részét képező helyszínt, 2010 végén először a queenslandi áradás, majd a rovarirtókkal és egyéb hordalékkal szennyezett víz okozott nagy pusztítást, ezt pedig 2016-ban és 2017-ben a meleg víz által okozott további károk követték a sorban.

Amennyiben a törmelék eléri a korallzátonyt, egyes kutatók szerint a korallok száma megugorhat, itt tehát kedvező változásnak lehetünk majd szemtanúi.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!