daweed

Csoportban vadásztak az ősi húsevők

A szakértők eddig úgy tudták, hogy csak a nagy növényevő dinoszauroszok alkottak csapatot. Egy most felfedezett lelet alapján már úgy gondolják, hogy esetleg a húsevők is csoportosan vadásztak.

A hatalmas növényevők közösen éltek, ettek és haltak meg, ahogy arra jó pár fosszilizált bizonyíték utal.

Dr. Phil Currie a kanadai Tyrell múzeum paleontológusa most olyan nyomokat talált két helyszínen, amik arra utalnak, hogy a húsevők is így éltek.

Az első lelet Albertában (Kanada) legalább 12 idősebb és fiatalabb húsevő dionszaurusz csontvázát tartalmazza. A második ásatás során hat hatalmas húsevő maradványait találták meg Patagóniában.

Dr. Currie a BBC-nek azt mondta: "Úgy tűnik, hogy most bizonyítékot találtunk arra, hogy a nagy húsevők is csoportokba rendeződtek, ahol a fiatalok és az idősebbek együtt vadásztak és éltek."

Néhány tudós még ezután is szkeptikus maradt. Lehet, hogy a leletek csak csapdák, mocsaras vagy szurkos vidékek voltak, ahol a nagy ragadozók elsüllyedtek.

Vagy szökőár kaphatta el őket és mindet egy helyen rakta le, miután megfulladtak. És miután most előkerültek úgy tűnik, hogy egy csoportba tartoztak.


A londoni Természettudományi Múzeum munkatársa Angela Milener szerint, csak azért mert együtt vannak a csontok, még nem jelenti azt, hogy ezek az állatok együtt is éltek. "Gyakran előfordul, hogy a több területen elpusztult állatok maradványait egy helyre sodorja össze az áradás."

A két új felfedezés más problémás kérdést is felvet. A Föld nagy részén a hatalmas húsevők a hatalmas növényevőkkel együtt éltek. A hosszúnyakú növényevők 100 millió évvel ezelőtt kipusztultak az északi féltekén.

De a hatalmas Argentinosaurus, és a Tyrannosaurusnál is nagyobb Gigantosurus még élt a déli területeken.

Ezeknek a hatalmas állatoknak a csontjait, alig 80 km-re találták meg egymástól, ami azt jelenti, hogy Dél Amerikában ezen két óriási faj egy időben élt. Elképzelni is félelmetes micsoda harcokat vívhattak egymással...

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!