Skoal

Dinoszaurusz életnagyságban

Egy mozgó, üvöltő és büdös dinoszauruszt állítottak ki minap a londoni Természettudományi Múzeumban. A robot Tyrannosaurus Rex négy méter magas és hét méter hosszú. Ez kb. a háromnegyede a 160 millió évvel ezelőtt a Földünkön élőnek.

Az animált állat lesz az egyik fő látnivalója a múzeum "A ragadozó éve" című kiállításának, ahol a látogatók még a büdös mocsarakban terjengő szagokkal is megismerkedhetnek.


A T.Rex annyira valóságos, amennyire a mai tudományos ismereteink szerint csak lehet - mondta Dr. Angela Milner, a múzeum dinospecialistája. Ezt a technológiát az elmúlt öt év alatt fejlesztették ki, s mostantól számítva öt évig fog a vadállat a galériában föl s alá mászkálni.

A robot dino annak a gépezetnek egy evolúciója, mely már két éve is rémületbe illetve ámulatba ejtette a látogatóközönséget. Egy központi számítógép és egy komplex elektronika vezérli a több száz pneumatikus alkatrészt a teremtmény gumibőre alá rejtve. A nagyobb, darabosabb mozgások sokkal folytonosabbak, a parányi elmozdulások sokkal finomabbak.

A T.Rex csapkod a farkával, vicsorog, miközben fejmagasságba hajolva úgy tesz, mintha a legközelebb álló embert próbálná elkapni. Üvöltése után visszhangzik az egész múzeum. A legújabb londoni turistaattrakciót az intézmény a Japán Kokoro céggel fejlesztette ki. A két szervezet reméli, hogy hasonló fenevadakat adhatnak el a világ más galériáinak is. Ezért a T.Rex modellért olyan 220000 font körüli összeget kérnek.

A robot T.Rex február 17-től lesz látható a nagyérdemű számára. Akkorra már egy veremben fog csücsülni és a zsákmányából fog jóízűeket szakítani. Képesek vagyunk variálni a mozgásait - mondja Dr. Milner - mikor az üregben lesz, úgy programozzuk be, hogy a táplálkozását és az ahhoz passzoló hangokat mutassuk be.

Kedd délelőtt néhány iskolás már kaphatott ízelítőt a dolgokból. Olyan közel merészkedhettek a fenevadhoz, hogy megérinthették, miközben az a fejét rázta és üvöltött. Ez nagyon állat! Veszettek a mozdulatai! - nyilatkozták a környékbeli iskola diákjai.

A múzeum eredetilag a T.Rex leheletével akarta beszagosítani a kiállítótermet, de annak rothadt hús aromája miatt erről inkább letettek. Sajnos olyan elviselhetetlenül büdös volt mindenütt, hogy az emberek inkább be se jöttek volna megnézni a dinót - mondta az egyik munkatárs.

E helyett inkább a mocsár szagát választottuk, melyben a T.Rex álldogálhatott. Ennek összetétele és szaga legjobban a molyirtó, a whisky és az éppen csak lejárt szavatosságú mézére emlékeztet. Kicsit fanyar és füstös. A szagmintát a téma iránt behatóbban érdeklődők kis fiolákban hazavihetik, gondolom jó kis ropogós fontokért.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M@uL #1
    Nekünk van igazi dínónk a pincébe. Naponta egy tehén és két bárány a fogyasztása.
    Azonkívül nem egszén értem mi köze van egy angol múzumnak a magyar supergamezhez.