MTI

Könnyebben tanulnak meg olvasni a mesét hallgató kisgyerekek

Mintegy 1,4 millióval több szót hallanak ötéves korukig azok a gyerekek, akiknek szülei naponta öt könyvet is elolvasnak nekik, mint azok, akiknek szülei soha nem olvasnak mesét - állapították meg az Ohiói Egyetem kutatói.

Ez a több mint "egymilliós szószakadék" kulcsfontosságú a gyerekek szókincsének és olvasási készségének fejlődése szempontjából. Azok a gyerekek, akiknek csak napi egyetlen könyvet olvasnak, mintegy 290 ezerrel több szót hallanak ötéves korukra, mint azok, akiknek szülei, gondozói nem olvasnak rendszeresen nekik - derült ki a Journal of Developmental and Behavioral Pediatrics című folyóirat online kiadásában közzétett tanulmányból. "A szókincsből több szóval megismerkedő gyerekek jobban fel lesznek készülve arra, hogy ezeket a szavakat nyomtatásban lássák, amikor iskolába kerülnek. Ezeknek a gyereknek az olvasási készsége gyorsabban és könnyebben fejlődik" - magyarázta Jessica Logan adjunktus, a tanulmány vezető szerzője.

A kutatás gondolata abból a korábbi tanulmányból fakadt, amely kimutatta hogy az amerikai gyerekek egynegyedének soha nem olvastak mesét, másik egynegyedüknek nagyon ritkán, hetente egyszer, kétszer. A kutatók együttműködtek a columbusi városi könyvtárral, amelynek munkatársai azonosították a 100 legkedveltebb gyermekkönyvet kicsinyek és iskolás kor előttiek körében. A kutatók a két korcsoportból kiválasztottak 30-30 könyvet és egyszerűen megszámolták, hány szó van bennük. A leporellók átlagosan 140 szót tartalmaztak, a gyerek képeskönyvek 228-at. Ebből számolták ki, hogy mekkora szókinccsel ismerkedhetnek meg a gyerekek születésüktől ötéves korukig feltételezve, hogy hároméves korig leporellókat olvasnak nekik, utána képeskönyveket, és minden meséléskor egy könyvet olvasnak el nekik szüleik.

Számításaik szerint azok a gyerekek, akiknek nem olvasnak szüleik, 4662 szót ismernek meg, a heti egy-két alkalommal mesét hallgatók 63 570-et, a heti 3-5 alkalommal mesét hallgatók 169 520, a naponta olvasásban részesülők 296 660-at és 1 483 300 szót azok, akiknek naponta ötször olvasnak. "Ez nem a mindennapos kommunikációról szól. Azok a szavak, amelyeket a könyvekből ismernek meg, jóval összetettebb, bonyolult szavak, mint azok, amelyeket a szülőkkel beszélgetve megismernek" - magyarázta a kutató. Egy gyermekkönyv szólhat az antarktiszi pingvinekről, olyan szavakat és fogalmakat ismertet meg nekik, amelyek nem jönnek elő a mindennapos beszélgetésben. És ezek a szavak különösen fontosak lehetnek az olvasás megtanulásában" - mondta Logan.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Archenemy #5
  "akiknek szülei naponta öt könyvet is elolvasnak nekik, "

  az tényleg elég sok
 • ostoros #4
  A kulcsszó a fenti cikkben:
  szókincs
 • Sequoyah #3
  Ezt hol olvastad hogy ezek kulonbozo szavak lennenek? Biztos nem ebben a cikkben, mert itt az osszes hallott szo szamossagarol van szo, ismetlodesekkel egyutt.
  Nyilvan ismetelni is kell a gyereknek a szavakat, mert a felnottek sem tanulnak meg egy szot ha cask 1x halljak oket.
 • ostoros #2
  Nekem is büdös volt kicsit... gondolom akinek minden nap más nyelven olvasnak fel mesét, az pedig ilyen szuperagy lesz. :)
 • Ender Wiggin #1
  Túl nagy számok ezek, nem? Egyrészt egy mesekönyvben ismétlődő szavak vannak, az tehát mínusz, és persze akkor a mesék egy nyelv minden szavát használják, vagy mi? Láttak-e már mesekönyvet ezek a tudósok? Másrészt egy teljes nyelv nem olyan hatalmas, hogy 1,4 millió szót ismerhessen meg egy gyerek. Mégha a szótárt olvassák is fel neki minden este... Vagy úgy értik, hogy 150-200 szót hallgat meg egy gyerek 1000x, akkor már 150-200 ezer szónak számít?