MTI

A magyar gyerekek harmada kövér

A dél-európai országokban - Görögországban, Spanyolországban, Olaszországban és Cipruson - a legnagyobb az elhízott és kövér gyerekek aránya az európai kontinensen, a legkevésbé elhízottak a tádzsik, a türkmén, a kazah és a dán gyerekek, míg a magyarok a középmezőnyben vannak az Egészségügyi Világszervezet legújabb adatai szerint.

Az ENSZ szakosított szervezete honlapján tette közzé a gyermekkori elhízást 2008 óta figyelemmel követő programjának (Childhood Obesity Surveillance Initiative) az európai térségre vonatkozó előzetes adatait. Az 53 államot felölelő térség 38 országában mintegy 250 ezer 6-9 éves gyermek súlyát mérték meg és táplálkozási szokásaikat vizsgálták.

A legkövérebbek a gyerekek Cipruson, ahol mind a fiúk, mind a lányok 43 százaléka túlsúlyos vagy elhízott. Görögországban a fiúk 42, a lányok 38, Spanyolországban a fiúk 42, a lányok 41, Olaszországban a fiúk 42 és a lányok 38 százaléka túlsúlyos vagy elhízott. A legkevesebb kövér gyerek az európai térséghez sorolt Tádzsikisztánban, Türkmenisztánban és Kazahsztánban (5-17 százalék), valamint Dániában (18 százalék) van. A magyar gyerekek a középmezőnyhöz tartoznak, a 6-9 éves fiúknak és lányoknak is a 28 százaléka túlsúlyos vagy elhízott.

Joao Breda, a WHO európai irodájának illetékese az elhízásról Bécsben zajló európai kongresszuson az adatokat ismertetve elmondta, hogy a magas arányok ellenére a dél-európai országokban sikerült csökkenést elérni az elhízott gyermekek arányában az előző mérések óta a probléma megoldását célzó jelentős erőfeszítésekkel. Az illetékes szerint a probléma fő oka, hogy a dél-európai gyerekek kevés zöldséget és gyümölcsöt esznek, sok cukrozott üdítőitalt és más édesített italt, valamint édességet fogyasztanak, sokat nassolnak, miközben alig mozognak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • molnibalage83 #5
    Bocs, de tiltakoznom kell, a "genetika semmi más" részen saját és más tapasztalata alapján is. Én is voltam 19 évesen 65 kiló, meg 28 évesen talán 90 közelében is, mert nem figyeltem arra, hogy mit csinálok. A kettő között talán még 1 centit nőttem.. (173 centi magasságom). Pedig rendszeresen sportoltam, heti 2-3x röplabda és némi bringa, meg kajakozás. Csak mindez nem számít, amikor keveset aludtam, korán keltem, kétszer reggeliztem és embertelenül sok volt a szénhidrát...

    Aztán elkedtem bringával járni, mert az volt praktikus és rendezettebb lett az alvás is, mert kb, 1,5 órával később kelhettem.. Amíg fel nem költöztem BP-re havi 700-800 km-et tekertem, de csak tavasztól-télig.Kicsit kevesebbet ettem, lefogytam kb. 38-as nadrágméretről 34 tájára. Aztán felköltöztem Bp-re és kevesebb bringa lett picit megint visszahíztam, meg télen is. (Mérlegem nem volt, de 82-83 kg tája lehettem.)

    Egy röpis cimborám is nagyon komoly túlsúllyal küzdött, ő nagyon durván - kalóriaszámlálás, étrendváltás - kb. 3 hónap alatt fogyott vagy 10 kilót és 6 hónap alatt 20+-t. Lemondott minden desszertről, nuku péksüti és kb. szilveszteri alkhol volt csak fél évig. Na, én miután láttam, hogy lehetséges megkérdeztem mit csinált. Elmondta fentieket. Mondom, hogy ez nekem túl radikális, de az az étrend váltás az megy. Nem számolgatok kalóriát, nem mondok le a desszertről, alkholról, csak a szénhidrát / zsír / fehérje arányt toltam el jobb irányba. Kevés köret, akkor is sokszor csak zöldség. Eredmény? Fogytam 2 év alatt vagy 12 kilót, most úgy 72-73 között vagyok. Télen sem teszem le a bringát, csak akkor havi 600-700 km helyett csak 400 tája van. Télen sem híztam így vissza.

    Kis odafigyelés és némi akaraterő kellett a lefogyáshoz és persze valamennyi mozgás.

    Én sokszor érzem azt, hogy akaratgyenge emberek kifogása, hogy nem tud lefogyni, mert a genetika. Igen, én is érzem azt, hogy az atomháborút túlélő típus én lennék, mert könnyen visszaszaladna az a pár kiló, ha elengedném magam, meg nem tudok egy adott szint alá menni akárhogy erőlködöm, de ha megmutatok két képet magamról 5 év eltéréssel, azért elborzasztó a difi... És mindössze fél év elég volt komoly eredményhez. Viszont könnyebb semmin sem változtatni és enni a szemét kaját és mutogatni a gentikára...
  • Ender Wiggin #4
    Attól még, hogy 2/3-uk éhezik, az 1/3-aduk lehet túlsúlyos. A probléma inkább az, hogy ha egy gyerek túlsúlyos, akkor midnenki legyint, hogy hormonális meg mittudomén, és ezzel el van intézve.
  • Andrevv #3
    Nem az a lényeg, hogy mekkorák gyerek- és felnőttkorban, hanem hogy milyen lesz az egészségük. Egy keveset mozgó kövér gyereknek felnőtt korára nagyobb valószínűséggel lesznek problémái.
  • Archenemy #2
    Ez biztos hülyeség, hiszen köztudott hogy a magyar gyerekek éheznek :D
  • Macropus Rufus #1
    azért egy viszonyítási adat jó lenne. Mihez képest kövérek. Mert sajnos ezek így csak számok, amikkel nem igazán lehet mit kezdeni.
    Meg szerintem az, hogy egy 6.9 éves gyerek éppen, hogyan néz ki nem igazán jelent semmit arra nézve, hogy 18-20 évesen hogyan fog kinézni. Csak a volt ált.isk osztálytársaimat elnézve, aki sráckorában kövérkés volt, az most nem az. Egyik sem. Aki meg nem volt az, lásd csodát, a nagy részük az lett. Genetika. Semmi más. Okés, a kaja is nagyon-nagy szerepet játszik, de egy 6-9 évesnél még ez nem nagyon számít. Most kezdenek kapamszodni, és akár 180 fokos fordulatot is vehet a tesztük fejlődése.