MTI

Megfejtették a durián gyümölcs szúrós szagának titkát

Megfejtették a durián gyümölcs szúrós szagának titkát szingapúri tudósok - számolt be a BBC.

Három évnyi munka után az öt rákkutatóból álló csoport a világon elsőként készítette el a labdaméretű, tüskés dél-ázsiai gyümölcs genetikai térképét, eredményeik a Nature Genetics című szaklap aktuális számában jelentek meg. Munkájukat magukat meg nem nevező duriánrajongók finanszírozták. A tudósok megtalálták azt az illatgént, amelynek a számlájára írható a durián átható, rothadásra emlékezető szaga. Ez lehetővé teszi, hogy "szagtalan vagy enyhébb szagú" duriánváltozatot fejlesszenek ki a jövőben.

Nem mindenki örült ennek a lehetőségnek, egyes duriánkedvelők rajonganak gyümölcs sajátos szagáért. "A durián a szaga nélkül olyan, mint az ember, aki elvesztette a lelkét" - írta egy szingapúri Facebook-felhasználó. "Elemzésünk feltárta, hogy a kén képződése erőteljes a duriánban, ami alátámasztja azt a vélekedést, hogy a durián szagában van valami kénes" - mondta Patrick Tan, a kutatás egyik vezetője.

A jellegzetes szagnak a vadonban fontos feladata van: magához vonzza az állatokat, melyek megeszik a gyümölcsöt és a magvait szétszórják. Szeretik és utálják az emberek a duriánt: Szingapúrban sok helyen még a szabad ég alatt is tilos fogyasztani, a tömegközlekedési eszközökre sem szabad felvinni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #1
    "A durián a szaga nélkül olyan, mint az ember, aki elvesztette a lelkét"
    hát akkor veszítse el. Ez a gyümölcs olyan kib@szott büdös, hogy azt elmondani nem lehet. Nem is értem, hogy mi vitte rá az embert, hogy megkóstolja... gondolom élet halál kérdése volt, mert amúgy nem hinném, hogy megtette volna.