Gyurkity Péter

12 új holddal egészült ki a Jupiter

Csillagászok az elmúlt két évben frissítették a katalógust, amely tovább bővül majd.

A Jupiter holdjai kapcsán nem is olyan rég arról írhattunk, hogy egy kutatás szerint élhető lehet az Europa óceánja, eközben azonban csillagászok egyéb csoportjai a gázóriás további, eddig nem ismert kísérőit igyekeztek megtalálni, azokat megfelelő módon regisztrálni. Ezen példányokból most újabb 12 jelenik meg a listán, ez azonban még mindig nem tekinthető a végleges változatnak.

A laikusok számára mindenképpen érdekes lehet, hogy miközben rendkívül távoli exobolygókat és galaxisokat figyelünk meg, addig még a közvetlen szomszédságunkban mozgó bolygókat sem ismerjük, legalábbis nem teljes mértékben. Az International Astronomical Union égisze alatt tevékenykedő Minor Planet Center a napokban jelezte, hogy az elmúlt két évben 12 további példányt adtak a katalógushoz, ugyanis ennyi további holdat sikerült megfigyelni, azok ahogy a bolygótól meglehetősen távol mozogtak saját pályáikon. Ezzel a Jupiter vette át a vezetést a Naprendszeren belül, hiszen esetében már összesen 92 holdról tudunk, míg a Szaturnusz a maga 83 visszaigazolt kísérőjével kénytelen beérni a második hellyel.

Az új példányok kapcsán fontosnak tartották megjegyezni, hogy ezek igencsak távoli pályákon mozognak, hiszen mindegyiküknél legalább 340 napig tart a Jupiter teljes megkerülése. A 12-ből 9 hold még ennél is messzebb helyezkedik el, itt már 550 napnál is tovább tart a teljes kör megtétele, arról nem beszélve, hogy méretüket tekintve igencsak apró példányokról van szó, hiszen az átmérő ezen holdak között alig néhány esetben haladja meg a 8 kilométert. Nyilvánvaló, hogy ezen kísérők is több másik összeütközéséből, illetve aszteroidák becsapódása révén jöhetett létre, a pontos okokat azonban persze nem ismerjük.

A szakértők a lista további, viszonylag gyors bővülésére számítanak, ahogy folytatódik a bolygó közvetlen környezetének megfigyelése.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!