Gyurkity Péter

Tovább csúszhat a SpaceX első expedíciója

A hajtóművel akadhatnak gondok, ezért a Falcon 9 módosítására lesz szükség.

A legutóbbi baleset óta folyamatosan nyomon követtük a fejleményeket a SpaceX háza táján, így egyetlen fontosabb részletről sem maradtunk le. A részletes vizsgálat eredményeinek ismertetésén túl vagyunk, mi több, a cég azóta már sikeresen vissza is tért, az illetékesek szerint azonban a kockázat még mindig túl nagy ahhoz, hogy embereket vigyenek fel.

Amíg a napokban arról írtunk, hogy az újabb műholdak fellövése csúszik pár hetet (ami a kilövőállás körüli munkák eredménye), addig most a vizsgálatban résztvevő, annak eredményét pedig szintén jóváhagyó Government Accountability Office jelentéséről bukkant fel egy előzetes hír, amely már az űrhajósok részvételével lezajló első küldetéssel foglalkozik. A teljes hivatalos jelentés ugyan még nem jelent meg (erre még néhány hetet várnunk kell), a Wall Street Journal szerint azonban komoly kockázati tényezőket látnak a hajtóműben, ezért a Falcon 9 módosítására lesz szükség. Ez természetesen időigényes, így nem biztos, hogy összejön a 2018-as menetrend.

Az illetékesek szerint a jelenleg is használt változat az üzemanyagpumpával kapcsolatosan ad okot aggályokra. A kisebb repedések itt nagyobb törésekhez vezetnek, ami a SpaceX esetében különösen fontos lehet, hiszen az ilyen jellegű károsodás eleve megszokottnak számít a nagy hő- és mechanikai stressznek kitett rakétáknál, itt pedig többször felhasználható példányokról beszélünk, ami fokozott veszélyt jelent a jövendő űrhajósokra. A cég ugyan jelezte, hogy a turbinát és annak pengéit felkészítették erre, azonban már dolgoznak a Falcon 9 (valószínűleg utolsó) módosításán, amely teljes mértékben kiküszöböli ennek esélyét, mivel azonban ez időigényes munka, nem tudni, hogy összejön-e a tervezett 2018-as indulás.

Jelen pillanatban a NASA-val közösen dolgoznak az emberi részvétellel lebonyolítandó küldetések részleteinek kimunkálásán, ennek részeként pedig a hajtóművek engedélyeztetésére is sort kerítenek majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!