MTI

Hatalmas, forró gázhullámot bocsátott ki egy fekete lyuk

Két hatalmas, forró gázhullámot fedeztek fel az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) csillagászai a Chandra űrteleszkóp képein, a két gáztömeget egy közeli galaxis szívében lévő fekete lyuk lökte ki.

Úgy tűnik, a két óriási gáznyaláb hűvösebb hidrogéngázt sodor maga előtt. Mindez az NGC 5194 számú, a Földtől 26 millió fényévre található galaxisban zajlik, vagyis ez az egyik legközelebbi fekete lyuk, amelynél ilyen gázkitörést észleltek - tudósított a BBC az Amerikai Asztronómiai Társaság (AAS) 227. konferenciájáról, ahol az eredményeket bemutatták. A tanulmány készítői szerint a jelenség a szupermasszív, azaz a nagyon nagy tömegű fekete lyukak és saját forró galaxisuk közötti "visszacsatolás".

"Úgy véljük, a visszacsatolás tartja vissza a galaxisokat attól, hogy túl nagyra nőjenek. Ugyanakkor egyes csillagok kialakulása is a számlájára írható, tehát látszik, hogy a fekete lyukak nemcsak pusztítanak, hanem teremtenek is" - mondta Marie Machacek, a tanulmány egyik szerzője, a Harvard Smithsonian Asztrofizikai Központ (CFA) kutatója. A fekete lyukak gázt és csillagokat nyelnek el, ám a most felfedezett két gáztömeg olyannak tűnik, mintha a fekete lyuk a nagy falás után jóllakottan böffentett volna - fogalmaztak a kutatók.


A NGC 5194 közepének fekete lyuka valószínűleg a kis galaxis és nagyobb, spirális szomszédja közötti kölcsönhatásból származó gázzal "lakott jól". Ahogy az anyag a fekete lyukba hullott, hatalmas energiamennyiség szabadulhatott fel, ez okozhatta a kitöréseket. Valójában a fekete lyuk egy elég régi "böfögésének" kozmikus lökéshullámáról van szó, a kutatócsoport kalkulációi alapján a belső, forró gázhullám valószínűleg hárommillió év alatt érte el a mostani helyzetét, a külső hullámnak ez akár hatmillió évbe is telhetett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • errorista #20
    > Ráadásul, ha a gravitációs hullámok (gondolom erre gondoltál) léteznek, akkor létezik a téridő is...

    Talán legjobban ahhoz lehet hasnlítani, mintha valaki egy használ egy programot, és arra kiváncsi hogy a kutya a forrásában egy 'létező' objektum-e, vagy procedúrálisan van-e összehányva az egész, elágazáson meg while cikluson kívül mást nem használva.
    Bevezetni a tereket mint 'létező' dolgokat nagyon hasznos, EM tereknél szépen látszódnak a képletek intágrál-alakjai, direkt poén hogy tudunk a térhez energiát meg tömeget rendelni (nem értek a pedaógiához sem, de szerintem itt ez már káros BTW), kár hogy szétesik a modell ha kis sebességgel elkezdek sétálni :/

    Lényeg mi lényeg, a jelenség és a képletek, de még a magyarázatok is ugyanazok maradnak, ha nem ejted ki a szádon azt a szót hogy téridő, csak annyit mondasz, hogy a részecskék így hatnak egymásra. Akkor is vannak grav. hullámok. (fixme)
  • gforce9 #17
    Ezotéria topic máshol van.
  • czihaki #16
    A fekete energia--de minden energia a fehér is csak másképp- önmagához visszazár "saját farkába harap" igy alkothat a Térben több energia örvényt amely egyesülhetnek. De ez nem jelenti azt hogy ha valamit bevonz, azt minden estben el ís pusztítja, hiszen mindennek van saját kifelé ható energia sugárzása amelyet vagy képes felbontani vagy az képes ezt meggátolni és áthaladási sebessége által megúszni a megsemmisülését- vagy is elképzelhető hogy egy-egy ilyen fekete lyuk mögött a Tér másik felében egy már összetömörített újabb égitest született és száguldott tovább.

    A gravitáció érdekességéhez még valami ami az élettel függ össze. Ugye ha felakarunk emelni egy 80 kb cement zsákot, bizony elég nehéz, mert súlya is van a tömegének és a gravitáció is rátesz egy kis nehézséget". Azt gondolja az orvostudomány, hogy egy 80 kg os ember saját izom erejének köszönhető csak, hogy futni képes és hihetetlen gyorsan emelni a lábait. HÁT NEM. Tudatilag az emberi testeben áramló energiák, mindig ahhoz alkalmazkodnak forgásukban és kisugárzásukkal, hogy mozog vagy áll a test, mely végtag kerül felemelésre és melyik végtag a földre. Amelyik felemelésre kerül abban a végtagban a pozitív töltés lesz erősebb, amelyik lábat letenni szándékozik a futó, abban a negatív töltés. Ezért képes felemelni a lábát és könnyedén végig futni az utat 80 kg testét bevinni a célba.

    Csak figyeljétek meg magatokon- ha egy helyben megálltok mezítláb akkor szinte érzitek a testek súlyát, ha viszont elindultok emelitek a lábatokat, eltűnik ez az érzés-- ha viszont egyetlen lábon álltok akkor ismét érzitek a súlyotokat amivel szinte odatapadtok a földhöz amíg a másik lábatokkal amit felemelni szándékoztatok és utána emeltetek fel, azon már nem is érzékelhető a tömegvonzása a földnek. Nincs szükség arra hogy nagy erővel visszatartsátok a gravitáció vonzásával szembe, mert egészségesen mozognak a testedben is jelen levő energiák.
  • czihaki #15
    Üdvözlök mindenkit. Meridián, ezt a kérdést tetted fel;"Amúgy a garvitációs erőhatás az érdekes, mert minden anyagi részecskének van ilyen hatása, de miből van ez az energia?"

    Tekintettel arra, hogy a tudomány még nem adott erre választ, mert csak a fogalmat találta ki, engedjétek meg, hogy én válaszoljak és nyugodtan el is lehet hinni. Bár én nem rendelkezem csak sok évvel ezelőtt szerzett érettségivel, viszont szereztem számtalan "tapasztalatot" életem során, amit kénytelen- kelletlen de EL KELLETT HALLGATNOM, mert nem akartam eszközévé válni egyetlen nagyhatalomnak se! Tehát nagyon egyszerű szavakkal fogalmazok csak, és nem fogok mellé matematikai számításokat biggyeszteni, mivel ilyesmire már nem volt időm életem során és nem volt szükség, hiszen nem gondoltam, hogy egyszer közzé is teszem.-- bár tisztába vagyok azzal, hogy bizonyítás nélkül mit sem ér a szavam. De ha már feltetted Meridián ezt az izgalmas kérdést, nem tudom megállni, hogy ne válaszoljam meg.

    Gravitációs ereje, illetve tömörítő vonz ereje a FEKETE energiának van. Minden aktívvá vált égitestben ott van valószínűleg a FEKETE energia IS. De előfordulhat hogy egy égitest felrobban és darabokra hullva szétszóródik viszont még robbanása előtt benne volt a Fekete energia amely nem csak vonz erővel, tömörítő erővel rendelkezik, hanem maga a legtökéletesebb pusztító, felbontó erő is. Ez az oka annak hogy bármi keletkezik legyen az akár az élet,- mindent segít megalkotni formába tömörítve, segít aktívvá válni, de végül az alkotását amelynek Ő maga is része azt felbontja, elpusztítja. (az életben egy kicsit másképp, a rák ezért életveszélyes betegség, mert a rákos sejtben nagyon erős feszültséggel van jelen a fekete energia, amely mindent bevonz és felzabál, hogy "ő maga ne aludjon ki"- hasonlóan történhet az univerzumi esetnél is lehet hogy az innenső fele az örvényének még feketének látszik, viszont a nem látható másik oldala maga a vörös izzás.

    A földünkben is van hatalmas erejű, hatalmas tömegű" Fekete energia amely folyamatosan körbe jár a Föld belsejében és része van a bolygónk szilárd anyagának felbontásában, illetve a vulkánok működésében, valamint a földrengéseket is ez okozza főleg, miközben gázok szabadulnak ki a légtérbe illetve fokozatosan átforrósítja a kérget= alulról felmelegíti a óceán vízét..

    Nem valamiféle mágnesség záródott ki a Földből és alkotta meg a magnetoszférát, hanem egy energia keletkezett a föld belsejében és ez folyamatosan tart, a szilád anyag felbomlása, nagy erejű belsőforgása, súrlódása miatt, amelyet a fekete energia valószínűleg az állandó körbe mozgásával még sietett is.

    Viszont minden energia két pólusú egy negatív és egy pozitív töltésű és bizony a Földben is jelen van. a negatív az a Fehér energia és a MAGBAN tömörült amelyet saját maga alkotott a kezdetektől ahogy egyre nagyobb lett. Miközben egy széles Üres TÉR is kialakult a MAG körül. A pozitív töltés a Fekete energia az maradt az izzó lávatömegben és onnan sugárzik ki mint GRAVITÁCIÓS ERŐ.
    Egy hasonlat --bár nem természet alkotta energia az amit a villanyégőbe áramoltatunk; de a pozitív töltés az égőben marad és izzik, amíg a negatív felszabadul és fényként kiáramlik az égőből.

    A Fekete energia "testes energia" a tömege fekete de a széle vörösen izzik. Amikor egy nagyobb tömeget alkotnak tömörülve, ez ugyan úgy megmarad a testes részecskéi között izzik, viszont a nagyobb tömegalkotásnál már megoszlik ez izzás erősebben izzik egyik tömeg része amíg a másik kevésbé, attól is függhet, hogy melyik tömegrészének mi lesz a szerepe- vonzás főleg vagy "felzabálása" valaminek.
  • Ragnaar #14
    Nem vagyok szakember, így nekem a fekete lyuk olyan hogy oda csak "befelé" megy az anyag "kifelé" nem.
  • philcsy #13
    Mert ugye a gravitációs sugárzás a jobban létező... Ráadásul, ha a gravitációs hullámok (gondolom erre gondoltál) léteznek, akkor létezik a téridő is...
  • philcsy #12
    Mondjuk úgy, hogy nem az esemény horizont mögül jön, hanem az akkréciós korongból?
  • kgpro #11
    A fekete lyuk elnevezés azért keletkezett, mert a fény - ha elfogadjuk - mint a legnagyobb sebességre képes (energia) valami sem tud kijönni belőle, mert az mire az eseményhorizonthoz érne, elhajlik és körpályára áll.
    Ahogy az űrhajó is a Föld körül, melynek a sebessége arra elegendő, hogy egy bizonyos távolságban keringjen. Ha lassul, közelebb kerül, vagy leesik, ha gyorsul, nagyobb körpályára áll, és ha elég gyors (szökési sebesség) elhagyja a bolygót.
    De ha olyan égitest mellett van, aminek akkora a tömegvonzása, hogy hiába gyorsul fénysebességre az űrhajónk, (mondjuk hogy bírna), még így sem tud elszakadni, akkor örökre ott marad. Ennél sokkal nagyobb tömegű fekete lyukak is vannak, aminek az elhagyásához akár 10-100-szoros fénysebesség, vagy még nagyobb kellene.
    Ebből meg az következik, hogy anyag (a Hawking sugárzás módját leszámítva) nem hagyja el a fekete lyukat. Ha az a kis felhőcske anyag mégis elhagyta, akkor az vagy nem onnan jön, ahogy Ragnaar barátunk írta, vagy a fizika nagy okoskái kerültek sajátmagukkal ellentétbe.
    És tényleg örömteli, hogy nem szitkozódott senki, és nem savazta a másikat.
    ...csak jót beszélgettünk...
    Szép napot mindenkinek!
  • Ragnaar #10
    Ilyen kérdésekre gyakran egy 5 oldalas matematikai levezetés a válasz , amivel nem tudnánk mit kezdeni komolyabb matektudás nélkül. Egyébként vannak előadások amik ilyesmikkel foglalkoznak, de ugye youtubeon sem biztos, hogy válaszolnak minden komentre, alpokra jók, ha érdekel a téma, de persze nem adnak választ azok sem minden kérdésre.
    Utoljára szerkesztette: Ragnaar, 2016.01.20. 10:45:41
  • Meridian #9
    Ami lemaradt még: a feketelyukakat én az univerzum anyagreciklálójaként tudom elképzelni. Ebbe a környezetbe került anyag olyan mintha egy bazinagy darálóba kerülne, a saját maguk által keltett gravitációs erőhatásokból adódóan.

    Amúgy a garvitációs erőhatás az érdekes, mert minden anyagi részecskének van ilyen hatása, de miből van ez az energia?