MTI

Megvan a gravitációs hullámok fekete lyukainak csillaga

Gigantikus csillag hordhatta ki "méhében" a LIGO-detektorrendszer által gravitációs hullámok forrásaként azonosított két fekete lyukat - állítják amerikai kutatók.

A gravitációs hullámokat 2015. szeptember 14-én észlelte a LIGO (lézer interferométeres gravitációshullám-vizsgáló obszervatórium) mindkét detektora, amelyek az egyesült államokbeli Livingstonban (Louisana) és Hanfordban (Washington állam) működnek. A felfedezést 2016. február 11-én jelentettek be, a megfigyeléseket ismertető tanulmányt a Physical Review Letters folyóirat fogadta el közlésre. A LIGO-csapat szerint az észlelt gravitációs hullámok két fekete lyuk összeütközésének és összeolvadásának eredményeként keletkeztek egy távoli, a Földtől 1,2 milliárd fényévnyire lévő galaxisban.

A fekete lyukak tömege 29 és 36 naptömeg volt. Összeolvadásuk, mint az objektumok nevéből következne, sötét "ügy" lenne, ám az esemény után 0,4 másodperccel a Fermi űrteleszkóp az adott szektorban a világegyetem egyik legfényesebb jelenségét, egy gammakitörést (gammafelvillanást) észlelt - olvasható a PhysOrg hírportálon. A Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ (CfA) tudósai a megfigyelést azzal magyarázzák, hogy a két összeolvadó fekete lyuk egyazon óriáscsillag belsejében volt, amelynek halála generálta a gammarobbanást.

"Mintha ikerterhességgel lenne dolgunk" - magyarázta Avi Loeb, a CfA asztrofizikusa. Mint kifejtette, a masszív csillagok életük végére érve, elhasználva az összes "üzemanyagot" szupernóvaként lobbannak el. Magjuk a csillag tömegétől, és így a robbanás erejétől függően neutroncsillaggá vagy fekete lyukká alakul át. Ám ha a csillag rendkívül gyorsan pörög, magja "eltorzul", súlyzó formáját ölti, majd kettészakad. Az így képződő két mag egy-egy saját fekete lyuknak adhat "életet".

A fekete lyukak "megszületése" után a csillag külső burka beomlott. Az "ikerpárnak" nagyon közel kellett lennie egymáshoz, hogy összeolvadásuk gravitációs hullámokat és gammakitörést gerjesszen. A számítások szerint legfeljebb a Föld átmérőjével egyenlő távolság választhatta őket el egymástól, és csupán néhány perc kellett, hogy egyesüljenek. Az így keletkezett fekete lyuk a csillag maradványaival táplálkozott, másodpercenként egy naptömegnyit habzsolva fel a beáramló anyagból. Lakmározás közben jött létre a gammakitörés jetek (anyagsugarak) alakjában.

Ám míg a Fermi űrteleszkóp észlelte a gammakitörést, az Európai Űrügynökség INTEGRAL műholdja (International Gamma-Ray Astrophysics Laboratory) nem detektálta a jelenséget. "A jövőben a LIGO-megfigyeléseket ki kell egészíteni az esetleges fényjelenségek kutatásával, hogy valóban fekete lyukak összeolvadásakor keletkeznek, vagy függetlenek ezektől az eseményektől. A természet mindig újabb és újabb meglepetésekkel szolgál" - vélekedett Avi Loeb.

Amennyiben a jövőben több gammafelvillanást észlelnek a gravitációs hullámok "társaságában", ígéretes új módszer születhet a kozmikus távolságok mérésére, valamint a világegyetem tágulásának detektálására. "A fekete lyukak sokkal egyszerűbb távolságmérési metódust kínálnak, mint más módszerek, például a világegyetem standard gyertyáinak nevezett szupernóvák, hiszen pontosan meghatározható a tömegük és a forgási sebességük" - emelte ki Avi Loeb. A kutatás eredményeit ismertető tanulmányt a The Astrophysical Journal fogadta el közlésre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • czihaki #5
    Üdv nektek. --Ezt tartom igaznak ebben a kérdésben; "két lehetőség áll fenn: az egyik, hogy a gamma-kitörés és a gravitációs hullámok egy időben történő jelentkezése tényleg csak a véletlen műve volt, és nem állnak kapcsolatban egymással." ehhez hozzátenném-továbbá a gamma sugarak, energia részecskék szintén, és kitörése is más, mint a gravitációs erőé. Valamint a gravitációs energiának a mozgása és ezzel egy időben a kisugárzása is más.

    A gravitáció nem Tér-idő görbület, csupán a Tér-időt egyik megteremtő energia. Amely ha jelen van egy égitestben akkor annak tömegét körbe rajzolja", ---mivel a tömegből úgy sugárzik ki, mint egy tóba dobott kő által alkotott hullámok rajzolatai a víz tetején. ---Ha viszont nincs jelen a másik (Fehér energia) Tér-időt megalkotó energia, akkor már nem keletkezik Tér-idő se! A gravitáció tehát nem Tér görbület, hanem egy égitestben keletkezett energiának egyik pólusa-töltése csupán- E két különböző töltésű energiának egymást keresztező, ellenkező irányú mozgása, illetve a gravitációnak csak a kisugárzása is, részt vesz ebben-- -- teremti meg a Tér-IDŐT.
  • Astrojan #4
    Ez egy nagyon homályos képzelődés amit a szakértők sem vesznek komolyan: "két lehetőség áll fenn: az egyik, hogy a gamma-kitörés és a gravitációs hullámok egy időben történő jelentkezése tényleg csak a véletlen műve volt, és nem állnak kapcsolatban egymással."

    De ha valaki megnézi milyen egy gammakitörés akkor ezt az "egybeesést" nem tekintheti sem egybeesésnek, sem pedig gammakitörésnak.

    http://www.urvilag.hu/tavoli_vilagok_kutatoi/20150728_gamma_sugar_esocseppek

    A videón a gammakitörés / kifényesedés egy fél napon keresztül látszik, itt egy egymásodperces esemény az égvilágon semmit sem jelent, ezek lennének az esőcseppek.

    A Fermi által észlelt egyetlen "esőcsepp" semmiképpen nem köthető a LIGO által észlelt eseményhez, már csak azért sem, mert a gravitációs esemény fénye majd csak ezer millió év múlva érkezik el hozzánk.
    Utoljára szerkesztette: Astrojan, 2016.04.29. 22:04:37
  • cylonflatus #3
    Igen, de nem magától indul el egy hullám a térben, hanem egy gravitációs erő hatására. A tér közvetítőként van jelen, mint mondjuk a víz, de a tenger hullámaira sem azt mondod, hogy vízhullám, csak mert a víz hullámzik.
  • gforce9 #2
    Lényegében az áltrelben egyáltalán nincs is gravitáció (úgy értendő, hogy klasszikus értelemben vett vonzó hatás nincs). A gravitáció mint téridőgörbület van megfogalmazva, annak felel meg. Szóval tökugyanazt jelenti ígyisúgyis. A probléma inkább amiatt van, hogy sajnos ez kevéssé ismert, nem "alapműveltség" az emberek fejében, így keverhetik a dolgot.
    Utoljára szerkesztette: gforce9, 2016.02.26. 09:37:27
  • duke #1
    "LIGO-csapat szerint az észlelt gravitációs hullámok"

    A gravitacios hullam kifejezes, az nem lehet pontatlan ? Mert oke, hogy a gravitacio hatasara, de hat vegulis, a ter az ami hullamzik, periodikusan osszemegy es kitagul.
    Nem kene inkabb terhullamnak nevezni ?