MTI

Nyolcmillió naptömegű fekete lyukat fedeztek fel amerikai csillagászok

Nyolcmillió naptömegű fekete lyukat fedeztek fel a Brigham Young Egyetem (BYU) csillagászai, akik a gigantikus képződményről az Amerikai Asztronómiai Társaság seattle-i közgyűlésén számoltak be.

A fekete lyuknak a KA 1858 katalógusjelű galaxis ad otthont, amely mintegy 100 millió fényévnyire, a Hattyú (Cygnus) és Lant (Lyra) csillagképek között helyezkedik el - olvasható a PhysOrg hírportálon. A Brigham Young Egyetem kutatói a NASA bolygóvadász űrteleszkópja, a Kepler felvételeit és nagy földi telepítésű távcsövek adatait elemezték, hogy meghatározzák a fekete lyuk főbb paramétereit. Az objektum tömegét a fényvisszaverődés feltérképezésének módszerével határozták meg.

Az eljárás a spirális pályán a fekete lyukban áramló anyag megfigyelésén alapul, amely a folyamat során rendkívüli mértékben felmelegszik és intenzív fényt bocsát ki. A sugárzás visszaverődik a galaxis központjától különböző távolságra lévő gázfelhőkről, és e "fénycsomagok" több napos időeltolódással érik el a földi telepítésű távcsöveket. Az időeltolódás mértéke, valamint az anyag áramlási sebessége alapján határozták meg a kutatók a központi fekete lyuk tömegét.

"Nagyszabású projektről van szó, amelynek keretében a világ számos pontján működő nagy teleszkópok megfigyelési adatait elemeztük. Így határoztuk meg, hogy a KA 1858 katalógusjelű galaxis centrumában lévő fekete lyuk tömege nyolcmillió Nap tömegével egyenlő" - hangsúlyozta Michael Joner professzor, az Astrophysical Journal című szaklapban megjelenő tanulmány társszerzője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ragnaar #4
    Szerintem a fekete lyuk a középpontja közelében azért fekete, mert nincs semmi ami visszaverhetné vagy kibocsájthatná a fényt, mivel minden anyagszerű és hullámszerű is a középpont közelében (még a fény is) az távozik egy n-edik dimenzióba. Ezt már csak valahogy be kellene bizonyítani.
    Utoljára szerkesztette: Ragnaar, 2015.01.09. 12:44:41
  • Ragnaar #3
    csak 8millio ? most megnyugodtam ha végtelen tömegu lenne akkor lenne baj. Habár a feny igy is eleg ugyetlen, hogy nem tud kitörni a feketelyukbol 0 tomeggel, ugy tunik a fenysebesseggel haladas könnyebb mint 0 tomeggel nem foglalkozni a gravitacioval.
  • halgatyó #2
    Az az anyag bocsát ki fényt, amely még nincs bent a "lyukban" csak közelít felé.
    A fekete lyuk irányába tartó anyag többsége nem pont centrálisan tart felé (ennek a valószínűsége eléggé kicsi, gondolj két égitestre, amelyek egymás közelébe kerülnek véletlenül). Vagyis a fekete lyuk közlében, igen nagy sebességre gyorsult gázfelhők véletlenszrűen egymásnak ütközve hozzák létre a sugárzást. (esetleg lehet még más mechanizmus is, amit nem ismerünk)
  • MasterMason #1
    " a fekete lyukban áramló anyag megfigyelésén alapul, amely a folyamat során rendkívüli mértékben felmelegszik és intenzív fényt bocsát ki."

    Ahhoz képest, hogy a fekete lyukból még a fény sem szabadulhat elég érdekes, hogy ez meg fényt bocsát ki.