MTI

Két éven belül az első fejátültetés helyszíne lehet Kína

Még 2017 decembere előtt megtörténhet az első fejátültetés Kínában, amennyiben az előkészületi kutatások és kísérletek sikeresek lesznek - közölte újságírókkal Zsen Hsziao-ping, aki olasz kollégájával készül az eddig példa nélküli műtétre.

Az olasz sebésszel, Sergio Canaveróval közösen előkészítés alatt álló beavatkozás helyszíne csak abban az esetben lesz Kína, ha minden a tervek szerint halad és itt valamennyi szükséges feltétel adottá válik hozzá - jelentette ki a kínai szakember. A jelenleg kijelölt helyszín az északkelet-kínai Hejlungcsiang tartomány székvárosának, Harpinnak az orvosi egyetemi kórháza. Canavero, a Torinói Fejlett Neuromodulációs Csoport vezetője 2013-ban közölte először, hogy szerinte egy effajta műtét legkorábbi lehetséges időpontja 2016-ban lehet. A legutóbbi nyilatkozatok szerint azonban több időre, több tudásra van szükség ahhoz, hogy a siker esélyével fogjanak bele.

A bonyolult operációra önként jelentkező 30 éves orosz férfi, Valerij Szpirodonov programozó ritka, gyógyíthatatlan genetikai betegségben, spinális izomatrófiában, vagyis akut gerincvelői izomsorvadásban (Werdnig-Hoffmann-kór) szenved, állapota egyre romlik. A már teljesen lebénult, elsorvadt testű Szpiridonov abban reménykedik, hogy fejét sikerül átültetni egy egészséges ember testére, és összekötni agyvelejét a donor gerincvelőjével.

Szpiridonov legutóbb idézett nyilatkozatában azt mondta, nem "versenyről" van szó. Mint fogalmazott, számára egyértelmű, hogy a műtétre csak akkor kerül sor, amikor a szakértők 99 százalékban biztosak lesznek a sikerben. Zsen Hsziao-ping egyelőre nem közölt részleteket arról, hogy a donortest honnan érkezne, illetve nem erősítette meg, hogy kínai lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Munkas #6
  Az eddig transzplantált szerveknek, szervcsoportoknak is kell idegi kapcsolat és mégis működnek. Sőt elég sok végtagot is visszaraktak már és gyakorlatig azokat is tudják használni.
 • ostoros #5
 • Tank84 #4
  őssejt hatására valaki emlékszik valaki a törött gerincü egérnél? Az idegsebész fordítva kötötte össze az idegszálakat a gerincnél, őssejtet cseppentett rá és lásd csoda: a fordítottan összekötött pályák normalizálódtak, mintha mi sem történt volna.
 • halgatyó #3
  Ez egy tömény faszság, és már többedszer kerül elő itt (bár a robotvezérlésű autót még nem érte utol).
  Gondoljuk csak meg: vajon hány idegrost fut be az agyba?
  Szúrjuk meg egy varrótűvel az ujjunk hegyét. Az agy érzi a szúrás helyét.
  Most szúrjuk meg 1 milliméterrel odébb. Az agy érezni fogja, hogy 1 milliméterrel odébb szúrtuk.
  Az ember bőrén van 250ezer hidegérző és 30 ezer meleg érző idegvégződés (vagy fordítva, már nem tudom), van több százezer tapintó ideg, fájdalomérző ideg, és akkor ottvannak a mozgató meg a kitudja milyen idegek, szerintem millió körül van az agyba befutó idegszálag száma.
  Ezeket mind össze fogják ileszteni? Elég sokáig fog tartani.
  Inkább egy fájós térdet, egy fájós vállat vagy derekat tudnának végre rendesen meggyógyítani a sok idétlen [email protected]!
 • SupraMKIII #2
  Kicsit nekem is hirtelennek tűnik ez az egész - de kínát ismerve simán lehet, hogy nem az elsőről fogunk értesülni, csak ez első sikeresről :-)
 • Lapajka #1
  Ad egy, két évet nem biztos hogy megér a beteg... Ad kettő fejsebész nem létezik, max idegsebész aki bevállalja.. majd ha sikerült átültetni a fejet, vagy inkább a testet a fejre... hiszen ez inkább test átültetés amúgy... utána esetleg el lehet gondolkodni egy új szubdiszciplínán az idegsebészetben, melynek első képviselője lesz a fejátültetést sikeresen végző idegsebész, és elnevezhető talán fejsebésznek.... Ad három, sajnos az esély szinte minimális, hogy agyat és nyúltagyat összevarrjanak sikerrel és az élethosszra funkcionáljon... mégpedig az idegrendszeri sajátosságok miatt... azaz lehetséges lenne, ha találnának teljesen kompatibilis idegrendszert, amit leginkább közeli rokonok, vagy véletlenül igen hasonló genetikájú embert találnak donorként, erre viszont az esély annyira minimális, hogy kompatibilis idegrendszerű donort találnak, hogy kizárt.. tehát biztos hogy nem illetve nem teljesen kompatibilis lesz az idegrendszer, ebből pedig triviális hogy neurális diszfunkciók lesznek... az idegrendszer nagyon érzékeny, és sajnos nem nagyon lehet átverni.. ha ezt a probléámát át tudják hidalni (egyelőre nem tudják), csak akkor lehetséges sikeres fejátültetés embernél... az állat idegrendszere, azaz leginkább az agya lényegesen egyszerűbb, s mint ilyen kevésbé kényes, de még állatná sem értek el teljes sikert... szóval ez a műtét ámokfutás lesz, de végül is a rokkant srácnak mindegy, a tudósoknak dokiknak meg jól jön, hiszen legalább csinálhatnak egy jó kis emberkísérletet... a morális-etikai aggályok... noshát az meg egy másik téma...