MTI

1100 méter mélyről hoztak fel tárgyakat egy rég elsüllyedt spanyol fregattról

Az Európai Unióban eddig egyedülálló módon több mint 1100 méteres mélységből vitték felszínre egy több mint kétszáz éve elsüllyedt hadihajó használati tárgyait spanyol kutatók - jelentette be a spanyol kulturális miniszter Cartagenában.

Ínigo Méndez de Vigo elmondta: az augusztus közepén kezdődött expedíció a Nuestra Senora de las Mercedes nevű, 1804. október 5-én egy tengeri csatában elsüllyesztett fregatt maradványait kutatta fel a portugál partok közelében, Cádiz városától 50 kilométerre. A fából készült hajótest teljesen megsemmisült, de a kutatók egy különleges, távirányítású víz alatti robot segítségével 1136 méter mélyen több, még megmenthető tárgyat is találtak. Az Európai Unió területén korábban ilyen mélységben még nem végeztek tengeralatti régészeti feltárást - tette hozzá a miniszter, hangsúlyozva, hogy ez a technikailag úttörő vállalkozás újabb és újabb roncsok feltárását eredményezheti.


Iván Negueruela, a spanyol vízi régészeti múzeum igazgatója elmondta, a Liropus 2000 nevű tengeri robot segítségével először feltérképezték a területet, megfigyelték, hogy a tárgyak milyen állapotban vannak és melyek azok, amelyek még megmenthetőek 211 évnyi oxidáció és korrózió után. Végül 12 tárgyat emeltek ki a tenger mélyéről: egy 80 centiméteres bronzágyút, egy aranymozsarat, egy ezüst gyertyatartót, tányérokat, evőeszközöket. Kiválasztásuknál az is szempont volt, hogy lenyomatot adjanak a korabeli hajón zajló életről is egy későbbi kiállításon - mondta a szakember. A tengerfenéken hagytak több vaságyút, ónöntvényeket, horgonyokat.


A Nuestra Senora de las Mercedes nevű hadihajó maradványait 2007-ben találta meg az Odyssey nevű, kincsvadászattal foglalkozó amerikai cég. Ők hozták felszínre a fregatt értékes rakományát a több mint 500 ezer darab arany- és ezüstérmét, amelyet 1803-ban, Peru fővárosában, Limában vertek és épp az anyaország felé tartottak vele, amikor a brit flotta megtámadta a spanyol hajókonvojt. A spanyol állam épp ezért visszakövetelte a kincseket, amelyeket hosszas pereskedés után 2012-ben az Egyesült Államok legfelsőbb bíróságának döntése nyomán kapott meg. A kincs mai értékét mintegy 350 millió euróra becsülik.

Az elsüllyedt fregatt a legendás spanyol armada részét képezte, 1786-ban bocsátották először vízre a kubai Havannában. A Spanyolországot az amerikai gyarmatokkal összekötő kereskedelmi útvonalon közlekedett, ahol a konvojokat gyakran támadták meg a brit birodalom hajói. Noha a két ország között épp tűzszüneti megállapodás volt érvényben, az uruguayi Montevideóból hazatérő, négy hajóból álló konvojt a britek mégis megtámadták a dél-portugál Santa María-foknál. A Nuestra Senora de las Mercedes legénységéből 249-en vesztették életüket, az 51 túlélőt elfogták és Angliába vitték a három másik spanyol hajóval és azok legénységével együtt. Az ütközet előzménye volt a híres trafalgari csatának.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • petrov144 #4
  Jópofa, a spanyol állam visszakövetelte... a kincset amit a dél-amerikaiaktól összeloptak. Ezzel az erővel Peru is követelhetné.
 • Lapajka #3
  "A legendás spanyol armada az 1600-as években létezett. "

  Na és? Ezt tudja mindenki.. nyilván a roncs elenyészett rég, nincs egyben, csak jó ha, a törmelékei és foszlányai vannak ott... a fa nincs, azonban a fém ott van! Ott a horgony, ott a fém hajóorr (szobor illetve dísz, ami maga csak műkincs, hiszen volt aranyozott réz szobor is), ott vannak az ékszerek (amik a halottakról leestek vagy csak el voltak pakolva a hajón), az evőeszközök, kupák, serlegek, tálak, amfórák, és hasonlók; az esetleges szállítmány és zsákmány stb... Szóval ami fém, és kerámia, mind tökéletes állapotban, szinte konzerválva, ott nyugszik az iszapban, háborítatlanul és felbecsülhetetlen értékben a roncs törmelékek közt...
 • Lapajka #2
  Ezekben a vizekben elképesztő mennyiségű kincs van. Ibizától Cadiz-ig bár a tengerfelszín "üres"... nem nagyon vannak szigetek sziklák, zátonyok, atollok stb... a búvárok azt mondják nem igazán van mit nézni, hová merülgetni; de ezt a roncskedvelők szemében nagyon nagy tévedés... bár komform turistabúvár szemmel valóban nem sok minden van, de roncskutató és kincskereső szemmel maga a Kánaán.... ezen a szakaszon van tán a világon a legtöbb felderítetlen roncs... itt zajlott Európa "tengeri" történelmének igen jelentős része... persze Cadiz-nál ezt tudják, és tilos is kotorászni, hiszen a Trafalgari Csata színhelyén elsüllyedt hajók többsége még mindig ott van, kincsekkel együtt a hullámsírban (börtönben is csücsül egy magyar kincsvadász gengszter brigád, akik itt fosztogattak pár éve)...
 • Zombee #1
  A legendás spanyol armada az 1600-as években létezett.