SG.hu

Mégsem vándoroltak évszázadokig a magyar törzsek?

Az MTA szerint hatalmas, még feltáratlan régészeti leletanyag adhat új lendületet a magyar őstörténet kutatásának.

Az Uráltól a Kárpátokig néhány évszázad helyett csupán néhány évtizedig tarthatott a vándorló magyarok útja – vélik újabb régészeti eredmények alapján a magyar őstörténettel foglalkozó kutatók. Vásáry István akadémikus, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Magyar Őstörténeti Témacsoportjának vezetője ugyanakkor arra is figyelmeztet, hogy az írott források szűkössége miatt a szakemberek sokszor hipotézisekkel kénytelenek a tényeket pótolni.

"Az államalapítást megelőző korai magyar történelem iránt már a rendszerváltás előtt is nagy volt az érdeklődés. Az elmúlt huszonöt évben a helyzet leginkább a tekintetben változott, hogy a könyvpiacon hihetetlen mennyiségű új kiadvány jelent meg. Ezek háromnegyed része azonban nem tudományos munkának, inkább fantazmagóriának nevezhető" – értékelte a magyar őstörténeti kutatásokat övező, fokozott figyelmet Vásáry István. Hozzátette: a tudományosan megalapozott munka jelentőségét növeli az is, hogy a tapasztalatok szerint a laikusok egy része idegenkedve tekint azokra az eredményekre és publikációkra, amelyek az akadémiai szférából érkeznek.

A magyar őstörténet iránti általános érdeklődés, valamint a tudományosan megalapozott szemlélet erősítésének szándéka együttesen járult hozzá, hogy 2012 elején az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontban az intézmény munkatársaiból, valamint számos hazai egyetemi és múzeumi kutatóhelyről felkért külső szakértőkből megalakult a Magyar Őstörténeti Témacsoport (MŐT). A nyelvészeket, történészeket, régészeket, néprajzkutatókat, népzenekutatókat, antropológusokat és genetikusokat tömörítő, rendszeresen együttműködő kutatók munkáját azóta Vásáry István vezeti. "Ez egy hálózatszerűen felépülő, lényegében virtuális csoport, hat állandó munkatárson kívül túlnyomórészt a csoporthoz alkalmilag egy-egy konkrét feladat elvégzésére kapcsolódó tagokból áll, akik különböző diszciplínák művelőjeként az adott téma szakértői" – mondta el az akadémikus.


Véleménye szerint a magyar őstörténet kutatásában a nyelvtudomány és a történettudomány lényegében elérte határait. Az írott források rendkívül szűkösek: néhány tucat oldalon összefoglalhatók a bizánci és arab feljegyzések. "A feltáratlan régészeti leletanyag azonban hatalmas lehet. Még a Kárpát-medencében is csupán a tárgyak vagy csontok töredéke került elő" – mondta Vásáry István, aki ezért arra számít, hogy a következő időszakban a magyar őstörténeti kutatásokban felerősödhet a régészek szerepe. A MŐT vezetője utalt azokra az ásatásokra, amelyeket Türk Attila régész folytatott helyi szakemberekkel ukrán és délorosz területeken.

Mint kiemelte: a magyar törzsek vándorlásának feltételezett útvonalán talált régészeti leletek feldolgozása nyomán a kutatók egy új teóriát is megfogalmaztak. Eszerint a korábban széles körben elfogadottnak tartott évszázadok helyett csupán öt-hat évtized alatt érhettek el a magyarok az Urál vidékétől a Kárpátokig. "Az új hipotézis elveti azt a múlt század harmincas éveiben kidolgozott elméletet, amely az 5. századi nagy sztyeppei népmozgásban részt vevő, a Kaukázust érintve a délorosz puszták felé vándorló onogurokat a magyarokkal azonosította" – emelte ki Vásáry István. Mint fogalmazott: az, hogy az onogur elnevezés (a latin Hungarus stb.) mikortól alkalmazható a magyar törzsekre, egyelőre nem világos, de az biztosnak tűnik, hogy évszázadokkal későbbre datálható a korábban feltételezettnél.

Vásáry István szerint az utóbbi évtizedekben igazi multidiszciplináris tudományággá vált régészetet a múlt fehér foltjainak feltárásában a természettudományok is segíthetik. Gyors és látványos eredmények azonban ettől sem várhatók. "Nehéz kérdés például annak eldöntése, hogy egy genetikai vizsgálatban mit mivel hasonlítunk össze. Egy honfoglalás kori sírban talált leletet például hiába vetünk össze egy ma a Kárpát-medencében élő ember genetikai mintájával, mert amit magyar népnek nevezünk, az az elmúlt ezer év etnikai keveredésének eredményeként alakult ki."

Vásáry István úgy véli, annak is elérkezett az ideje, hogy sok ember bevonásával új, korszerű magyar őstörténeti lexikon készüljön. Olyan tudományos mű, amely a 10. századig összegezné szócikkekben a legfontosabb ismereteket. A magyar őstörténet-kutatásról szólva a MŐT vezetője a szemléletváltás szükségességét hangsúlyozta. "Etnocentrikus szemlélet helyett egy-egy térségre kell összpontosítani" – vázolta a fő irányt az akadémikus. Mint kiemelte, ezáltal - például a kelet-európai térséggel kapcsolatos kutatásokkal – erősíthető a magyar régészet és történettudomány nemzetközi beágyazottsága, és így lehet felkelteni az érdeklődést a magyar szempontból fontos, de mások számára kevéssé jelentősnek tűnő témák iránt is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Jakuza1 #26
    Azert meseld el nekem, mitol lenne az egetvero dolog ? 500 ev ? Sokkal hamarabb megtehettek ezt az utat, meg nokkel, gyerekekkel es szekerekkel megpakolva is. Meg annak ellenere is, hogy telen a nomad torzsek/nepek altalaban tabort vernek/vertek.
    Ellenben 80km-ert is siman megtudtak tenni egy nap alatt es ez meg csak nem is nagy teljesitmeny, ha ugy veszuk, hogy ma vannak katonai egysegek, akik gyalog tesznek meg 60 kilometereket 30-40 kilos menetfelszerelessel tobb napon at, tehat nem lovakkal es szekerrel. Kokemeny idokhoz voltak szokva.Raadasul akkoriban a keleti sztyeppeken az Atilla altal olvasztotegelykent hasznalt torzsek taboroztak, tehat nem ellenseges torzseken kellett atvagniuk magukat az utazoknak. Olvasgasd csak el, Attila, hany es hany torzsbol allitotta fel seregeit. Nem csak hunokbol allt am a nagy egyseg.
  • mrzed001 #25
    Elmélet?
    Talán nem véletlen kezdtem így a mondatot:
    "És ha már a tippelés, és a bizonyítotton felüli saccolás mezsgyéjére lépünk, én feltételezném"
    És még tovább:
    "Tovább a feltételezés szárnyán, talán"

    Nem tudom, milyen emót kellene tennem, hogy minden ostoba megértse, hogy találgatás, feltételezés következik ... egy tippsorozat, amiről senki sem fogja tudni megmondani, hogy igaz-e vagy sem, mert semmiféle írásos vagy egyéb emlék nem maradt fel abból az időből.
    És te sem fogod tudni megmagyarázni, hogy miért kelt útra 7 királyság apraja-nagyja, hogy átszambázza fél ázsiát és fél európát.

    Viszont tény (amiről tereled a szót, mert ostoba világnézetedbe nem illeszkedik bele):
    Magyarok ... mindenhol magyarok. Itt Attila harcos népe, Etelközbe, Urál alatt, de még a kínai nagy fal tövébe is. Nem egymás után ... egyszerre.
    7 magyar nép és király egyesíti erejét valahol, majd jönnek ide. 1 millió ember akkoriban azért igen nagy szám volt. Ma se kevés.
    Ma megjelenne 1 millió arab vagy kínai a keleti határainkon, össze is szrnánk magunkat (hátha még világ népesség arány viszonylatban néznénk, akkor mennyi lenne, 20 - 100 millió ?)

    Ja, igen, és nem volt 1 millió lovuk, hogy minden gyereket meg öreget is lóra ültetve átvágtassanak a hegyeken és mocsarakon (mintha ez lehetséges lenne ... egy ostoba képzel csak ilyet).
    Gyalog jöttek, talán páran szekérrel, sok állatot terelve. Szerinted, mennyit halad egy ilyen menetoszlop egy nap?
    Javaslom olvass utána pl a majd 1000(!!!!) évvel későbbi, a vadnyugat meghódításának és amerikai telepeseknek. Akkor pedig azért már tényleg fejlettebb volt a technika, egy évezreddel fejlettebb.

    Lássuk, apró arcos barátocskám, ezeket a közel sem apróságokat mégis hogyan magyarázod? Á, az ilyen ostobák egyszerűen le szokták söpörni a tényeket az asztalról. Ismerem a fajtád, az ilyeneknek amire nem gondolsz, az nem is létezik. Tudod, a vasúti átjáróban a vonat sem ... csak koncentrálj jó erősen
  • ManoNegra #24
    A helyzet az, hogy én nem bánom, ha szembesítenek azzal, ha hülyeséget beszélek.

    Részemről békejobb!
  • sempronius18 #23
    Most ha valaki ilyen nagy arccal állít akkora faszságot, mint a csávó minek magyarázzak neki úgy is fölösleges nem?

    Azért említettelek téged mert néha nyomatsz nagyon elszállt gondolatokat amiket jól lehet alátámasztottnak gondolsz, de sokszor akkora blődségek, hogy már egy rossz Fantasy regényben is sírnának, bár azért néha igazad is vagyon megkövetlek ezért érdemes téged legalább olvasni, bocs hogy veled példálóztam maradjunk ennyiben és legyen béke.

    Jó éjt.
  • ManoNegra #22
    Nem, az nem tetszik, hogy velem példálózol. Én ha valamit állítok, akkor azt általában alátámasztom. Ha nem sikerül, akkor elismerem a tévedésem, nem az ellenoldal személyét támadom...
  • sempronius18 #21
    Miért bejön az elmélete professzor úr?

    Vándoroltunk 500 évet mert Attila 453-ban leadta a drótot.
  • ManoNegra #20
  • sempronius18 #19
    Attól, hogy ordítozol még baromság amit mondasz még egy Manonegra se áll melléd akkor meg már nagy bajok vannak.....
  • mrzed001 #18
    Persze, mert az IQ szerint 1 millió embert 10 év alatt is el lehet 5-8000 km-re sétáltatni (mint a mongolok).
    Sőt, 5000 km-ről ellenséges és ismeretlen területeken át lovagolt oda Attila és jelentős serege 500 évvel a honfoglalás előtt és verte szájba a rómaiakat ... majd fogták maguk és aranyakkal jól leterhelten visszatrappoltak még 5000 km-ert.
    Éééértem, gondolom neked ez logikus. Nekem meg üvölt, hogy EGETVERŐ OSTOBASÁG.
  • sempronius18 #17
    Az IQ és a gondolatmeneted az 500 éves vándorlásról kizárják egymást sajnálom.