Gyurkity Péter

Megérkezett az utánpótlás a Nemzetközi Űrállomásra 

Végre sikerült eljuttatni az utánpótlást, mégpedig egy sikerrel rajtoló Szojuz révén.

Az elmúlt hetekben több baleset akadályozta meg, hogy a Nemzetközi Űrállomás sorrendben 44-ik legénysége kibővítse a rendelkezésükre álló készleteket, hiszen először az orosz Szojuz rakéta került bajba, majd pedig a SpaceX által fellőtt rakomány veszett oda, egyben meghiúsítva a visszatéréssel kapcsolatos tesztet is. Most végre siker koronázta az erőfeszítéseket.

Az ISS NASA által működtetett blogján olvashatunk arról, hogy a Progressz-60 a problémamentes fellövést követően, mintegy 400 km-es magasságban utazva a Csendes-óceán déli része, pontosabban Új-Zéland felett, közép-európai idő szerint vasárnap kora reggel megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra, ahol sikeresen bedokkolt. A művelet a számítógépes rendszerbe betáplált program szerint, automatikus üzemmódban ment végbe. Ezt követően a tervek szerint a teherhajó négy hónapon keresztül utazik majd az ISS-re csatlakozva, hogy azután átadja helyét a menetrendben őt követő társának.


A mostani fellövéssel több mint 3 tonna rakományt sikerült eljuttatni az ISS-re, ebben üzemanyag, oxigén, víz, valamint pótalkatrészek kaptak helyet. Az állomány legénysége nem volt közvetlen veszélyben, hiszen a meglévő készletek még hónapokig, a becslések szerint idén októberig kitartottak volna, az egymást követő balesetek sorozata (a kilövőállásban tavaly novemberben felrobbanó Orbital Sciences küldetést is idevéve három ilyen esetre került sor) azonban érthető módon feszültséggel töltötték el az illetékeseket, akiknek jó ideje nem kellett megküzdeniük ilyen kihívással. A két részre osztott legénységnek egyébként összesen hat tagja lesz, a vegyes orosz-amerikai-japán csapat szeptemberben fejezi majd be munkáját.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!