MTI

Nitrogéngázzal végeznék ki az elítélteket Oklahoma államban

Az oklahomai szenátus ellenszavazat nélkül úgy döntött, hogy az államban a jövőben nitrogéngázzal is kivégezhessék az elítélteket - írták amerikai lapok.

A nitrogéngáz által előidézett hypoxiát (vér-oxigénhiányt) egyfajta póteszközként abban az esetben alkalmaznák, ha a méreginjekció használatát bíróság alkotmányellenesnek minősítené, vagy ha a méreg nem állna rendelkezésre, mert például valamelyik összetevője nem szerezhető be. Ez utóbbi évek óta fejtörést okoz azokban az államokban, ahol a halálbüntetést még nem törölték el. A törvénytervezetet, amelyet a helyi képviselőház már márciusban megszavazott, aláírásra felterjesztették Mary Fallin republikánus kormányzónak, aki egyébként a halálbüntetés híve.

A nitrogéngázzal történő kivégzés ellenzői azzal érvelnek, hogy a módszert még sohasem próbálták ki emberen, és hogy néhány államban még az állatokat is tilos ezzel az eljárással elaltatni. Támogatói szerint viszont ez egy praktikus, hatékony és humánus ítélet-végrehajtási metódus, és a nitrogén-utánpótlást a halálbüntetés ellenzői nem lesznek képesek elapasztani.

Oklahomában jelenleg szüneteltetik a halálos ítéletek végrehajtását, miközben az amerikai legfelsőbb bíróság azt mérlegeli, hogy alkotmányos-e az államban a háromfajta szer befecskendezésével történő kivégzés. Az Egyesült Államok több tagállama kénytelen volt az ítélet-végrehajtás újabb módozatai után nézni, miután a gyógyszergyárak - elsősorban az európaiak - leállították egyes készítmények eladását kivégzés céljára.

Az oklahomai törvényhozás különösen egy tavalyi, botrányosan végrehajtott kivégzést követően érezte szükségét a változtatásnak. Ott a halálos ítélet végrehajtásánál a hármas injekció-kombináció első fázisában új altatószert használtak. Az elítélt nyöszörgött és vonaglott a hordágyon, és az eljárás elkezdése után 43 perccel halt meg, a hivatalos álláspont szerint az infúzió szakszerűtlen bekötése miatt. Az ügy miatt három oklahomai halálraítélt pert indított, amellyel kapcsolatban a szövetségi legfelsőbb bíróság májusban tart majd meghallgatást.

Az oklahomai törvénytervezet értelmében az államban az elsődleges kivégzőeszköz továbbra is a méreginjekció maradna, és a nitrogén-gázkamra lenne az első számú tartalékeszköz, megelőzve a villamosszéket, amelyet 1966 óta nem alkalmaztak. Más államok is igyekeznek megtalálni a méreginjekció alternatíváját. Tennessee-ben tavaly törvényt hoztak a villamosszék használatának újbóli bevezetéséről, Utahban pedig ismét lesz kivégzőosztag.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • felemelő #30
    Alkoholistáknál bevált az alkoholmérgezés.

    Nekem egy (idióta haverom) egy félóra alatt megivott egy félliteres cseresznyepálinkát... egyszerűen öntudatlan állapotba került és a mentősök szerint, ha nem hívnak hozzá orvost, akkor egyszerűen meghal.
  • LowEnd #29
    A tévedést sokan úgy értelmezik, hogy ott volt-e, ő követte-e el stb, holott a mentő körülmények megfelelő mérlegelésénél is jókorát lehet tévedni. Tehát: valóban elkövette, de... (védelmi helyzet, menthető felindulás, belátási képesség korlátozott volta stb)

    Én egyébként elvi oldalról egyetértek azzal, hogy az életfogytiglanra ítéltek dolgozzanak meg az ellátásukért, illetve az általuk okozott kár törlesztéséért (minimális ellátást enélkül is biztosítani kéne) azonban elég kevés az a munka amit megéri rabokkal csináltatni, illetve nehéz is megszervezni olyan rabok esetén, akiknek lényegében nincs vesztenivalója.
  • emberz #28
    Akkor sem ölünk ha igazad van. Mi nem. Te meg akkor is ölsz, amikor nincs igazad. Ez a különbség közöttünk, barátom! Ez a különbség a fasiszta és a demokrata között.
  • Venator #27
    Tök jól egymásnak ugrik a nép... Majd innen fogjátok ezt megoldani... Ezek hit- és meggyőződésbéli kérdések, nem fogjátok egy fórum hozzászólással elintézni.

    Szerintem undorító a pacal, utálom a csontgebe lányokat. Isten nem foglalkozik a világgal.

    Tessék , adtam még három gumicsontot.
  • elektor #26
    A tévedés lehetősége minimális hiszen köztudott hogy sokszor 10 évet vagy még többet várnak a halálsoron az elítéltek. Mikor végül is odajut a delikvens számtalan kegyelmi kérvény és felülvizsgálati kérelem után akkor már szinte értelmetlen a testi életfunkciók megszüntetése bármely módon mert lelkileg már régen halott az elítélt.10-15 év a halálsoron várni hogy bármikor sorra kerülhet egyáltalán nem humánus cselekedet.
  • TokraFan #25
    Főként, ha ehhez hozzávesszük az un. 'igazságszolgáltatás' minőségét, amiről nehéz azt gondolni, hogy valóban igazságot szolgáltat és nem csak a hatalom egyik önző játékszere...Milliárdos csalásokért semmi nem jár, bolti lopásért meg összezárnak köztörvényesekkel. Hagyjuk már ezt...
  • senki687 #24
    Nekem az a bajom a halálbüntetéssel, hogy sose lehetsz benne telejesen biztos, hogy megérdemli és akkor még arra se marad esély, hogy némileg kompenzáld a tévedésed.
  • overseer-7 #23
    Az ember újra és újra megint megőrül.
    Rosszabbnál rosszabb döntéseket hozunk.
    Villamosszék? kivégzőosztag? Gyilkolás?
    A hibás, pszichopata beteg embereket kivégezzük.
    Ez is gyilkosság.. de ha már ezt csináljuk, legalább mi a többiek, gondoljuk át tettünket, hogy van e értelme halmozni a szenvedést.
    A szenvedés okozása értelmetlen, minden érző élőlénnyel szemben.
    Ezt minden ember tudja legbelül.
  • TokraFan #22
    Részben egyetértek, de ugye ezzel nem azt akarod mondani, hogy térjünk vissza a buta vallás által irányított, 1 bites világhoz, ahol a nekik nem tetszőket az erkölcs és a hit tisztasága nevében égettek meg elevenen a máglyán?
    Csak azért kérdezem, mert kirívóan sokszor liberálisozol, amivel nincs baj, egyetértek sok ponton, de ezt legtöbbször a legalább olyan gőgös, álszent, a hitük és vélt igazságuk nevében bárkit leölni képes sötét vallálososk szokták csinálni...
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2015.04.13. 15:44:58
  • TokraFan #21
    "Ami pedig a visszatartó erőt illeti, a saját életét mindenki félti, és viszonylag ritkák az öngyilkos merénylők. Az utóbbiak azonban eleve nem szokták túlélni a dolgot."

    Ennek ellenére a statisztikák -valamint számos kutatás és szakértő vizsgálata-, azt bizonyítják, hogy semmivel sem kevesebb az életellenes bűntettek száma azokban az országokban, ahol van halálbüntetés. Innentől visszatartó erőrőrl beszélni okafogyptt. A halálbüntetésnek más aspektusait kell vizsgálni, és főként már ezeket is szokták, a visszatartó erő már elég régen nem szempont.