26
 • Jakuza1
  #26
  Azert meseld el nekem, mitol lenne az egetvero dolog ? 500 ev ? Sokkal hamarabb megtehettek ezt az utat, meg nokkel, gyerekekkel es szekerekkel megpakolva is. Meg annak ellenere is, hogy telen a nomad torzsek/nepek altalaban tabort vernek/vertek.
  Ellenben 80km-ert is siman megtudtak tenni egy nap alatt es ez meg csak nem is nagy teljesitmeny, ha ugy veszuk, hogy ma vannak katonai egysegek, akik gyalog tesznek meg 60 kilometereket 30-40 kilos menetfelszerelessel tobb napon at, tehat nem lovakkal es szekerrel. Kokemeny idokhoz voltak szokva.Raadasul akkoriban a keleti sztyeppeken az Atilla altal olvasztotegelykent hasznalt torzsek taboroztak, tehat nem ellenseges torzseken kellett atvagniuk magukat az utazoknak. Olvasgasd csak el, Attila, hany es hany torzsbol allitotta fel seregeit. Nem csak hunokbol allt am a nagy egyseg.
 • mrzed001
  #25
  Elmélet?
  Talán nem véletlen kezdtem így a mondatot:
  "És ha már a tippelés, és a bizonyítotton felüli saccolás mezsgyéjére lépünk, én feltételezném"
  És még tovább:
  "Tovább a feltételezés szárnyán, talán"

  Nem tudom, milyen emót kellene tennem, hogy minden ostoba megértse, hogy találgatás, feltételezés következik ... egy tippsorozat, amiről senki sem fogja tudni megmondani, hogy igaz-e vagy sem, mert semmiféle írásos vagy egyéb emlék nem maradt fel abból az időből.
  És te sem fogod tudni megmagyarázni, hogy miért kelt útra 7 királyság apraja-nagyja, hogy átszambázza fél ázsiát és fél európát.

  Viszont tény (amiről tereled a szót, mert ostoba világnézetedbe nem illeszkedik bele):
  Magyarok ... mindenhol magyarok. Itt Attila harcos népe, Etelközbe, Urál alatt, de még a kínai nagy fal tövébe is. Nem egymás után ... egyszerre.
  7 magyar nép és király egyesíti erejét valahol, majd jönnek ide. 1 millió ember akkoriban azért igen nagy szám volt. Ma se kevés.
  Ma megjelenne 1 millió arab vagy kínai a keleti határainkon, össze is szrnánk magunkat (hátha még világ népesség arány viszonylatban néznénk, akkor mennyi lenne, 20 - 100 millió ?)

  Ja, igen, és nem volt 1 millió lovuk, hogy minden gyereket meg öreget is lóra ültetve átvágtassanak a hegyeken és mocsarakon (mintha ez lehetséges lenne ... egy ostoba képzel csak ilyet).
  Gyalog jöttek, talán páran szekérrel, sok állatot terelve. Szerinted, mennyit halad egy ilyen menetoszlop egy nap?
  Javaslom olvass utána pl a majd 1000(!!!!) évvel későbbi, a vadnyugat meghódításának és amerikai telepeseknek. Akkor pedig azért már tényleg fejlettebb volt a technika, egy évezreddel fejlettebb.

  Lássuk, apró arcos barátocskám, ezeket a közel sem apróságokat mégis hogyan magyarázod? Á, az ilyen ostobák egyszerűen le szokták söpörni a tényeket az asztalról. Ismerem a fajtád, az ilyeneknek amire nem gondolsz, az nem is létezik. Tudod, a vasúti átjáróban a vonat sem ... csak koncentrálj jó erősen
 • ManoNegra
  #24
  A helyzet az, hogy én nem bánom, ha szembesítenek azzal, ha hülyeséget beszélek.

  Részemről békejobb!
 • sempronius18
  #23
  Most ha valaki ilyen nagy arccal állít akkora faszságot, mint a csávó minek magyarázzak neki úgy is fölösleges nem?

  Azért említettelek téged mert néha nyomatsz nagyon elszállt gondolatokat amiket jól lehet alátámasztottnak gondolsz, de sokszor akkora blődségek, hogy már egy rossz Fantasy regényben is sírnának, bár azért néha igazad is vagyon megkövetlek ezért érdemes téged legalább olvasni, bocs hogy veled példálóztam maradjunk ennyiben és legyen béke.

  Jó éjt.
 • ManoNegra
  #22
  Nem, az nem tetszik, hogy velem példálózol. Én ha valamit állítok, akkor azt általában alátámasztom. Ha nem sikerül, akkor elismerem a tévedésem, nem az ellenoldal személyét támadom...
 • sempronius18
  #21
  Miért bejön az elmélete professzor úr?

  Vándoroltunk 500 évet mert Attila 453-ban leadta a drótot.
 • ManoNegra
  #20
 • sempronius18
  #19
  Attól, hogy ordítozol még baromság amit mondasz még egy Manonegra se áll melléd akkor meg már nagy bajok vannak.....
 • mrzed001
  #18
  Persze, mert az IQ szerint 1 millió embert 10 év alatt is el lehet 5-8000 km-re sétáltatni (mint a mongolok).
  Sőt, 5000 km-ről ellenséges és ismeretlen területeken át lovagolt oda Attila és jelentős serege 500 évvel a honfoglalás előtt és verte szájba a rómaiakat ... majd fogták maguk és aranyakkal jól leterhelten visszatrappoltak még 5000 km-ert.
  Éééértem, gondolom neked ez logikus. Nekem meg üvölt, hogy EGETVERŐ OSTOBASÁG.
 • sempronius18
  #17
  Az IQ és a gondolatmeneted az 500 éves vándorlásról kizárják egymást sajnálom.
 • ManoNegra
  #16
  Ha az európai nagyhatalmi státuszt nézzük, ami a római birodalomhoz mérhető, akkor igen, de ha jól tudom, kimutatható a kapcsolat a távol-keleti hun birodalommal.
 • mrzed001
  #15
  Elvileg bármi lehetséges, akár az is hogy az anyád volt az apád ... oszt mégse.
  De azért örülök, hogy legalább 11 perc gondolkodáshoz segítettelek. Igen belemélyedhettél, ha 11 perc és 3 egymásutáni hozzászólás (floodolás) alatt többre nem futotta, mint a buta alja személyeskedés.
  Tudom, ez a végső fegyver, amikor az érvek már kifogytak, vagy sose voltak .... vagy szimplán le lett az illető IQ-ból mosva a pályáról.
  Csak tudod egy dolog azért gáz. Nem tudtad, hogy a nálad okosabbak, bizony, ezt is jobban csinálják.
  Szóval, béke poraidra :D
 • sempronius18
  #14
  Legyen 40-50 akkor se mérhető Rómához. Én nem vagyok Róma fun, de ezek tények.
 • ManoNegra
  #13
  A hunok azért tovább voltak nagyhatalom mint 10-20 év, ez az intervallum Atilla uralkodásának felel meg. Egyébként egyaránt adóztatta Bizáncot és Rómát is.
 • sempronius18
  #12
  Ja végig olvastam te simán fogyatékos vagy eddig foglalkoztam veled.
 • sempronius18
  #11
  A nagy hatalmas Római birodalom meg tényleg az volt, mert húzták vagy 500-600 évig, mint szuperhatalom a Hunok meg 10-20 évig voltak azok ha már ironizálsz.
  Tudod a tények makacs dolgok.
 • sempronius18
  #10
  A Mongolok kb 10 év alatt megtettek többet is, mint 5K km szóval elvileg lehetséges....
 • mrzed001
  #9
  Khmmm, igen, nem mentek el egész Rómáig, mert előre folytak a tárgyalások, és az aranyakkal megrakott szekereket eléjük küldték, hogy cserébe forduljatok vissza és ne is gyertek tovább.
  Majd széthullott a hatalmas, nagy, nagy római birodalom ....

  De amúgy érdekes meglátás, hogy nem azzal vitatkozol mit keresett az a durván erős magyar hadsereg 5000 km-re az állítólagos otthonuktól az uráltól nyugatra .... érdekes.

  És ha már a tippelés, és a bizonyítotton felüli saccolás mezsgyéjére lépünk, én feltételezném, hogy van némi történelmi félreértés. Emlékszünk az állítólagos honfoglaló vezérekre: Álmos, Előd, Ond, Kond, Tas, Huba és Töhötöm, akik 7 törzs vezérei voltak ?
  Tessék csak átgondolni, hogy a vezér szót királyra cserélve, a törzset népre (a király szó ugyebár későbbi -eredete sem egyértelmű, van aki Caesar, van aki Karl, van aki másnak gondolja-, előtte ugyebár Rex volt de ez mindegy is) ... tehát 7 királyság népe. No de más így már a gyerek fekvése ?!
  Tehát volt a mostani Mo területén túl is 7 magyar királyság ... meglepő.

  Tehát előbb Attila a magyarjaival betör a római birodalomba, úton rómába leveri erőiket, majd arannyal bőségesen megpakolva tér vissza a duna-tisza közébe (gondolom egyértelmű, hogy mint a magyarok királya .... jéééé akkor magyarok éltek már magyarországon ? De hisz még 4-5 évszázaddal volt a honfoglalás előtt :D ), majd halálát követően a Tiszába temetik három koporsóba ...
  Tovább a feltételezés szárnyán, talán ekkor kezdődik el a többi királyságban a szervezkedés, hisz ilyen könnyű és nagy zsákmány híre azért eljut messzire, pláne ha ők is ugyanazon a nyelven beszélnek, vagy a fővezér (főkirály, mint ami Attila volt) utasítására elindulnak hozzá. Na így már érthető, hogy mi tartott évszázadokig azon, hogy ideérjenek, 3-4000 km, gyerekekkel, öregekkel, állatokkal, meg megállva földet művelni, több lépcsőben, több állomáshelyjel. 1 millió ember mozgatása, ellátása manapság sem játékszer, akkoriban pedig nagyon durva lehetett.
  Én még abban sem lennék biztos, hogy a 7 királyságból milyen sorrendbe történt, tehát előbb a legtávolabbiból (akár a kínai nagy fal tövéből) az egyel közelebbibe, majd együtt a következőhöz ... vagy párhuzamosan ... erről nincsenek infók.
  De szervezett volt, ez nem kérdéses. Mint ahogy az sem kérdéses, hogy amikor ideértek, már több mint 500 éve halott volt Attila, az első nagy hun király, de a népe itt maradt (mert miért ment volna el keletre, amikor itt megvolt nekik minden).
  Valamint az is tény, hogy ahogy ideért az 1 millió magyar, első dolguk volt Attila tetteinek követése ... azaz a kalandozások, környék fosztogatása. De várjunk, odaér egy sereg egy ismeretlen országba, mégis honnan tudná merre kell menni, gazdag városokat keresni, hogy el lehessen szedni az aranyukat ? Csak úgy irány valamerre ? Ugye, hogy nem. Pláne, hogy a bejövő 7 törzs (királyság) különböző részeken telepedett le, honnan is tudott volna egy keleti királyság a nyugati népek gazdagságáról ?
 • Methodix81
  #8
  Kiegészítés az előzőhöz:
  Gondolom nem sokan tudtok elmenni az USA-ba múzeumokat nézegetni.
  Ezért javaslom az egészet kezdjétek Kolozsváron, a Történelmi Múzeumban.
  Ott vannak ugyanis kiállítva a tatárlakai leletek.
  Vessétek össze a székely rovásírással nyugodtan.
  Ez lehet egy nulladik lépés abba az irányba, hogy egy olyan igazságot ismerjetek meg, amit 150 éve tagadnak Magyarországon, holott a világ legtöbb részén elfogadnak.
 • Methodix81
  #7
  1:
  Az ne érdekeljen senkit, hogy máig, a sumér nyelvvel foglalkozó történészek, nyelvészek, a magyar rovásírást tartják az egyetlen leszármazottjának a sumér írásnak.
  A nyelvtantól kezdve a betűk írásában és még a szavakban is egyezés van. Laza 5000 évvel ezelőtti írás kb ugyanaz, mint egy pár száz éves.
  2: Tatárlakai lelet. Aki ezt nem ismeri, nem tud semmit. Tessék utánaolvasni, Erdélyben találták 1960-ban. Legitim lelet. A tudomány mégsem tud vele mit kezdeni. 1000 évvel a sumér írásoknál korábbi, mégis azokat a jegyeket hordozza magában. Ja, és véletlenül a székely-magyar rovásírás az egyetlen rokon rovásírás ebben az esetben is.
  3: Meg lehet tekinteni Ur és Uruk városából elvitt táblákat a Smithsonianban vagy Metropolitanban. Az MTA kutatóin kívül a világ összes tudósa úgy tartja máig, immár legalább 1000 éve, hogy az a rovásírás a magyar rovásírás elődje. Hegyekben állnak a megegyező szavak. A nyelvtan pedig olyan szinten egyedi, ami jelenleg csak a magyar nyelvtannal egyezik.
  4: A szkíta birodalomban tovább élt a sumér rovásírás, és nyelvtan. El lehet mélyedni a keleti történelemtanításban, ahol pl a kínaiak most is azt tanítják, hogy a szkíták ellen épült a nagy fal. Innentől kezdve Attilán és a hunokon át ők egynek tartják ezt az egészet. A szkíták után a hunok, aztán a magyarok. Ez keleten egy és ugyanaz, és eszükben sincs megkérdőjelezni. És megintcsak, tessék megnézni, legutóbb tavaly Magyarországon is járt egy félelmetes arany kiállítás Kazahsztánból. Nyilván ezt is megnéztem. A kazah tudósok a kis tájékoztató táblán azt írták, kb "Nektek, Magyaroknak ősei, a szkíták, a hunok, egyedülálló aranyművességgel rendelkeztek. Ez a kiállítás erről szól..."
  Ezen kívül a magyar történetírás is, a kiegyezésig 1867-ig ezeket mind így tartotta. Mint ahogy az egész világon ez volt az elismert verzió.
  Aztán egyszer csak a bécsi udvarban úgy döntöttek, hogy nem lehet velünk mit kezdeni, amíg tudjuk, hogy a legrégebbi írott nyelv utolsó leszármazottai vagyunk, és hogy őseink évezredeken keresztül uralkodtak a fél világon. Úgyhogy el kell törölni az őstörténetünket, és ki kell találni valamit, amivel a magyart egy csepürágó barbár törzsként lehet bemutatni, amire egy magyar sem lesz sosem büszke.
  És akkor egyszer csak a semmiből megjelent minden, amit még ma is hazudnak, legfőképp az MTA.
  De mindegy, mert amit az ember a saját szemével lát, azt nem tudják lehazudni. Így jártak.

  5: Pár éve volt egy genetikai vizsgálat, hogy semmilyen szinten nem keveredtünk a finnekkel. Szépen sorban jönnek elő a bizonyítékok, és kezdik egyre többen elismerni azt, ami 150 évvel ezelőttig mindenki számára egyértelmű volt, hogy a sumérok leszármazottainak egy része a szkíták, azok egyenesági leszármazottai a hunok, székelyek, akik pedig azonosak a magyarokkal.

  És most lehet jönni mindennel, az ég világ összes cikkjével ezek ellen. De felesleges. Ugyanennyi cikket én is be tudok másolni ide. Semmi értelme, amit ugyanis egyszer láttam a saját szememmel, azt nem tudjátok lehazudni.
 • sempronius18
  #6
  Attila Hunjai sohasem sarcolták meg Róma városát (Itáliában Aquilláig jutottak) azok a Gótok voltak olvasd már el legalább a mondáinkat, ha a tudományos munkákat élből ignorálod.
 • syn7h37ic
  #5
  Atyaég! És ezek még szabadon mászkálnak?
 • Amergin
  #4
  Újságírói alapszabály: ha egy címben kérdés van, akkor biztos lehetsz benne, hogy a válasz: NEM.

  "Nehéz kérdés például annak eldöntése, hogy egy genetikai vizsgálatban mit mivel hasonlítunk össze. Egy honfoglalás kori sírban talált leletet például hiába vetünk össze egy ma a Kárpát-medencében élő ember genetikai mintájával, mert amit magyar népnek nevezünk, az az elmúlt ezer év etnikai keveredésének eredményeként alakult ki".

  Tehát ezzel azt mondod, hogy a honfoglaláskori "magyar" sírban nem magyar van eltemetve? Ezért "hiába vetjük össze"? Lehet nem úgy általában a "kárpát-medenceiekkel" vagy a Dohány utcai járókelők között kéne a genetikai hasonlóságokat keresni!

  Persze, keveredés van, csak azok a fránya arányok! 1000 év alatt sem lett belőlünk román, szláv, német, vagy mongol. Ezekkel nem vagyunk genetiakilag közeli rokonságban, ahogy a finnugorokkal sem. Viszont van genetika rokonságunk egy 1000 éve elszakadt kazahsztáni népcsoporttal! Milyen érdekes...

  Továbbá: Bíró András Zsolt
 • Jakuza1
  #3
  Párt: Magyar Szocialista Munkáspárt
  Ezekutan a kijelentese meg igaz is lehet, biztos a magokast magukra ertettek. :)
 • wittman
  #2
  A híres MTA-ról csak annyit, hogy Észak-Kínában található magyar leleteket sem volt hajlandó még megtekinteni sem, nemhogy megvizsgálni...stb.
  Továbbá a finnugor származásról hadovál még mindig az MTA..., akinek az egyik "vezetője" Glatz Ferenc csak így beszélt rólunk: "Ezek a primitív hordák, akiknél a gyermek és nőgyilkosság régi tradíció... görbe lábú gyilkosok, primitív hordák, nyelvük nem lévén csak makognak, s a sokkal műveltebb szláv törzsek szavait lopták el... "
  részlet a Magyarok Krónikája c. 1996-ban megjelent "művéből"
 • mrzed001
  #1
  Jajjjajjjajjjjjj ... MTA, már megint. Lassan már a tőlük jövő dolgok is az "angol tudósok" színvonalára süllyednek.
  Tessék mondani, volt ugyebár Attila (a Hun), aki Rómában nevelkedett ... ő hogy tette meg azt a laza 4-5000 km-es utat az uráltól Rómáig ... meg az a rahedli embere (magyarok), akik a világon egyes egyedül megsarcolták Rómát ?
  Ugye senki sem hiszi, hogy átlovagoltak egyhuzamban 5000 km-ert ? Idegen, sőt ellenséges terepen ? Az azért egy emberöltői utazás lett volna akkoriban, de legalább soksoksok év. Ja pláne mindezt ellátmány és utánpótlás nélkül.
  Azért vicces, hogy az MTA-n kívül kb senki nem sulykolja ezt az ostobaságot. Még a környező országok (meg törökök) is logikusabban tanítják, mint amit MTA összehadovál itt nekünk.