Balázs Richárd

Hogyan bénítja meg az ebola az immunrendszert?

Az ebola áldozatainak száma Afrikában a héten elérte az 1.013 főt, miközben 1.848 megbetegedést jelentettek. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) globális vészhelyzetnek minősítette a járványt és engedélyezte az embereken még nem tesztelt ZMapp gyógyszer használatát. A kutatók minden eddiginél nagyobb elszántsággal vetették bele magukat a vírus elleni harcba, melynek újabb eredménye, hogy megtalálták az eEbola fő fegyverét.

Csak most derült ki, hogy a vírus a test fertőzésekre adott azonnali reakcióját blokkolja, megbénítva a teljes immunrendszert. A felfedezés mögött álló Gaya Amarasinghe és munkatársai a Missouri állambeli Washington Orvosi Egyetemen azt remélik, áttörésük új kezeléseket eredményezhet. Az ebola ellen jelenleg nincs orvosság, a nem rég bevetett ZMapp nevű készítményt is csak majmokon tesztelték. A test interferon termeléssel reagál a fertőzésekre, ami egyfajta riasztás a fehérvérsejtek számára, hogy mozgósítsák a megfelelő géneket és fehérjéket. Amarasinghe csapata rájött, az ebola vírus által termelt VP24 elzárja az interferon közlekedési útját, megbénítva az immunrendszert.

A megszokott védelmi mechanizmus kiütésével a sejtek védtelenné válnak a vírussal szemben. Amarasinghe szerint a VP24-et célzó gyógyszerek alternatívát kínálhatnak a vírus ellen. Más virológusok szerint nem elég önmagában a VP24 semlegesítése, mivel sok más vírushoz hasonlóan az ebola más módszerekkel is akadályozza az interferon vészjeleinek célba jutását. "A vírus többi része működőképes maradhat és képes szaporodni a VP24 nélkül is" - mondta Ben Neuman, a brit Reading Egyetem szakértője.

Emellett Neuman úgy véli, komplikált lehet olyan vakcinákat találni, ami kizárólag a VP24-et célozza, mellékhatások nélkül, azt azonban elismeri, hogy a hepatitis C esetében már rendelkeznek olyan gyógyszerekkel, melyek egy hasonló molekulát, az NS5A-t veszik célba anélkül, hogy károsítanák az egészséges sejteket. "Meglepően hatékonyak, elméletben tehát ugyanez elérhető a VP24 esetében is, de nem lesz sem olcsó, sem egyszerű" - tette hozzá.

A kezelésekre azonban már most szükség lenne. A héten Libéria kapott egy kis mennyiségű ZMapp-ot, ami három monoklonális antitest keveréke, a mennyiség azonban csak két ember kezelésére elég. A gyógyszert előállító cég, a kaliforniai Mapp Biopharmaceutical szerint csak nagyon korlátozott készletek állnak rendelkezésre a szerből. Eddig két fertőzött amerikai állampolgárnál alkalmazták, mindkettőjüknél javulás mutatkozott, egy harmadik esetnél, a Libériában megfertőződött spanyol szerzetesnél, Miguel Pajares esetében a kezelés nem volt hatásos.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vol Jin #44
    A vírus csak egy tervrajz, ami a gazdasejtben a vírus gyártását váltja ki. Így a vírus nem szaporodik, hanem mással legyártatja magát. Nincs anyagcseréje, nem fejt ki semmiféle erőfeszítést helyzetváltoztatásra. Egyszerűen nem élőlény, csak egy hibás genetikai kódú élőlénynek volt egy terméke.
  • NEXUS6 #43
    Ha azt nézzük, hogy nem a virusok a legegyszerűb fertőző ágensek, akkor akár élőnek is tekinthetők. Mert igaz hogy saját maguknál összetettebb élő rendszerhez kapcsolódnak, de reprodukálódnak, van örökítő anyaguk, ami miatt genetiaki/evolúciós fejlődésük is van, hat rájuk a szelekció. Más kérdés, hogy viron alakban anyagcseréjük nincs. Mert hogy nincs rá szükség. De a baktériumoknak is van spóra állapotuk.

    Az olyan betegségeket okozó, fertőző ágensek, mint a prionok viszont tekinthetők egyfajta láncreakciót okozó, saját fehérjéket átalakító mérgeknek. És valóban nem kapcsolható hozzájuk semmi összetett élet jelenség. Pl szaporodási ciklus, önálló identitást biztosító örökítő anyag, stb.

    Szerintem.
  • saibinu #42
    Mielőtt megint belém kötnél: Tudom, hogy a skorbutot a c-vitamin hiánya okozza.

    Az, hogy élőlények-e vagy sem a vírusok?
    Élő és élettelen anyagra egyaránt jellemző sajátosságokkal rendelkeznek. Paraziták (sejtparaziták), önmagukban nem mutatnak életjelenségeket, nincs anyagcseréjük, önálló mozgásra képtelenek. Élő anyagként csak gazdaszervezetben, annak folyamatait felhasználva viselkednek. Így tehát nem egyértelmű, hogy élőlénynek tekinthetjük-e őket. Viszont semmiképp nem tekinthetők élettelennek, mivel bizonyos körülmények között - gazdatestben - életjelenségeket mutatnak.
  • saibinu #39
    Képzeld a skorbutot, tengerész pestisnek is hívták. A pestist gyűjtőfogalomként is használták. Magát a pestist a Yersinia pestis baktérium okozza. De mivel fejletlen volt az orvostudomány szinte mindenre mondták akkortájt. Fekete halál, dögvész, vörös halál.
    Az Ebola egy vírus.

    De hogy megnyugtassalak, mielőtt itt bárkit is lehülyézel, még ha közvetve is.

    Pestis helyett Ebola pusztított a középkorban
    2001. július 25. 17:42

    A közfelfogással ellentétben valószínűleg nem a bubópestis baktériuma, hanem egy Ebola-szerű vírus irtotta ki a XIV. század közepén Európa lakosságának negyedét, s ez a vírus akár ma is bármikor újra útjára indulhat. A történelemkönyvek szerint a később fekete halálnak elnevezett járvány 1347-ben, a szicíliai Messina kikötőjébe érkezve jutott Európába. Más feltételezések szerint 1347-ben a pestis kórokozója jóval északabbra, Genovában ért az öreg kontinensre. A kórt a jelenleg érvényes magyarázatok szerint a Krím-félszigetről hazatért genovai hajósok, illetve a hajópatkányokon élősködő, fertőzött bolhák hurcolták magukkal. A járvány öt év alatt gyakorlatilag megtizedelte Európát. Az éhínségtől és háborúktól amúgy is meggyötört kontinensen a becslések szerint 25 millióan haltak bele a gyógyíthatatlan betegségbe. A két liverpooli kutató most megjelent munkájában azonban azt állítja, hogy az emberiség egyik legszörnyűbb járványának terjedési mintája jóval inkább emlékeztet a vérzéses lázat okozó Ebola-víruséra, mint a pestis baktériumára. A kutatók egyike, Christopher Duncan szerint a járvány sújtotta térségek lakossága hamar rájött, hogy karanténnal elejét lehet venni a kór terjedésének. – A patkányok azonban nem tartják be a karanténszabályokat, vagyis ha a rágcsálók bolhái terjesztették volna a betegséget, a járványgócok elzárása a külvilágtól nem lett volna hatékony védekezési módszer – mondta a tudós. Duncan szerint ez arra vall, hogy a kór a bolhák közvetítése nélkül, közvetlenül terjedt emberről emberre, ami vírusfertőzésre enged következtetni. A szakértő szerint a korabeli krónikákban pontosan leírt testi tünetek – a hirtelen támadó láz, a belső szervek vérzése és a testfelületen megjelenő, bőr alatti vérzésre utaló szederjes foltok – is az Ebola-szerű megbetegedések klasszikus velejárói. Az MTI nyomán.
    (múlt-kor) elnézést az SG.hu szerkesztőitől

    S ha már itt tartunk:

    "...A "vörös halál" soká pusztította az országot. Soha pestis nem volt oly végzetes, olyan iszonyatos. Vér volt inkarnációja és pecsétje - a vér pírja és rettenete. Éles fájdalom és hirtelen szédület, s aztán erős vérzés a pórusokon át, és végső föloszlás. Skarlátfoltok az áldozat testén és kivált az arcon: ez volt a pestisbélyeg, mely kizárta a szerencsétlent embertársainak rokonszenvéből és irgalmából. S a kór egész rohama, kifejlődése és katasztrófája: egy rövid félóra epizódja..." (Edgar allan Poe: A Vörös Halál Álarca)

    Ismerős a leírás?

    Úgyhogy, ne sértegess te agyhalott!
    Senki nem mondta, hogy a baktérium az vírus, vagy fordítva.

    Egyes szakemberek szerint a filovírusok, az elmúlt pár ezer évben nemigen változtak semmit.

    Vírusok Felépítés:
    A vírusnak fehérjeburka van, amit kapszidnak nevezünk és kapszomerekből (monomer) épül fel. A kapszomer és a nukleinsav együtt alkotja a nukleokapszidot. Peplon (ha van) = foszfolipid kettősmembrán; peplomer = (gliko)protein a peplonban. Van növényi, állati, gomba- és baktériumvírus is, de egy vírus gazdaspecifikussága viszonylag szűk. A bázisösszetétel (C-G párok aránya) elég széles tartományban mozog, de mindig hasonlít a gazdaszervezetéhez.

    Kémiai összetételük:
    Örökítőanyag: DNS vagy RNS (!). Lehet egy- vagy kétszálú is, lehet lineáris vagy cirkuláris is a DNS/RNS. Általában osztatlan a genom, de akad osztott (= szegmentált) genomú vírus is (pl. influenzavírus, 8 db RNS szálat tartalmaz).
    Fehérjéik: Kapszomer és peplomer (külső fehérjék, de utóbbi nincs mindig). A külsők a burkot alkotják, a belső fehérjék (pl. enzimek) ahhoz kellenek, hogy a gazdasejtet át tudják programozni. Ezek az enzimek lehetnek pl. nukleinsav polimerázok, amelyek a vírus genom sejten belüli replikációjához kellenek.
    Lipidek, szénhidrátok: Csak peplonos vírusokban fordulnak elő (foszfolipidek, ill. glikoproteinek formájában).

    Általános tulajdonságok:
    Formák: Virion: a gazdasejten kívüli, élettelen, fertőző ágens, ami sok esetben kristályosítható. Replikatív: a sejten belüli, szaporodó alak. Provírus: integrálódott vírus (genomja beépült a gazdasejt genomjába).
    Méretük: Egy vagy két nagyságrenddel kisebb, mint a gazdasejt, 20-400 nm között, a
    legnagyobbak fénymikroszkóppal is láthatók, de a többség csak elektronmikroszkóppal.

    Felosztásuk szimmetria szerint:
    Kubikális szimmetria: a kapszid szabályos geometriai forma (pl. ikozaéder, síkmetszete hatszög), benne lazán helyezkedik el az örökítőanyag.
    Helikális szimmetria: ennél a kapszid szorosan illeszkedik az örökítőanyagra.
    Binális szimmetria: feji-farki részekre különül el, ezek kubikális ill. helikális részek.
    Komplex szimmetria: minden olyan alak, ami a fenti háromba nem sorolható be.
    A szimmetria a nukleokapszid alakjára jellemző, ha van peplon, az alak jellemzően gömb ellipszoid lesz.

    Specifikusság: Az egész élővilágnak megvannak a maga vírusai, de az egyes vírusok gazdaspecifikusak. A fágok a baktériumok vírusai, sok esetben még baktériumtörzsre (!) is specifikusak; az állati vírusok szerv-, szövet- és sejtspecifikusak is lehetnek. A vírus ugyanis receptorkölcsönhatás révén tapad hozzá a gazdasejthez.

    Eredetük: Nem ismert. Mivel sejtparaziták, nem lehetnek a legősibb életformák. A legvalószínűbb elmélet szerint a vírus a gazdasejt genomjából elkülönült DNS vagy RNS darabka.

    ( Mikrobiológia - II. Részletes Mikrobiológia
    Írták: Réczey Jutka és Sipos Bálint biomérnök hallgatók,
    Sveiczer Ákos egyetemi docens előadásai alapján
    Átdolgozta: Sveiczer Ákos - részlet)
    Utoljára szerkesztette: saibinu, 2014.08.18. 22:50:00
  • Vol Jin #37
    "Az 1347-s Pestis járványt több mint valószínű, hogy egy az Ebolához hasonlatos vírus okozta. "

    A pestis az baktérium, az ebola meg vírus. Úgyhogy ne több mint valószínűzz, mert nagyjából fogalmad sincs miről beszélsz.
    Az egyik egy kórokozó élőlény, a másik meg egy burokba zárt genetikai kód, ami nem élőlény.
  • Vol Jin #36
    "láttad te is a Vírus című filmet. A Motaba vírusként volt azonosítva az ebola. Na ott egy olaj-levegő bombával megoldották a problémát. "

    Pont nem oldana meg semmilyen problémát.
  • Vol Jin #35
    "na akkor már tényleg csak az isteni 4% élné túl a teljes emberi populációból.
    Ezt kockáztatni ... ostoba liberális mocskok. "

    Túlságosan ostoba vagy, hogy értsd miről is beszélsz.
  • Vol Jin #34
    "Miért nem lehet karantén alá vonni az érintett országokat ?
    Senki se ki, se be ... a zöld határok is lezárni, gépfegyveresek, drónok ... "

    Földrajzból bukta. Ezeknek az afrikai országoknak olyan a zöldhatáruk, hogy a térképen húztak egy vonalat vízszintesen, meg függőlegesen valami kerek szélességi meg hosszósági foknál meg körnél, és az a határ. Ezer kilométerek a dzsungelen keresztül. Gyakorlatilag 100 kilométerekre vannak egymástól a települések. A határ kimerül annyiban, hogy van pár lepukkant út sokszáz kilométerenként, és azoknál van egy sorompó valamiféle bódéval.
  • saibinu #33
    @teddybear

    Én nem mondtam, hogy az volt. Néhány virológus állt elő azzal az elmélettel, hogy az 1347-s pestisjárványt tulajdonképpen egy vérzéses lázat okozó vírus okozta.
    S azt sem mondtam, hogy az Ebola levegőben terjedne. Tisztában vagyok vele, hogy testnedvekkel terjed vagy fertőzött orvosi műszerekkel is történhet. Lappangási idő 2-25 nap közötti. Igen a többi érdekesség gyanánt lett megemlítve.
  • teddybear #32
    Elméletek és nem mások.

    Ettől még a vírust nem lehet keresztezni a baktériummal, biológiai képtelenség.

    Ami pedig a pestisjárványhoz kapcsolódó elméletet illeti, az nincs bizonyítva. Amit tudunk az meg nem erősíti meg.